مظلومیت ناتمام کودکان سوری

سخنگوی ارشد یونیسف با اشاره به وضعیت وخیم کودکان در کشور جنگ‌زده سوریه گفت، کودکان سوری بیشترین بهای جنگی را پرداخت می‌کنند که هیچ نقشی در شکل‌گیری آن نداشتند.
 اظهارات این مقام پس از حمله مرگبار به آوارگان در نزدیکی حلب مطرح شد که بیش از ۱۲۵ کشته از جمله ده‌ها کودک بر جای گذاشت. حمله مذکور علیه اتوبوسی حامل صدها نفر از ساکنان نواحی تخلیه شده صورت گرفت که بیش از ۶۰ کودک سوری در آن جان دادند. همچنین برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که کودکان هدف حمله بودند.
در حالی که آمار دقیقی از تلفات کودکان در جنگ سوریه در دست نیست، گزارش‌های یونیسف نشان می‌دهد سال گذشته دست‌کم ۶۵۲ کودک کشته شدند که ۲۵۵ نفر از این کشته‌شدگان در مدرسه و یا در نزدیکی آن بودند. همچنین گزارش‌هایی از اغوای کودکان با مواد خوراکی در ازای بستن کمربندهای انفجاری منتشر شده است که سخنگوی یونیسف تاکید دارد هیچ مدرک مستندی در این زمینه وجود ندارد اما طی این شش سال کودکان بارها و بارها هدف حملات مختلف قرار گرفتند. او گفت: یونیسف حمله اخیر را محکوم کرد. باز هم پیام ما این است که این رویدادها باید قلب ما را به درد بیاورد، اینها باید اراده ما را قوی‌تر کند و ما را به حدی خشمگین کند که خواستار پایان این اتفاقات تلخ شویم. کودکان بارها و بارها در حال پرداخت سنگین‌ترین بها برای یک درگیری هستند که هیچ نقشی در ایجاد آن نداشتند و این روند باید متوقف شود.
او در تشریح شرایط کودکان در مناطق تحت کنترل شورشیان گفت: به صورت کلی شرایط در سوریه بسیار وخیم است. مسئله حائز اهمیت این است کودکان در هر جایی که باشند، باز هم کودک هستند. آنها باید به کمک‌های انسان‌دوستانه و احتیاجات دیگر دسترسی داشته باشند که شامل دسترسی به آب سالم، دارو و سایر موارد می‌شود. اکنون حدود دو میلیون کودک در سراسر سوریه هستند که به مدرسه نمی‌روند؛ مدارس هدف گرفته می‌شوند، کلاس‌ها قابلیت استفاده ندارند و برخی از آنها بارها و بارها تغییر مکان دادند.


ننگی برای جهان
دبیرکل سازمان ملل از اعضای شورای امنیت خواست که برای پایان دادن به بحران سوریه فورا وارد عمل شوند.
 آنتونیو گوترش، در جلسه شورای امنیت با‌عنوان ‌حفظ صلح و امنیت بین‌المللی... حقوق بشر و ممانعت از درگیری‌های مسلحانه‌، گفت: شکست در پایان دادن به بحران سوریه ننگی است که گریبانگیر همه ما خواهد شد. وی از اعضای شورای امنیت خواست برای پایان دادن به این بحران فورا وارد عمل شوند. دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی‌اش در شورای امنیت بر لزوم وحدت این شورا در مقابله فعال با نقض حقوق بشر تأکید کرد و گفت: من بار دیگر از شورای امنیت می‌خواهم تا از تلاش برای پایان دادن به رنج مردم سوریه فروگذار نکند.
وی افزود: اگر بخواهیم واقعا مقابل چالش‌ها بایستیم باید اولویت را به پیشگیری بدهیم و دلایل ریشه‌ای درگیری‌ها را حل کنیم. به بازسازی نهادها و تقویت آن‌ها توجه کرده و برای حل مسائل مربوط به حقوق بشر تلاش کنیم. این درسی است که از درگیری‌های زیاد آن را فرا گرفته‌ایم. گوترش تأکید کرد که مسئولیت اصلی شورای امنیت حفظ صلح و امنیت بین‌المللی است. اعضای شورای امنیت تجاوز ظالمانه به منطقه الراشدین در سوریه را که ۱۵ آوریل رخ داد و به کشته شدن ۱۲۶ نفر منجر شد، محکوم کردند. این اعضا ناخرسندی خود را از تمامی اقدامات متجاوزانه ابراز داشته و تأکید کردند که‌تروریسم یکی از خطرناک‌ترین تهدیدات برای امنیت و صلح بین‌المللی است و نمی‌توان اقدامات جنایتکارانه را توجیه کرد. آن‌ها بر لزوم مجازات عاملان اقدامات‌تروریستی و حامیانشان تأکید کردند.
جانسون، اسد را «هیولا» توصیف کرد
وزیر خارجه انگلیس می گوید این کشور ممکن است بدون تایید پارلمان، به سوریه حمله کند. به گزارش مهر به نقل از ایندیپندنت، بوریس جانسون  که بشار اسد را «هیولا» توصیف کرد گفت آمریکا پیش از حمله موشکی به پایگاه هوایی سوریه، انگلیس را در جریان گذاشته بود. وی افزود در صورتی که آمریکا از انگلیس درخواست همراهی در حمله به سوریه کند، برای انگلیس پاسخ منفی دادن سخت خواهد بود. جانسون در حالی این اظهارات را بیان کرد که پارلمان انگلیس در سال ۲۰۱۳، پیوستن انگلیس به آمریکا در حمله به سوریه را رد کرده بود.
افزایش تلفات روس‌ها
وزارت دفاع روسیه تایید کرد، دو نظامی روس در سوریه در انفجار بمبی که افراد مسلح آن را کار گذاشته بودند، کشته شده‌اند. پیش از این منابعی در ارتش آزاد سوریه اعلام کرده بودند که دو افسر روسی و تعدادی از نیروهای سوری و شبه‌نظامیان در حمله مخالفان به نزدیکی شهرک خطاب در حومه حماه کشته شدند. از سوی دیگر خبرگزاری رویترز مدعی شد که اسناد و مدارکی در اختیار دارد که نشان می‌دهد تعداد نیروهای روسی که در سوریه کشته می‌شوند رو به افزایش است. براساس این اسناد، رویترز مدعی شده که تعداد سربازان روسی که طی درگیری‌ها برای بازپس‌گیری شهر پالمیرا (تدمر) کشته شده بودند به ۲۱ نفر رسیده است. رویترز تحقیقاتی را درباره سه نظامی روسی که طی درگیری‌های سوریه کشته شده بودند، انجام داده و با برخی نزدیکان آن‌ها مصاحبه کرده است. براساس گزارش رویترز این‌ها نظامی بازنشسته بودند نه سرباز. روسیه نظامیان بازنشسته را که مهارت‌هایی در میدان جنگ دارند در سوریه مستقر می‌کند. اما روسیه رسما به حضور نظامیان بازنشسته در سوریه اذعان نکرده و تعداد تلفاتش در سوریه را نیز اعلام نمی‌کند. مجموع تعداد تلفات روسیه در جنگ سوریه از سال ۲۰۱۵ به ۳۰ سرباز می‌رسد اما منابع می‌گویند، احتمالا تعداد تلفات بیشتر از این باشد.
نسخه آمریکا درباره سوریه
دولت آمریکا یک سناریوی چهار مرحله‌ای برای سوریه تدوین کرده که امیدوار است روسیه را هم با خود همراه سازد. مرحله اول شامل نابودی داعش می‌شود یعنی اعزام نیروهای آمریکا به سوریه تنها برای نابودی داعش است چراکه واشنگتن تاکید کرده که قصد ندارد برای براندازی بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه نیرو به سوریه اعزام ‌کند.
مرحله دوم بر لزوم برقراری ثبات در سوریه تمرکز دارد که در جریان آن واشنگتن قصد دارد توافقنامه‌های آتش‌بس را بین دولت و گروه‌های شورشی و مخالف امضا کند. همچنین صحبت‌هایی از ایجاد ‌مناطق امن موقت‌ مطرح است که باید مقامات نظامی  سوریه در ایجاد این مناطق مشارکت کنند. در این حالت ممکن است جنگنده‌های آمریکا و هم‌پیمانانش بر فراز این مناطق بدون خطر برخورد با نیروی هوایی سوریه پرواز کنند. آمریکا تمایل دارد مقامات محلی روی کار بیایند. در مناطق سنی نشین اوضاع از سوی شخصیت‌های سنی و در مناطق کردنشین اوضاع توسط کردها اداره شود. در این دوره باید کشور سوریه نیز به واسطه یک دولت موقت اداره شود.
در مرحله سوم که شامل دوره انتقالی یا گذار است بشار اسد باید طبق طرح آمریکا داوطلبانه از قدرت کناره‌گیری کند در صورت مخالفت با این مسئله و امتناع از رفتنش باید از مشارکت در انتخابات او را منع کرد یا از طریق تهدید او به تحت پیگرد قرار دادنش به اتهام ارتکاب جرایم جنگی او را کنار گذاشت. واشنگتن معتقد است اسد احتمالا با‌ترک قدرت و خروج از کشور به مقصد روسیه یا ایران در صورت تضمین تحت پیگرد قرار نگرفتنش موافقت کند. اما کاخ سفید بعید نمی‌داند بشار اسد ساقط شود یا حتی از سوی دشمنانش کشته شود! آسوشیتدپرس گزارش داد، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در جریان سفرش به مسکو به همتای روس خود تاکید کرد که کشورش رفتن داوطلبانه اسد را‌ترجیح می‌دهد.
اما مرحله چهارم مربوط به اوضاع سوریه بعد از پایان دوره انتقالی است. در اینجا صحبت از حضور نظامی روسیه در داخل سوریه مطرح است. آمریکا به رغم اختلاف با روسیه به همکاری با آن معتقد است. به منظور توقف جنگ در سوریه این همکاری مهم است و دلیل آن نیز تاثیر زیاد روسیه در سوریه است. برای‌ترغیب روسیه به همکاری در اجرای این طرح آمریکایی واشنگتن به مسکو پیشنهاد باقی ماندن دو پایگاه روسی یعنی پایگاه دریایی در طرطوس و پایگاه هوایی در حمیمیم سوریه را می‌دهد. اما نکته قابل توجه این است که چطور ممکن است چنین تضمین‌هایی را به‌رغم پیچیدگی مسئله و عدم اطلاع از قدرت‌هایی که در آینده در سوریه روی کار خواهند بود، داد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین پیشتر درباره مطرح شدن طرح مذکور در جریان سفر تیلرسون به مسکو و دادن آن به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه صحبت کرده بود.