گزارش نیویورک‌تایمز از ادامه سیاست سعودی‌ها در پروسه ترور و خرابکاری در گفت‌وگو با «قاسم محبعلی»

دیپلماسی ترور
محبعلی: درصورت صحت این گزارش می‌توان آن را در سازمان ملل، شورای امنیت و اتحادیه اروپا مطرح کرد
همدلی| گروه سیاسی ـ هرمز شریفیان ـ گزارش جدید نشریه «نیویورک‌تایمز» پرده از برنامه وسیع ترور درباره مقام‌های ایرانی از جمله سردار «قاسم سلیمانی» و خرابکاری در سیستم اقتصادی ایران برداشت. گویا دستگاه ترور سعودی‌ها از زمانی که با اسرائیل، عهد اخوت بسته‌اند به حرکت در آمده و خیال توقف هم ندارد.
شکی نیست که «ترور» و «تروریسم» در نگاه جوامع متمدن از رذایلی است که با هیچ منطقی مورد پذیرش قرار نمی‌گیرد و دست زدن به خشونت و حذف فیزیکی مخالفان در جایی عملیاتی می‌شود که پایه‌های اندیشه و تحمل، سخت متزلزل شده‌اند.


ثروت و جاه‌طلبی سعودی‌ها یکی از عوامل مهم تحمیق آنان توسط متحدان شرورشان است که باعث شده در یمن، دست به بمباران‌های گسترده بزنند که حاصل چنین عملیاتی تاکنون کشتار غیر نظامیان و کودکان بوده که رسانه‌های غربی نیز به انتشار آن دست زده‌اند و جامعه جهانی آن را به شدت محکوم کرده است.
علاوه‌بر این، قتل وحشیانه «جمال خاشقجی» که هنوز در صدر اخبار جهان قرار دارد و معلوم شده که ماموران امنیتی سعودی در آن دخالت مستقیم داشته‌اند و ولیعهد این کشور در مظان شدیدترین اتهام‌ها قرار گرفته و هنوز کمرنگ نشده که نیویورک‌تایمز در گزارشی جدید پرده از توطئه جدید آنان در ترور مقام‌ها و اخلال در سیستم اقتصادی ایران برداشته است. حالا زمان وارد عمل شدن دستگاه دیپلماسی ایران است که از این گزارش، نهایت بهره را ببرد. چنانچه این گزارش که از سوی یکی از معتبرترین نشریات دنیا منتشر شده، صحت کامل داشته باشد، مصداق بارز «تروریسم دولتی» است که از ناحیه دولت سعودی به‌کار گرفته شده است.
دستگاه دیپلماسی ایران علاوه‌بر بعد تبلیغاتی، می‌تواند صحت این گزارش را مبنایی برای طرح در نهادهای بین‌المللی مانند سازمان ملل متحد و شورای امنیت کند.
اگر ابتکار عمل در این راستا تنها در اختیار وزارت امور خارجه باشد، می‌تواند از آن بهره‌های زیادی در جهت منافع ملی برد. ابتکار عمل یعنی اینکه سایر حضرات در داخل کشور که دستی در آتش دیپلماسی ندارند تلاش کنند تا خاموشی گزینند تا اظهارنظرهایشان موجب کاهش امتیازگیری ایران از این موضوع نشود.
هرگاه وزارت خارجه با همه ایرادهایش به طور مستقل، راه دیپلماسی را در پیش گرفته و طرف‌های ناآگاه و بی‌مسئولیت در داخل دست به اظهارنظرهای خام نزده‌اند؛ توانسته از چنین موضوعاتی به سود منافع ملی استفاده کند.
«همدلی» در همین خصوص طی گفت‌وگویی با «قاسم محبعلی» کارشناس مسائل خاورمیانه و دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه به بررسی گزارش نیویورک‌تایمز و موضع‌گیری‌های احتمالی در آن پرداخته که در ادامه می‌خوانید.
دستگاه دیپلماسی ایران چه بهره‌ای می‌تواند از این گزارش ببرد که در راستای تامین منافع ملی در برابر رقبای منطقه‌ای باشد؟
نیویورک‌تایمز روزنامه‌ای بسیار معتبر در آمریکا ست که نزدیکی بسیاری با دموکرات‌ها دارد و در انتخابات ریاست جمهوری قبلی هم از «هیلاری کلینتون» حمایت می‌کرد و این گزارش می‌تواند بخشی از جنگ تبلیغاتی بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان باشد. نکته بعدی که از نگاه منفی است می‌تواند این باشد که مناسبات ایران و عربستان به‌شدت بحرانی شود و جدا از صحت یا عدم صحت این گزارش باید دید واکنش سعودی‌ها به آن چیست چون ممکن است وخامت روابط بین ایران و عربستان را از حوزه سیاسی به حوزه نظامی گسترش دهد.
اگر چنین شود عربستان می‌تواند از پرونده خاشقجی که به شدت تحت فشار آن قرار دارد فرار کند، چون تنها بحرانی بزرگتر می‌تواند این پرونده را به حاشیه ببرد. بنابراین باید نسبت به این گزارش با احتیاط و تفکر بسیار برخورد کرد.
نکته دیگر اینکه در صورت صحت این گزارش مشخص می‌شود که عربستان سعودی در بالاترین سطوح خود از تروریسم دولتی حمایت می‌کند و قصد داشته با این کار مسئولان ایران را حذف و دست به خرابکاری در سیستم اقتصاد ایران بزند و این مصداق تروریسم دولتی است و به‌طور طبیعی باید مورد محکومیت جامعه بین‌المللی قرار گیرد.
این دیپلمات پیشین وزارت خارجه تاکید کرد: ایران می‌تواند از امکانات خود جدای از تبلیغات صرف، در سطوح دیگری مانند طرح آن در شورای امنیت سازمان ملل متحد و در اتحادیه اروپا و مجامع بین‌المللی استفاده کند.
بازهم تاکید می‌کنم باید با احتیاط نسبت به این گزارش رفتار کرد که مبادا در پس آن توطئه‌ای برای درگیری مستقیم نظامی بین ایران و عربستان وجود نداشته باشد که هم بن‌سلمان و دولت عربستان را از بحران نجات بدهند که به سختی تحت فشار پرونده جمال خاشقجی و جنگ یمن قرار دارد.
به‌طور اساسی چه شرایطی پیش می‌آید که یک دیپلمات یا دستگاه دیپلماسی کشوری رو به حذف فیزیکی و خشونت‌بار مخالفانش می‌برد و با وجود احتمال برملا شدن و بی آبرویی به آن تن می‌دهند؟
معمولا وقتی تصمیم به چنین کارهایی‌ می‌گیرند فکر برملا شدن آن را نمی‌کنند وجنایتکاران غالبا نکته‌ای را فراموش می‌کنند و موجب لو رفتن جنایت‌شان می‌شود.
مشکلی که در خاورمیانه داریم این است که دولت‌ها عموما غیردموکرات و اقتدارگرا هستند که تحمل مخالفان خود را ندارند و اگر از طریق سیاسی راه به‌جایی نبرند این مخالفان را از راه‌های فیزیکی حذف می‌کنند که در این منطقه زیاد رخ‌داده و مصادیقی مانند «صدام حسین»، «حافظ اسد» و «قذافی» دارد که حتی با این روش قصد تحت فشار قراردادن رقبای منطقه‌ای و جهانی خود را نیز دارند.
محبعلی افزود: این بخشی از جنگ اطلاعاتی ـ امنیتی کشورها است که در حوزه و حیطه کاری دیپلمات‌ها نیست بلکه کار بخش‌های امنیتی حکومت‌ها است که دست به چنین کارهایی می‌زنند اما آثار و عواقب آن نصیب بخش‌های سیاسی و دیپلماتیک کشورها می‌شود. بعید می‌دانم دیپلمات‌ها در همه کشورها با چنین روش‌هایی موافق باشند و از آن استفاده و یا حمایت کنند.
ماشین کشتار فعال‌تر از همیشه
نزدیک‌ترین مشاوران «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی از جمله «احمد العسیری» رسما سفارش ترور سردار «قاسم سلیمانی» و همچنین خرابکاری اقتصادی در ایران را به واسطه‌های خارجی داده و برای این کار میلیارد‌ها دلار در نظر گرفتند.
رویداد۲۴ ـ نیویورک تایمز که چندی پیش از جلسات محرمانه تیم ترامپ با مقام‌های عربستانی برای آغاز کمپینی علیه اقتصاد ایران در ابتدای سال ۲۰۱۶ خبر داده بود، این بار صفحه دیگری از این پروژه‌های محرمانه را باز کرد تا از تلاش عربستانی‌ها برای افشای دارایی‌های سپاه قدس در جهان، ایجاد اکانت‌های جعلی در شبکه‌های اجتماعی فارسی برای ایجاد ناآرامی در ایران و اتهامات علیه مقامات ارشد ایرانی برای اینکه آن‌ها علیه همه شوراند پرده بردارد.
نیویورک تایمز در این گزارش نوشت: سال گذشته (۲۰۱۷)، جمعی از مقامات ارشد اطلاعاتی عربستان سعودی نزدیک به محمد بن سلمان از گروه کوچکی از تجار خواسته بودند از شرکت‌های خصوصی برای ترور «دشمنان ایرانی» پادشاهی سعودی استفاده کنند.
این افشاگری نیویورک تایمز به نقل از سه منبع آشنا با مباحث مطرح بین سعودی‌ها و تجار مزبور صورت گرفته است.
این سعودی‌ها در زمانی مورد بازجویی قرار گرفتند که محمد بن سلمان معاون ولیعهد عربستان و وزیر دفاع وقت در حال تلاش برای رسیدن به قدرت بود و از مشاورانش برای تشدید عملیات‌ نظامی و اطلاعاتی خارج از عربستان درخواست کرده بود. این مکالمات بیش از یک سال قبل از به قتل رسیدن «جمال خاشقجی» انجام شده و نشان می‌دهد مقامات ارشد سعودی از ابتدای روی کار آمدن محمد بن سلمان سوءقصد‌هایی را برنامه ریزی کرده بودند.
العسیری کیست؟
العسیری همان کسی است که در مارس ۲۰۱۷ در جلسه‌ای در ریاض طرح ۲ میلیارد دلاری استفاده از عوامل اطلاعاتی برای زمینگیر کردن اقتصاد ایران را داده بود.
در جریان بحث و در حالی که تجار مزبور تلاش می‌کردند، بودجه لازم برای طرح خرابکارانه خود را از سعودی‌ها بگیرند، برخی دستیاران ارشد العسیری، خواستار ترور سردار قاسم سلیمانی و فرد دیگری که دشمن عربستان سعودی خوانده شده بود، شده‌اند.
ژنرال العسیری قبل از اینکه ماه پیش اخراج شود، یکی از مشاوران نزدیک محمد بن سلمان بود. در سال ۲۰۱۶ او به یک چهره ملی در زمینه حمله عربستان به یمن تبدیل شد. او بار‌ها به واشنگتن سفر کرد. در سال ۲۰۱۷ کمپین آن‌ها در یمن به یک جنگ تمام عیار تبدیل شد و فجایع بشری را به دنبال داشت. اما مدافع او یعنی محمد بن سلمان قدرت خود را در عربستان تثبیت کرده بود و العسیری را به سمت معاونت رییس سازمان جاسوسی عربستان ارتقا داد.
«جرج نادر»، تاجر آمریکایی – لبنانی، کسی است که دیدار تجار با مقامات امنیتی سعودی را ترتیب داده بود. او پیشتر با محمد بن سلمان دیدار و طرح خود برای ایران را با کاخ سفید نیز مطرح کرده بود. فرد دیگر حاضر در جلسه «جوئل زمل» نام دارد؛ یک صهیونیست که ارتباط عمیقی با آژانس‌های اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی دارد.
هم زمل و هم نادر مورد تحقیق رابرت مولر قرار دارند. مولر بازپرس ویژه آمریکایی است که از آن‌ها درباره مذاکراتشان با آمریکایی‌ها ومقام‌های سعودی درباره طرح ایران سوال کرده است. معلوم نیست که این افراد چطور با پرونده‌ای که مولر در حال بررسی آن است در ارتباط هستند. در سال ۲۰۱۶ یک کمپانی که به زمل تعلق داشت طرح دستکاری‌های شبکه‌های اجتماعی کمپین ترامپ را اجرا کرده بود. پس از گفت‌وگو با وکلا، بازرگانان مزبور تقاضای سعودی‌ها را رد می‌کنند، اما نادر، یک شرکت انگلیسی را که توسط یکی از نیرو‌های عملیات ویژه بریتانیا اداره می‌شود، برای انجام این عملیات تروریستی پیشنهاد می‌دهد، نام شرکت مشخص نیست.
بعضی تحلیلگران می‌گویند علت حضور او در این سمت این بود که محمد بن سلمان قصد داشت از نزدیک کار‌های رییس سازمان جاسوسی عربستان «خالدبن‌علی‌بن‌عبدالله
‌الحمیدان» را زیر نظر بگیرد. ماه گذشته العسیری بعد از اعلام قتل خاشقجی برکنار شد. او به عنوان عامل سازماندهی این قتل شناسایی شد. روز شنبه پیش «رجب‌طیب‌اردوغان» رئیس جمهور ترکیه گفت: دولت او به یک رکورد ضبط شده قبل از قتل خاشقجی دست پیدا کرد و این نوار را در اختیار عربستان، آمریکا، بریتانیا و فرانسه قرار داده است و انتظار دارد ترامپ مجازات سنگینی برای سعودی‌ها در نظر گرفته باشد.
کمپین اقتصادی عربستان علیه ایران
اوایل ۲۰۱۶ نادر و زمل بحث درباره کمپین بلندپروازانه اقتصادی علیه ایران را مانند همان کمپینی که توسط اسرائیل و آمریکا در یک دهه پیش طراحی و اجرا شده بود و هدف آن‌ها پایان دادن به برنامه هسته‌ای ایران بود آغاز کردند. آن‌ها عملیات‌هایی از قبیل: افشای دارایی‌های سپاه قدس در جهان، ایجاد اکانت‌های جعلی در شبکه‌های اجتماعی فارسی برای ایجاد نا آرامی در ایران، تامین مالی گروه‌های اپوزیسیون ایرانی و افشای اتهامات دروغین و واقعی علیه مقامات ارشد ایرانی را برای اینکه آنها را علیه همه بشوراند در دستور کار قرار دادند. نادر مشاور امیر امارات متحده عربی نیز هست که در کنار عربستان و اسرائیل، ایران را تهدیدی جدی برای خود می‌دانند. زمل و نادر هر دو بر این اعتقاد بودند که پیروزی احتمالی کلینتون در سال ۲۰۱۶ به معنای ادامه برجام است و کمپین فلج کردن اقتصاد ایران توسط واشنگتن به جایی نخواهد رسید. در نتیجه آن‌ها تصمیم گرفتند طرح خود را با مقام‌های امارات و سعودی در میان گذاشته و حتی پروپوزال طرح خود را در جلسه‌ای در بلژیک در اختیار العسیری قرار دهند. انتخاب دونالد ترامپ حساب و کتاب آن‌ها را به‌هم ریخت. نادر و زمل به نیویورک سفر کردند تا طرح ضد ایرانی خود را به تیم انتقال ترامپ و ژنرال‌های سعودی بفروشند.
طرح نادر برای سقوط اقتصاد ایران اولین بار توسط نیویورک تایمز در ماه می‌منتشر شده بود. گزارش بعدی درباره دیدار العسیری در نیویورک یک ماه بعد در «دیلی‌بیست» منتشر شد. زمل و نادر برای این منظور با اریک پرینس مشاور تیم انتقال ترامپ دیدار کردند. آن‌ها در باره عناصر طرح خود با پرینس صحبت کردند. زمل و نادر در یک سوییت در هتل اورینتال نیویورک با ژنرال العسیری و مشاورانش درباره طرح ایران گفت‌وگو کردند. سعودی‌ها به این طرح علاقه‌مند شدند، اما گفتند که طرح بسیار تحریک کننده و به طور بالقوه بی ثبات کننده است چرا که می‌خواستند تاییدیه دولت ترامپ را قبل از اینکه عربستان بابت طرح هزینه‌ای پرداخت کند، داشته باشند.