در رسانه ملی چه می‌گذرد

گروه فرهنگ- این روزها بینندگان رسانه ملی شاهد اتفاقاتی نادر آن هم به صورت پخش زنده از شبکه سوم سیما هستند. اتفاقات و جنجال‌هایی که از دعوا بین مدیر جوان شبکه سوم سیما با عادل فردوسی‌پور شروع شد و حالا به جنگ علنی با معاونت سیاسی سیما کشیده شده است و هر روز هم ابعاد تازه‌ای به خود می‌گیرد. مدیر جوان شبکه سه که در برنامه «حالا خورشید» از رفتار غیرحرفه‌ای فردوسی‌پور و رعایت نکردن کنداکتور شبکه توسط برنامه «نود» گلایه کرده بود و آن را علت برخورد با او دانسته بود، به فاصله چند ساعت از حرف‌هایش به دلیل رعایت نکردن کنداکتور بخش خبر، از سوی مجری برنامه خبری ساعت 10 این شبکه، به غیرحرفه‌ای بودن متهم شد.
معاونت سیاسی که همیشه مستقل از تمامی شبکه‌ها با نظمی بوروکراتیک تمام بخش‌های خبری‌اش را روی آنتن می‌برده در شبکه ۳ و مدیریت جدیدش اما این اقتدار یکباره نادیده گرفته شد. اما ماجرا به همین جا هم ختم نشد و رضا رشیدپور در برنامه‌اش این رفتار را به سخره گرفت و به فاصله صبح تا شب، برنامه خبری شبکه سه از خجالت او درآمد و در پخش خبرش بیماری او را دست‌مایه طنز برنامه‌اش قرار داد.
ماجرا از آنجا شروع شد که فروغی در برنامه «حالا خورشید» درباره مسائل مختلفی حرف زد، رعایت دقیق کنداکتور در این شبکه و پخش برنامه‌ها با هماهنگی شورای کنداکتور شبکه سه یکی از محورهایی بود که او درباره‌اش حرف زد. نظمی که فروغی از آن می‌گفت اما ۲۴ ساعت هم طول نکشید و اتفاقی عجیب باعث شد تا هرچه فروغی رشته بود تنها در چند دقیقه پنبه شود.
جنجال از آنجا شروع شد که مسوولان شبکه سوم سیما پس از تغییرات مدیریتی، آنتن برنامه نود را به بهانه پخش بازی دوستانه فوتبال حذف کردند. این موضوع چنان در فضای رسانه‌ای و فضای مجازی مورد توجه قرار گرفت که در نهایت برنامه «حالا خورشید » با اجرای رضا رشیدپور، علی فروغی مدیر شبکه سوم سیما را به این برنامه دعوت کرد تا درباره تصمیمات اخیر او برسد. این برنامه همچنین عادل فردوسی‌پور را روی آنتن آورد و در یک تماس تلفنی دلیل پخش نشدن برنامه نود را جویا شد.


فروغی: سعی می‌کنیم نود روی آنتن برود
علی فروغی در این برنامه درباره سوابقش در حوزه مدیریت شبکه گفت‌: من از اواخر دهه هشتاد در تلویزیون فعالیتم را شروع کرده‌ام اما این مهم نیست که بگویم چه سوابقی دارم. به نظرم بهترین ملاک ارزش، عملکرد مدیر است. باید مردم ببینند و بگویند که حال و هوای شبکه سوم سیما چقدر تغییر کرده است.
فروغی درباره پخش نشدن برنامه نود در دو هفته اخیر، گفت‌: لیگ برتر تعطیل بود، بازی جذاب فوتبال داشتیم و در جلسه کنداکور، شورا این تصمیم را اتخاذ کرد. شبکه ورزش هم، پخش بازی همزمان داشت. بازی ایران و بولیوی هم مخاطب چندانی نداشت. با این حال به فردوسی‌پور گفتیم ساعت 12 می‌تواند نود را روی آنتن ببرد.
او درباره اینکه چه کسی به فردوسی‌پور گفته که می‌تواند برنامه را ساعت 12 روی آنتن ببرد، گفت: خود من شخصا با این مجری تماس نگرفتم و در کل این مدیر گروه است که باید با تهیه‌کننده صحبت کند. به هر حال ما در یک شبکه شبیه به یک خانواده هستیم و بحث‌های داخل خانواده نباید به بیرون درز کند.
فروغی بیان کرد که در همه دنیا مصاحبه‌ها باید با هماهنگی شبکه انجام پذیرد و تهیه‌کننده نمی‌تواند خودش بدون هماهنگی با شبکه مصاحبه کند.
او با بیان اینکه فردوسی‌پور کارمند رسمی صدا‌و‌سیما، گفت: در قراردادهای سازمان صدا‌و‌سیما هم نوشته شده است که مصاحبه باید با هماهنگی شبکه صورت گیرد. رسانه باید کار حرفه‌ای خود را انجام دهد و نباید تصمیم غیر‌حرفه‌ای بگیریم.
مدیر شبکه سه سیما با تاکید بر اینکه از هفته بعد، نود ادامه پیدا می‌کند، گفت: عادل فردوسی‌پور بسیار حرفه‌ای است اما باید کار روی اصول جلو رود. امشب نود پخش نمی‌شود چون ما در این هفته محدودیت اربعین را داریم اما برای پخش هفته دیگر باید این مورد در جلسه کنداکتور بررسی شود. سعی خواهیم کرد بعد از بازی فینال آسیا نود روی آنتن برود.
به من نگفتند پس از بازی برنامه را روی آنتن ببر
پس از صحبت‌های مدیر شبکه سوم، عادل فردوسی‌پور در یک تماس تلفنی روی آنتن آمد و با تاکید براینکه صحبت‌های علی فروغی مدیر شبکه سوم سیما را کاملا شنیده است، گفت: من نزدیک به 20 سال است که در صدا‌و‌سیما کار می‌کنم و در حقیقت فرزند رسانه محسوب می‌شوم. اختلاف نظر همه جا وجود دارد و قرار نیست من و علی فروغی نظرهایمان شبیه هم باشد. من در این بیست و چند سال همیشه چارچوب‌ها را رعایت کردم اما گویا سوءتفاهمی به وجود آمده است.
مجری برنامه نود همچنین عنوان کرد‌: با تصمیم پخش انگلیس و اسپانیا مخالف بودم و حتی در تماس تلفنی با یکی از مسوولان خواستم تمام تلاش‌شان را کنند تا این بازی دوستانه از شبکه ورزش پخش شود تا شاید بتوانیم نود را روی آنتن ببریم که نشد.
او اضافه کرد: واقعا اینطور نبود که از شبکه به من گفته باشند بعد از بازی انگلیس و اسپانیا در ساعت 12 برنامه نود را روی آنتن ببر.
فرددوسی‌پور درباره گفت‌وگویش با رسانه‌ها و حاشیه‌های آن‌ گفت: من فقط روز جمعه صبح بعد از اینکه شبکه رسما عنوان کرد که نود پخش نمی‌شود گفتم طبق هماهنگی‌های انجام شده ما داریم کارهایمان را انجام می‌دهیم و امیدواریم نود پخش شود.
او ادامه داد: جمله‌ها بسیار ساده بود و به پخش برنامه امیدوار بودیم اما تصمیم گرفته شد که نود پخش نشود. به نظرم می‌توان با همراهی کاری کرد که مردم برنامه نود را ببینند.
فردوسی‌پور به سوابقش لطمه می‌زند
حرف‌ها به همین‌جا ختم نشد و ‌ناصر کریمان‌ مدیر گروه اجتماعی شبکه سه سیما، گفت: صحبت‌های فردوسی‌پور در تماس تلفنی با برنامه «حالا خورشید» خلاف اخلاق حرفه‌ای بود. او با اشاره به صحبت‌های انجام شده در این برنامه عنوان کرد: با روی خط آمدن فردوسی‌پور موضوعاتی مطرح شد که بار دیگر به حواشی پیش آمده دامن زد. موضوعاتی که خلاف گفته‌های شب قبل او و رویکرد توافق شده با گروه اجتماعی درباره این صحبت‌ها بود.
کریمیان اضافه کرد: بیان این اظهارات از زبان عادل فردوسی‌پور بداخلاقی حرفه‌ای بود و به سوابق ایشان لطمه زد و باعث شد حرمت خانواده صدا‌و‌سیما رعایت نشود.
برای گفتن حق، اجازه نمی‌گیرم
پس از پخش برنامه حالا خورشید خیلی از مخاطبان اعلام کردند که رشید‌پور برای بررسی این موضوع از مدیر شبکه کسب اجازه کرده است.
این مجری در برنامه امروز صبح هفتم آبان، عنوان کرد‌: شاید من نتوانستم شفاف‌سازی کنم. من برای گفتن حرف حق از کسی اجازه نگرفتم. به صراحت این موضوع را تکذیب می‌کنم. اگر بیننده برنامه حالا خورشید بودید باید بدانید که در آن برنامه اعلام کردم که من تا ساعت دو و سه بامداد شب قبل از آن، درگیر ضبط برنامه بودم و متوجه نشدم چرا نود روی آنتن نرفته است.او اضافه کرد: احساس کردم تنها منبع موثق خود فروغی مدیر شبکه است به همین خاطر ساعت شش صبح با مدیر شبکه سه تماس گرفتم و پرسیدم چرا نود روی آنتن نرفته و بعد پیشنهاد دادم که بهتر است روی آنتن و بدون موضع‌گیری این موضوع را پیگیری کنیم.
رشیدپور گفت: مدیران عزیز هستند اما برای گفتن حق نباید از هیچ‌کس اجازه گرفت.
او البته در پستی اینستاگرامی عنوان کرد سعی کرده مشکل برنامه «نود» را حل کند اما حرف‌های فردوسی‌پور در آخر برنامه چندان درست نبوده و به مشکلات دامن زده است.
تاخیر در مهم‌ترین بخش اطلاع‌رسانی کنداکتور
مدیر شبکه سه در حالی از نظم، قانون و اصول رسانه‌ای در برنامه حالاخورشید صحبت کرد که چند ساعت بعد این شبکه، تاخیری بی‌سابقه را در پخش مهم‌ترین بخش اطلاع‌رسانی کنداکتور تجربه کرد. اخبار شبانگاهی ساعت 22 بعد از پخش اولین قسمت از سریال «حوالی پاییز» با 10 دقیقه تاخیر به روی آنتن شبکه رفت .
گوینده خبر شبانگاهی این شبکه نیز هم خواندن خبر را با جمله‌هایی انتقادی آغاز کرد و از مخاطبان خبر شبانگاهی برای این تاخیر که آن را «اقدامی غیرحرفه‌ای و هماهنگ نشده» خواند، عذر‌خواهی کرد.
مشکل سرور دلیل تاخیر پخش خبر شبانگاهی بود
مسوول روابط عمومی شبکه سه در رابطه با تاخیر در پخش اخبار شبانگاهی به ایرنا گفته است: موقع کپی قسمت اول سریال روی سرور پخش، سرور دچار مشکل فنی شد و رفع مشکل سرور و رساندن سریال چند دقیقه‌‌ای طول کشید و همین امر باعث تاخیر در پخش خبر شد.
مسخره کردن مجری در برنامه رشید‌پور
همه این ماجراها زمانی عجیب‌تر شد که رفتار گوینده بخش خبری در برنامه «حالا خورشید» مورد تمسخر قرار گرفت و در اقدامی عجیب رشیدپور در برنامه‌اش به وضوح گوینده خبر را مسخره می‌کند. رشیدپور که ۲۴ ساعت قبل بیش از یک ساعت آنتن برنامه‌اش را به علی فروغی داده بود تا در همین برنامه درباره کار حرفه‌ای این شبکه صحبت شود بعد از غیر حرفه‌ای خوانده شدن شبکه سه توسط معاونت سیاسی سیما واکنش تندی به این اتفاق داشت. او به همراه پارتنرش ‌(نشاط) متنی اغراق شده از اعتراض رکوعی اخبارگوی خانم را به تمسخر گرفتند و اعلام کردند به دلیل تغییر کنداکتور قهرند و دیگر خبر پخش نمی‌کنند. این اتفاق البته بی‌جواب نماند و پخش خبری شبکه سوم سیما هم در یکی از برنامه‌هایش با پخش حمله قلبی او روی آنتن برنامه زنده مریضی رشیدپور را به سخره گرفت.
کار به شورای نظارت بر صدا‌و‌سیما کشیده شد
سیل انتقادهای مخاطبان و حتی عده‌ای از برنامه‌سازان به عملکرد اخیر شبکه سوم سیما کار را به جایی رساند که حسام‌الدین آشنا نایب‌رییس هیات نظارت بر صدا‌و‌سیما و مشاور فرهنگی رییس‌جمهوری در این باره عنوان کرد: درخواست کردم مسائل اخیر شبکه سه در دستور کار شورای نظارت بر صدا‌و‌سیما قرار گیرد.
بی‌نظمی‌های بی‌سابقه در تاریخ صدا‌و‌سیما در مدیریت علی فروغی
اما فروغی که متولد 1367 است، چطور یک‌شبه ره صدساله را طی کرد؟ فروغی پیش از اینکه جای پورمحمدی را در مدیریت شبکه سه بگیرد، رییس مرکز بسیج صداو‌سیما و مدیر مرکز تخصصی معاونت فرهنگی- اجتماعی سازمان بسیج مستضعفین بود. او از سال 95 رییس مرکز بسیج سازمان صداوسیما شده و با حفظ سمت مسوولیت جدید را بر عهده گرفته است. فروغی فارغ‌التحصیل کارشناسی‌ارشد حقوق عمومی دانشگاه امام‌ صادق(ع) است. در سابقه مسوولیت‌های مدیر تازه‌رسیده شبکه سه، قائم‌مقامی بنیاد اندیشه‌های امام در نهاد رهبری در دانشگاه‌ها، فرماندهی پایگاه بسیج، عضویت در شورای معارف صدا و نیز شورا‌های عالی فیلم، پویانمایی و شورای‌عالی کتاب بسیج نیز به چشم می‌خورد.
علی فروغی سردبیری برنامه‌های مختلف رادیویی و تهیه‌کنندگی و کارگردانی چند مستند تلویزیونی را نیز در کارنامه دارد. روزنامه قانون اردیبهشت امسال، حضور علی فروغی در اتاق ریاست شبکه سه سیما را نشانه‌ای از مغلوب شدن مدیران سازمان صداوسیما در برابر اصولگرایان دانست و مدعی شد رسانه‌های این جناح سیاسی، نقشی موثر در قدرت گرفتن آقای فروغی در این سازمان داشته‌اند.
برخی رسانه‌های کشور از ارتباط فامیلی فروغی با غلامعلی حداد عادل، رییس پیشین مجلس شورای اسلامی و رییس فعلی بنیاد سعدی خبر می‌دهند. بنا بر این گمانه‌زنی‌ها، فروغی خواهرزاده همسر حداد عادل است و برخی از رسانه‌ها انتصاب او به ریاست شبکه سوم سیما را بی‌ارتباط با این موضوع نمی‌دانند.