راز هجمه علیه ظریف به بهانه FATF

مسیر دشوار دولت در تصویب لوایح چهارگانه مشهور به FATF، با هدف شفاف سازی مالی و ایجاد اعتماد جهانی به سیستم اقتصادی کشور؛ به صورت هفتگی با موانع متنوعی رو به رو می شود از پاسخ دیرهنگام نهادهای تصمیم گیر تا هجمه‌هایی هنگام واقع گویی وزیرخارجه.
به گزارش ایرنا، لوایح چهارگانه دولت برای پیوستن کشور به گروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF مشهور، هفته‌هاست که در صدر خبرها و تحلیل‌های رسانه ای قرار دارد. قطار بررسی هر کدام از این لوایح که با حاشیه‌ها و تحلیل‌های بیشماری همراه است به ایستگاه CFT (کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تامین مالی تروریسم) رسید و در صدر خبرهای هفته گذشته قرار گرفت. 
حواشی رد این لایحه از سوی شورای نگهبان و اظهارات سخنگوی این شورا و سخنان وزیر امورخارجه درباره واقعیات پولشویی در ایران و ضرورت الحاق به قوانین شفاف ساز جهانی محورهای اصلی خبرهای مربوط به CFT و FATF بودند.
CFT در ایستگاه شورای نگهبان 


شورای نگهبان که هفته گذشته (13 آبان) لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم را رد کرده بود، هفته گذشته را با اعلام ایرادهای یازده گانه خود به این لایحه آغاز کرد.
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان شنبه گذشته در مورد ایرادهای این شورا به CFT، گفت: ایرادهای اصلی شورا به این لایحه 11 مورد است و بقیه موارد ایرادهای است که اگر مجلس 11 مورد اصلی را برطرف کند، خود به خود رفع می شود.
کدخدایی در پاسخ به ارسال دیرهنگام و خارج از زمان قانونی نظرات شورای نگهبان به مجلس و نقش هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام در این رابطه گفت: مجمع مقید به زمان نیست. آیین‌نامه فعلی هیات نظارت این محدودیت را ندارد و هر وقت نظراتش را برای شورای نگهبان ارسال کند، آن را برای مجلس ارسال خواهیم کرد.
اما این تمام اظهارنظر شورای نگهبان درباره CFT نبود. کدخدایی در پیامی توییتری درباره ترجمه متن این لایحه هم تشکیکی وارد کرد و نوشت: در CFT نیز واژه لیست سیاه محل ایراد بود در حالی که در اسناد FATF چنین واژه ای وجود ندارد. اکنون باید سوال شود چگونه این مصوبات تصویب شدند؟ آیا ایرادهای شورای نگهبان سیاسی است یا ...؟
در پاسخ به این شبهه حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس اعلام کرد: ترجمه لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم CFT اشتباه نیست زیرا دقیقا روی کلمات آن چند ترجمه به زبان‌های روز دنیا مانند انگلیسی و عربی انجام شده است.
در پی این اظهارات گزارش‌ها و تحلیل‌های متعددی درباره عملکرد شورای نگهبان در بحث CFT مطرح شد. همزمانی رد این لایحه از سوی آن شورا با آغاز تحریم‌های آمریکا، تعریف منافع ملی در مجادلات سیاسی نهادهای تصمیم گیر و اتکای برخی مخالفت‌ها با لوایح دولت به ویژه درباره CFT به فضاسازی‌های رسانه ای و دوری از منطق قابل پذیرش، محور اصلی بسیاری از تحلیل‌ها و انتقادها از شورای نگهبان بود که از سوی برخی مسئولان و نمایندگان مجلس و فعالان سیاسی مطرح شد. 
اعمال نظر هیات عالی نظارت نیز حدیث مفصلی است که در هفته جاری باز هم مورد توجه قرار گرفت. علی مطهری نماینده مجلس این شیوه اعمال نظارت هیات عالی نظارت مجمع و در پی آن شورای نگهبان را بدعت گذاری در قانون دانست. 
محمدرضا حیدری دیگر نماینده مجلس هم درباره مخدوش شدن اختیارات مجلس با ادامه روند کنونی هشدار داد. شائبه در عملکرد شورای نگهبان هم تذکری بود که از سوی علیرضا رحیمی دیگر نماینده مجلس اعلام و درباره شیوه و کیفیت تعامل شورای نگهبان و مجلس هشدار داده شد. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در واکنش به این حاشیه‌ها شنبه 19 آبان در گفت و گو با رادیو، از منتقدان خواست درباره FATF و CTF از ترس مرگ، خودکشی نکنند.  محمود صادقی، نماینده مجلس اما ایرادهای شورای نگهبان به CTF را قابل رفع ندانست و نوشت: CTF قانون داخلی نیست و مجلس تنها می‌تواند لوایح داخلی را اصلاح کند. سرانجام سرنوشت این لایحه با احتمال فراوان به گفته حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، روز یکشنبه و در حضور نماینده شورای نگهبان و دستگاه‌های زیربط، وزرای خارجه و اطلاعات در این کمیسیون بررسی و اعلام خواهد شد. 
 واقعیت پولشویی 
وزیر امور خارجه طی هفته جاری چهره نخست رسانه ای کشور بود. گرچه منتقدان او برای انتقاد، منتظر بهانه نمی‌مانند و در بسیاری از موارد با ادعاهای کذب به ظریف هجوم می‌آورند اما این بار مبنای هجمه‌ها، اظهارات ظریف درباره پولشویی بود. اظهاراتی که بی ارتباط با لوایح دولت در مسیر شفاف سازی نبود. ظریف از واقعیات پولشویی در کشور و حضور پررنگ آن در اقتصاد ایران سخن گفت. 
به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف، در پاسخ به سؤالی در مورد پیچیده شدن وضعیت لایحه پیوستن به CFT و رد آن از سوی شورای نگهبان و برخی نگرانی‌هایی که دراین‌باره بیان می‌شود گفت: «بسیاری از نگرانی‌هایی که از سوی دوستان ما بیان می‌شود نگرانی‌های صادقانه است و عمدتاً هم به دلیل اطلاعات غلط و نادرست این نگرانی‌ها به وجود آمده است.
وی افزود:« پول‌شویی در کشور یک واقعیت است و به نظر پشت این فضاسازی‌ها و القای این نگرانی‌ها افرادی قرار دارند که منافع اقتصادی دارند.» با توجه به شفافیت سخنان وزیر امور خارجه، متأسفانه به دلیل فضاسازی‌ها، جو به‌گونه‌ای مسموم شده است که بدون توجه به اصل صحبت‌های صادقانه ظریف موجب برخی سوءاستفاده‌ها از سوی رسانه‌ها و مجامع معاند و معلوم‌الحال شد. ایراد برخی از رسانه‌ها به اصل حرف‌های وزیر خارجه‌مان در مورد واقعیت پول‌شویی در کشور معلوم نیست ولی با سئوال از هر اقتصاددانی بر این معضل مهم صحه می‌گذارد، رسانه‌ها کافی بود به خبرهایی که روزانه در مورد افزایش قاچاق و برآوردهایشان در این مورد منتشر می‌کنند، مراجعه می‌کردند تا به این واقعیت مهم واقف شوند.
بر اساس آمارهای اعلامی سالانه در حدود 12 میلیارد دلار کالا به کشورمان قاچاق می‌شود، برخی رسانه‌ها این رقم را بالای 20 میلیارد دلار عنوان می‌کنند، بناراین روشن است که این حجم پول بدون پول‌شویی امکان ورود به اقتصاد کشور را ندارد.
باتوجه به اینکه اخیرا آمار قاچاق سوخت به میزان قابل‌توجهی افزایش‌یافته است، سؤال این است که اگر پول‌شویی در کشورمان یک واقعیت نیست این پول‌ها چگونه به چرخه برمی‌گردد؟ به نظر می‌رسد پاسخ این سؤال در همان صحبت‌های وزیر امور خارجه نهفته باشد.بنابراین علاوه بر اینکه حرف‌های ظریف در مورد القاء نگرانی و دست‌های پشت پرده در مورد نگرانی‌ها در مورد پیوستن به FATF یک واقعیت است بلکه شاهد فضاسازی گسترده‌تر علیه همین شفاف‌سازی‌ها هستیم و متأسفانه برخی رسانه‌ها و ارگان‌ها و مسئولین و نمایندگان هم که در صادقانه بودن نگرانی‌هایشان به گفته خود آقای ظریف شک نیست به‌راحتی در دام این فضاسازی‌ها قرار می‌گیرند و این‌گونه جوسازی انجام می‌گیرد.
اکثر قریب به‌اتفاق کارشناسان و آگاهان به مسئله مطرح‌شده بر این باورند، اینکه منافع کلان عده‌ای با تصویب لوایح مربوط به پیوستن به FATF به خطر خواهد افتاد یک واقعیت روشن و واضح است.
واقعیاتی که به مذاق مخالفانش خوش نیامد و در هجمه ای همه جانبه او را تشویق (یا حتی تهدید) به استعفا و کناره گیری کردند. گروهی از احضار او به مجلس و توضیح درباره سخنانش خبر دادند و عده ای دیگر سخنان وزیر امور خارجه را غیرمستدل خواندند. موافقان سخنان ظریف هم این میان میدان را خالی نگذاشتند. «مصطفی کواکبیان» نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در افتتاحیه نمایشگاه تراکنش ایران گفت: «چرا برای عدم تصویب FATF فضاسازی می‌کنید و فضای مجلس را به جنگ شمر با امام حسین تشبیه می‌کنید؟ معلوم است که عده‌ای از شفافیت خوششان نمی‌آید.»
تمام این اتهامات علیه ظریف و مخالفت‌ها علیه CFT و FATF در حالی مطرح می‌شود که ایران در شرایط تحریمی سختی به سر می‌برد و نیازمند حضور در سازمان‌های بین‌المللی و تعاملات و تبادلات پذیرفته شده جهانی است. موضوعی که با منافع ملی ارتباط مستقیم دارد و عدم این حضور می‌تواند مسیر دشوار ایران را دشوار تر کند.
این گزاره‌های بدیهی گرچه در دولت‌های اول و دوم تدبیر و امید قربانی لجبازی‌های سیاسی و جناحی رقیبان دولت قرار گرفته است اما شرایط کنونی به معنای واقعی حساس است و نیازمند همدلی و همراهی بیشتر تمام بازیگران سیاسی در این زمینه است. گروه مخالف دولت باید ساخت ذهنی خود را که تلاش برای ناکارآمدسازی دولت است به تلاش برای کارآمدسازی این ساخت برای منافع ملی تغییر دهند.