غلبه دموکراسی بر ترور در افغانستان

انتخابات مجلس افغانستان بالاخره برگزار شد. تحلیلگران اعتقاد دارند برگزاری انتخابات افغانستان باوجود تهدیدها و پس از تاخیر چند ساله، این پیام را برای طالبان ارسال می‌کند که اگر مایل به نقش آفرینی سیاسی در این کشور است درنهایت باید با دولت کابل به توافق برسد.
به گزارش ایرنا سومین انتخابات پارلمانی افغانستان از زمان سقوط طالبان در سال 2001 درحال برگزاری است. بسیاری از تحلیلگران این انتخابات و چگونگی مدیریت آن را آزمونی برای نیروهای امنیتی افغانستان و تمرینی برای برگزاری انتخابات سال آینده ریاست جمهوری این کشور ارزیابی می‌کنند که در شکل دهی به آینده سیاسی آن بسیار مهم است. مجلس نمایندگان افغانستان که در زبان پشتو به آن «ولسی جرگه» گفته می‌شود، مجلس نمایندگان مردم این کشور در شورای ملی به شمار می‌رود که در آن نمایندگان تمامی ولایت‌‌های این کشور مشارکت دارند. گفته می‌شود در این انتخابات 21 هزار ایستگاه رای دهی در 5100 مرکز انتخاباتی در 33 استان این کشور از ساعت 7 صبح امروز جمع آوری آرا را آغاز کردند. این مجلس 250 کرسی دارد که بیش از 10 کرسی برای اقلیت‌های قومی افغانستان همچون جوامع هندو و سیک در نظر گرفته شده است. همچنین 68 نماینده زن نیز باید انتخاب شوند به گونه‌ای که هر یک از استان ها حداقل یک نماینده زن حضور داشته باشد. کلیه افراد بالای 18 سال در این کشور پس از ثبت نام اولیه بر‌اساس یک سیستم بیومتریک جدید رای خود را اعلام می‌کنند. کمیسیون مستقل انتخابات عنوان داشت 8.9 میلیون نفر برای دادن رای ثبت نام کرده اند که بیشتر از 3 میلیون نفر زن و مابقی از مردان این کشور هستند. بیش از 2500 نفر در این انتخابات نامزد ورود به جرگه ولسی شده اند که 417 نفر آن ها از زنان هستند. 8 درصد افراد ثبت نام شده از احزاب سیاسی هستند و مابقی خود را مستقل اعلام کردند. بر اساس آمار شبکه الجزیره، «جنبش ملی اسلامی» که حزب معاون رئیس جمهوری «عبدالرشید دوستُم» است با 44 نامزد بیشترین کاندیداها را معرفی کرده که 8 نفر آن‌ها زن هستند. حزب اسلامی «گُلبُدین حکمتیار» با 42 نامزد و حزب «وحدت اسلامی مردم» وابسته به حزب «حاجی محمد محقق» با 22 نامزد در رده‌های بعدی قرار دارند.
پیام دولت افغانستان به طالبان
رسانه‌ها و تحلیلگران انجام انتخابات در شرایط بی‌ثبات کنونی افغانستان را مهم و تاثیرگذار ارزیابی می‌کنند به ویژه آنکه به تازگی گفت‌وگوهایی میان طالبان و ایالات متحده در قطر بدون اطلاع کابل انجام شده است. تارنمای شبکه تلویزیونی «الجزیره» این انتخابات را از آن جهت دارای اهمیت می‌داند که دولت تلاش می‌کند با برگزاری موفق آن به طالبان پیامی را ارسال کند. این گزارش افزود: دولت می‌خواهد نشان دهد که با وجود خشونت‌ها و تهدیدهایی که از سوی گروه‌های مسلح وجود دارد به وظایف خود عمل می‌کند و طالبان هم در نهایت مجبور است در یک فرایند سیاسی که مورد قبول همه افغان‌ها است بر سر میز مذاکره با دولت این کشور حاضر شود. در ایالات متحده نیز تحلیل‌های مشابهی از تحولات افغانستان ارائه می‌شود. طالبان حدود 17 سال است که با نیروهای آمریکایی و ناتو در جنگ است و این انتخابات را نیز محکوم کرده است. طالبان حتی به نامزدها و رای دهندگان برای شرکت در آن هشدار داده و مدارس و معلمان را در زمینه همکاری برای برگزاری انتخابات یا در اختیار قراردادن کلاس‌ها تهدید کرده است. روزنامه «واشنگتن پست» هم برگزاری انتخابات از سوی دولت افغانستان در شرایط کنونی را مهم ارزیابی کرد. گزارش بر این باور است در حالی که همزمان طالبان مذاکرات جداگانه‌ای را با ایالات متحده برای دستیابی به توافق صلح انجام می دهد برگزاری انتخابات این پیام را به طالبان می‌دهد که درصورت پذیرش حضور سیاسی در عرصه افغانستان باید با دولت این کشور توافق کند و به فرایندی تن دهد که مورد قبول اکثریت افغان‌ها است.


انتخاباتی همراه با تهدید و ناامنی
اگرچه این انتخابات به علت برخی مسائل از سال 2015 تاکنون به دلیل ناامنی و احتمال تقلب به تاخیر افتاد، اما هنوز تهدیدهایی از سوی طالبان وجود دارد. در نهایت پس از بررسی مسائل امنیتی و برخی تغییرات در فرایند ثبت‌نام از صبح امروز رای گیری آغاز شد. دولت مرکزی افغانستان به مردم این کشور اطمینان داد که برای حفظ امنیت شهروندان و آرای آن‌ها در انتخابات تلاش می‌کند اما به اعتقاد شبکه «الجزیره» در کشوری که درگیر نزاع داخلی است و گروه‌های مسلح همچون طالبان حملاتی را در آن انجام می‌دهند برگزاری چنین انتخاباتی سخت است. طالبان این رای گیری را «انتخاباتی فریبکارانه» توصیف کرد. شبکه خبری «بلومبرگ» نیز در گزارشی نوشت با وجود همه کمبودها و تاخیرها، مردم افغانستان اکنون پای صندوق رای رفته‌اند. اگرچه کمیسیون انتخابات به خاطر تاخیر از شهروندان عذرخواهی کرد اما «اشرف غنی» رئیس جمهوری این کشور نیز در نخستین ساعات با انداختن رای خود درون صندوق، تلاش های دولت برای برگزاری آن را شجاعانه و به شدت موفقیت آمیز توصیف کرد. روزنامه واشنگتن پست نیز موضوع ناامنی و حملات طالبان را نکته مهم در این انتخابات دانست و نوشت انتخابات پارلمانی در حالی در این کشور برگزار می گردد که دولت مرکزی در حدود 20 ولایت از مجموع 34 استان این کشور در حال جنگ با گروه‌های مسلح به ویژه طالبان است. به نوشته این روزنامه در بیش از 10 منطقه‌ای که به طور کامل در کنترل طالبان قرار دارند انتخابات برگزار نمی‌شود؛ پنچ ایالت در منطقه هلمند و پنج ایالت در شمال شرق و در منطقه بدخشان و برخی نقاط پراکنده دیگر این شرایط برقرار است. همچنین در ایالت غزنی نیز این انتخابات برگزار نمی‌شود و تا زمان محیا شدن شرایط و اخذا آرای مردم، نمایندگان کنونی در مجلس حضور خواهند داشت. همین نگرانی‌های امنیتی باعث شده است تا نیروهای پلیس به دلیل ترس از حملات حدود 2000 جایگاه رای گیری را ببندند. علاوه بر این ترور چند روز قبل «ژنرال عبدالرازق» که از مخالفان سرسخت طالبان است باعث شد تا انتخابات در ولایت قندهار هم با یک هفته تاخیر برگزار شود. حدود 50 هزار نیروی امنیتی وظیفه برقراری امنیت در این انتخابات را بر عهده گرفته‌اند. گفته می‌شود برای هر مرکز انتخاباتی سه حلقه امنیتی تدارک دیده شده است. بخشی از آن‌ها در فاصله 3 تا 5 کیلومتری مراکز مستقر می‌شوند و یک کمربند امنیتی دیگر نیز به صورت مشترک از سوی ارتش و پلیس این کشور انجام وظیفه می‌کند.
اما نکته بارز از نگاه برخی رسانه‌ها مشارکت فعال زنان در انتخابات کنونی است. تارنمای نشریه The Diplomat در این زمینه آورده است اگرچه طالبان علیه انتخابات افغانستان به خشونت‌های خود شدت بخشیده است اما زنان این کشور برای مشارکت سیاسی بیشتر تلاش می‌کنند. این انتخابات به علت هراس از ناامنی و احتمال تقلب بیش سه سال به تاخیر افتاد. از زمان آغاز رقابت‌های انتخاباتی حدود 10 نامزد کشته شدند.