پاسخ یاسر هاشمی به حسین کروبی

آرمان: در مورد موضوعات تاریخی در بسیاری موارد روایت‌های مختلف ارائه می‌شود و هر شخصی از نگاه خود به توضیح روزهای مورد بحث می‌پردازد که برخی اوقات این تناقض در روایت تاریخ سبب صدور پاسخ‌هایی از سوی راویان می‌شود. یکی از این روایت‌ها درباره حج سال 65 است که حسین کروبی در واکنش به اینکه پدرش برای عذرخواهی در آن سال به حج رفته بود، توضیح داد: «یک روز یک نفر به آقای کروبی مراجعه می‌کند و به ایشان می‌گوید که ما امروز رفته بودیم مواد منفجره‌ای را از فرودگاه که با یک کاروان زیارتی به حج آمده تحویل بگیریم، اما مقامات عربستانی متوجه شدند و هواپیما را در گوشه‌ای در باند فرودگاه نگه داشتند و آمده‌ام که این را به اطلاع شما برسانم. آقای کروبی از این اتفاق سخت آشفته و عصبانی شد و نسبت به آن شخص واکنش نشان داد و گفت، چه کسی شما را اینجا فرستاده و سریعا از بعثه امام خارج شوید. آقای کروبی پیگیری می‌کند و از مسئولان وقت حج می‌پرسد چه کسی این شخص را به بعثه امام آورده که در جواب می‌گویند، آقای هاشمی از ما خواستند که اینها را به حج ببرید و در آنجا اسکان دهید». همین اظهارات سبب شد تا یاسر هاشمی فرزند مرحوم آیت‌ا... هاشمی ادعای حسین کروبی را نپذیرد و درباره آن توضیح دهد.
پاسخ یاسر هاشمی به فرزند کروبی
یاسر هاشمی درپاسخ به حسین کروبی آورده است:«مطالعه مصاحبه آقای محمدحسین کروبی درباره وقایع ‏حج سال ۱۳۶۵ و طرح ادعایی علیه آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی، انگیزه‌ای شد تا این یادداشت را تحریر کنم. صرف‌نظر از اینکه طرح اینگونه ادعا‌ها در شرایط فعلی، با توجه به اینکه 30سال پس از وقوع، آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی در ‏قید حیات بودند و می‌توانستند مانند هزاران ادعا و پرسش دیگر به آن پاسخ دهند، تا چه اندازه به روشنگری کمک می‌کند و بر ‏فرض صحت، چرا در 30سال گذشته از افکارعمومی مخفی شده است، موجب بروز شائبه‌هایی می‌شود. برخی می‌گویند جریانی که در دهه60 دارای گرایش و رفتار‌های رادیکال بوده و اکنون تغییر مواضع داده است، به‌جای آنکه ‏رسما در رویکرد گذشته خود تجدیدنظر کند، می‌کوشد با دستکاری در وقایع تاریخی، مسئولیت اقدامات خود را بر دوش دیگران ‏بگذارد. نگاهی بدبینانه می‌گوید جریان افراطی فعلی می‌خواهد با استفاده ابزاری از فرزندان برخی بزرگان، رفتار‌های امروز خود را تکرار ‏عملکرد رهبران سیاسی کشور در دهه نخست انقلاب نشان دهد و با این روش، هم برای خود مشروعیت تاریخی بیافریند و هم با ‏ایجاد اختلاف میان نام بزرگان، به تخریب چهره آنها و کاهش محبوبیت و مرجعیت اجتماعی‌شان بپردازد. دیگرانی نیز مدعی هستند که برخی افراد می‌خواهند با تخریب بزرگان در غیاب آنها و جعل روایت‌های تاریخی، برای خود ‏محبوبیت و شهرتی دست و پا کنند. بنده در مقام قضاوت و تأیید این نگاه‌ها نیستم؛ اما می‌دانم سخن گفتن از تاریخ انقلاب، آنهم مقطعی که درباره آن ده‌ها شاهد زنده و ‏اسناد متقن وجود دارد، بیش از آن‌که برپایه شایعات و شنیده‌ها باشد، باید براساس مستندات و منابع قابل ارجاع و دسترسی صورت ‏پذیرد و اتکای صرف به حافظه پس از گذشت بیش از 30سال از واقعه نیز نمی‌تواند برای مخاطب اطمینان حاصل کند، از این ‏رو درباره این ادعا تحقیقی مختصر انجام دادم.
سال 65 خبری از تنش با عربستان نبود


یاسر هاشمی در ادامه تاکید کرده است: بررسی خاطرات مکتوب و روزنوشت آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۶۵ نشان می‌دهد نه تنها در این سال هیچ‌گونه تنشی ‏بین ایران و عربستان در سطوح بالا وجود نداشته است بلکه روابط حکومت عربستان سعودی با صدام رو به افول گذاشته و ملک‌فهد پادشاه عربستان، از طرق خاصی به آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی پیام می‌دهد طرحی برای حذف صدام و پایان جنگ دارد که این ‏موضوع برای ماه‌ها توسط مقامات بلندپایه کشور در حال پیگیری لابه‌لای اخبار عراق بوده است که در نهایت در اواخر سال ‌‏۱۳۶۵، این طرح به موفقیت نمی‌رسد و عربستان در این سال برخورد خوبی با مسائل ایران داشت و حتی در موسم حج، قبرستان ‏بقیع را به روی زائران ایرانی می‌گشاید. وی تصریح کرد: اقدام خودسرانه ارسال مواد منفجره به حج نیز توسط برخی از دوستان آقای سیدمهدی هاشمی که در حوزه نهضت‌ها فعالیت ‏می‌کردند و در اصفهان و نجف‌آباد نفوذ داشتند، از طریق احضار مدیر کاروان و اجبار وی به همکاری صورت گرفت که برخی ‏روزنامه‌نگاران اسامی این افراد را نیز فاش کرده‌اند. پس از کشف اقدام این افراد خودسر -که نه تنها تندروی که خود شائبه مسأله‌سازی برای نظام اسلامی داشته- و بازداشت حجاج ‏این کاروان توسط مأموران سعودی، موضوع از طریق آقای بشارتی قائم‌مقام وقت وزارت خارجه به اطلاع آیت‌ا... هاشمی ‏رفسنجانی می‌رسد و با انجام تحقیقات توسط عربستان و احراز خودسرانه بودن اقدام و پیگیری جمهوری اسلامی از طرق ‏دیپلماتیک، اکثر حجاج آزاد می‌شوند.‎
ماجرای تشکر کروبی از فهد
فرزند آیت‌ا... هاشمی با استناد به خطبه‌های نماز جمعه تهران در مورخ هفتم شهریور ۱۳۶۵ تصریح کرد: آیت‌ا... هاشمی ضمن تقدیر ‏از اقدام دولت عربستان در بازگشایی بقیع و آزادی اکثر حجاج، درخواست آزادی 10نفر زندانی باقی‌مانده را نیز از دولت عربستان ‏طرح کرده و اعلام می‌کند در صورت وجود تخلف فردی از این زندانیان، موضوع مورد بررسی و برخورد قرار خواهد گرفت و ‏به‌طور ظریف نیز بر همکاری ایران و عربستان در منطقه و جهان اسلام تأکید می‌کند. پیرو ایراد این خطبه‌ها، آقای کروبی از عربستان با دفتر امام خمینی تماس می‌گیرد و اطلاع می‌دهد افراد باقی‌مانده 10نفر نیستند و ‏سه نفرند که براساس نظر موافق آقای هاشمی و مرحوم سیداحمد خمینی، قرار می‌شود ایشان از ملک فهد تشکر کند. یاسر هاشمی در ادامه آورده است: اکنون پرسش اینجاست که کدام شاهد و مستند، بر نسبت دادن این اقدام اشتباه ناشیانه به مسئولان ارشد نظام وجود دارد که حتی ‏جنایت حکومت عربستان سعودی در حج خونین سال ۱۳۶۶ را نیز به این واقعه مرتبط کرده و به نوعی تلافی حکومت عربستان ‏جلوه دهد؟ اگر هم بخواهیم زمینه‌ای برای وقوع این جنایت جست‌وجو کنیم همان‌گونه که در نتایج بررسی‌های مسئولان وقت حجت‌الاسلام ‏عبدا... نوری و دکتر هادی ذکر شده و در خاطرات آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی نیز منعکس شده است، نفوذ جریان تندرو در بعثه بوده ‏که این حادثه، بستر‌ها و عوامل مؤثر در آن، خود می‌تواند مورد تحقیق پژوهشگران قرار گیرد. البته انصاف این است که اینگونه ابهام‌سازی و تحریف حقایق را به حجت‌الاسلام والمسلمین کروبی نسبت ندهیم چرا که ایشان در ‏طول حدود ۲۵ سالی که از این حوادث در آزادی سپری و در چندین رقابت سیاسی نیز با آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی شرکت کردند، ‏اقدام به طرح اینگونه مسائل شائبه‌دار نکرده و روا نیست زمانی که ایشان از دسترسی مستقیم به رسانه و تربیون ‏محروم هستند، در مورد ایشان قضاوت ناشایست کنیم‎.
انتقاد از ادعاهای کذب درباره هاشمی
یاسر هاشمی در این یادداشت از انتساب برخی موارد دیگر به آیت‌ا... هاشمی هم گلایه کرد و نوشت: بازخوانی حوادث تاریخی گرچه برای افکار‌عمومی موضوعی جذاب و مفید است، اما اگر تحت تأثیر منافع شخصی و پیش فرض‌ها ‏قرار گیرد موجب ارائه روایتی نادرست و مجعول به نسل آینده می‌شود. البته اکنون که خوشبختانه بخشی از مستندات نظیر شرح ‏مذاکرات تصویب و اصلاح قانون اساسی در دسترس عموم قرار دارد و بسیاری از شخصیت‌های مطلع و مؤثر در آن حوادث نیز ‏در قید حیات هستند و می‌توانند در این باره روشنگری کنند که به‌طور نمونه می‌توانم به سه ادعایی که در ماه‌های گذشته در مورد ‏نقش آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی در حذف شورای رهبری، مدت‌دار شدن رهبری و افزوده شدن کلمه مطلقه در اصلاح قانون اساسی ‏مطرح شد اشاره کنم که خلاف واقع بودن هر سه این ادعا‌ها با مروری بر مشروح مذاکرات اصلاح‌قانون اساسی که هم اینک در ‏دسترس عموم قرار دارد و در سایت روزنامه رسمی نیز منتشر شده است، به‌راحتی قابل مشاهده است.