«همدلی» از رکود ادامه‌دار در یکی از پرحاشیه‌ترین بازارها گزارش می‌دهد خواب زمستانی مسکن

در مهر ماه جاری ۴۲۶۲ فقره خرید و فروش مسکن در شهر تهران انجام شده که نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۳۰ درصدی نشان می‌دهد
همدلی| مسکن این روزها در رکود تورمی به‌سر می‌برد؛ بازاری‌که به گفته فعالانش بعد از افزایش قیمتی که در ماه‌های اخیر تجربه کرد، از اواسط تابستان تاکنون رونق چندانی ندارد و چند وقتی می‌شود که در سوت‌وکور به سر می‌برد. گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد که در چند ماه اخیر میزان خرید و فروش مسکن در بسیاری از نقاط پایتخت با کاهش محسوسی مواجه بوده، تا جایی‌که به گفته برخی مشاوران تقریبا هر دو ماه یکبار در این بازار معامله انجام شده است. افت معاملات مسکن در ماه‌های اخیر در حالی گزارش می‌شود که اوضاع مستاجران نیز تحت تاثیر این وضعیت مسکن قرار گرفته است. ب‌ه صورتی که بسیاری از مستاجران از مناطق شمالی پایتخت به مناطق مرکزی و برخی نیز به نقاط جنوبی و حتی حاشیه شهر مهاجرت کرده‌اند. براساس گزارش های رسمی وزارت راه و شهرسازی در نیمه اول امسال قیمت مسکن در تهران تا 60 درصد، در کل کشور حدود 40 و در کل کشور بدون احتساب تهران تا 30 درصد افزایش یافت. این افزایش جهشی قیمت مسکن در شرایطی رخ داد که بازار مسکن طی 5‌سال گذشته در رکود نسبی به سر می برد اما با افزایش قیمت ارز و سکه در بازار بخشی از نقدینگی ها هم به سمت بازار مسکن هجوم آورد.
مهم ترین دلیل ورود نقدینگی به سمت بازار مسکن بحث عدم ثبات در اقتصاد کشور بود که باعث شد مردم برای حفظ ارزش سرمایه خود اقدام به خرید کالای با‌دوامی همچون مسکن کردند و در حالی که در طول
4 الی 5 سال گذشته مسکن به کالای نسبتا مصرفی تبدیل شده بود، در یک چشم به هم زدن با زمزمه های گرانی در بازارها یک کالای سرمایه ای محسوب شد.


در حال حاضر هم که با نوسانات قیمت ارز در بازار مواجه هستیم ، اظهارات متفاوتی از سوی کارشناسان اقتصادی درباره آینده کوتاه مدت بازار مسکن می شود. عده ای بر این باور هستند که قیمت مسکن هم کاهش پیدا می کند اما در مقابل برخی دیگر می گویند بازار خانه های کم متراژ رونق پیدا می کند که این رونق به معنای گرانی است. البته در نهایت آنچه که در دیدگاه کارشناسان بازار مسکن مشترک است، بحث ورود دوباره بازار مسکن به رکود است.
از طرفی نیز نگاهی به وضعیت مسکن از گذشته تاکنون نشان می‌دهد که در فاصله سال‌های ۹۲ تا نیمه نخست ۹۶ بخش مسکن و به طور کلی صنعت ساختمان با رکود سنگینی مواجه بود. آنطور که این گزارش‌ها وضعیت بازار مسکن را روایت می‌کنند، در برخی ماه‌های سال ۹۵ آمار معاملات مسکن به کمتر از ۱۰ هزار فقره خرید و فروش در یک ماه رسیده بود. از اینرو کارشناسان مسکن برای خروج از این وضعیت راهکاری بهتر از تحریک تقاضای خرید مسکن پیش روی مسکن نمی‌دیدند. با این همه بر اساس گزارش‌های رسمی و حتی میدانی، این بخش با تمام تلاش دولت و نظام بانکی برای اثرگذار بودن تسهیلات مسکن، به جز چند ماه پایانی نیمه دوم سال ۹۶ و تا حدودی سه ماه ابتدایی سال جاری که افزایش معاملات مسکن رقم خورد، باز هم درگیر رکودی است که بنظر می‌رسد در ادامه روند گذشته در جریان است.
بر اساس گزارش‌ها، از اواخر خرداد ماه امسال تا پایان مرداد ماه تعداد معاملات مسکن به شدت افت کرده است. به گونه ای که از ۱۹ هزار فقره معامله مسکن در اردیبهشت ماه، به ۱۵ هزار فقره در خرداد و سپس ۱۳ هزار فقره در ماه های تیر و مرداد امسال رسیدیم. پیش بینی می شود این روند کاهشی در حالی در اواسط تابستان اعلام شد که به باور بسیاری از کارشناسان پیش‌بینی شده بود این روند تا اواخر نیمه دوم سال ادامه داشته باشد. حالا همانطور که پیش‌بینی شده بود این گمانه‌زنی‌ها درست از آب در آمده‌اند و حال و هوای مسکن چندان هیجانی نیست. بر همین اساس، آمار ثبت شده در سامانه‌های ملکی نشان می‌دهد در ۱۶ روز ابتدای مهرماه امسال حجم معاملات مسکن شهر تهران نسبت به زمان مشابه سال قبل ۳۰ درصد کاهش یافته است. به گزارش ایسنا، در ۱۶ روز ابتدای مهرماه ۱۳۹۷ بالغ بر ۴۲۶۲ فقره خرید و فروش مسکن در شهر  تهران انجام شده که نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۳۰ درصدی نشان می‌دهد. پس از رونق نسبی از آذرماه سال گذشته، ورود به دوره رکود معاملاتی مجددا در بازار نیمه جان مسکن شهر تهران از مردادماه امسال کلید خورده و همچنان ادامه دارد. با رشد یکباره قیمت مسکن متاثر از نوسانات نرخ ارز که از اواخر سال گذشته رقم خورد، بازار مسکن در مسیر افت معاملاتی قرار گرفت. نقدینگی نوسان‌گیران در بهار امسال مانع از آن شد که حجم خرید و فروش آپارتمان در پایتخت کاهش محسوسی داشته باشد. اما از ابتدای مردادماه به دلیل فاصله‌ ایجاد شده بین توان متقاضیان واقعی با قیمت مسکن، کاهش شدید معاملات رقم خورد.
خرید و فروش مسکن شهر تهران در شش ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۲.۱ درصد کاهش یافته است. با این حال روند کاهش معاملات از مردادماه شدیدتر شده است. مقایسه تعداد قراردادهای خرید و فروش واحدهای مسکونی نسبت به زمان مشابه سال قبل از فروردین تا شهریورماه امسال به ترتیب ۶.۳-، ۱۶.۷، ۳.۱-، ۷-، ۳۳.۲-، ۳۳.۵- بوده است. همان‌طور که مشاهده می‌کنید تنها در اردیبهشت ماه قراردادهای خرید و فروش افزایش ۱۶.۷ درصدی داشته و در سایر ماه‌ها نزولی بوده است.اما در روزهای اخیر که قیمت ارز مقداری کاهش یافته، برخی کارشناسان به اثرگذاری این روند بر بخش مسکن و کاهشی شدن قیمت‌ها معتقد هستند و برخی دیگر می‌گویند که قیمت‌ها بالا می‌رود.محمدمهدی مافی، کارشناس اقتصاد مسکن، در این زمینه به ایسنا گفته است: «در صورتی که دولت مشوق‌های لازم را برای تسهیل شرایط ساخت و ساز در بخش مسکن فراهم نکند، سرمایه‌هایی که هم‌اکنون از بازار ارز خارج می‌شود ممکن است وارد بازار مسکن شود و با افزایش قیمت مسکن مواجه شویم. البته این اتفاق می‌تواند با تصمیمات ساده برای خلاص شدن سازندگان مسکن از وضعیت فعلی که با بروکراسی پیچیده و قوانین دست و پاگیر مواجهند، به راحتی کنترل شود.»
همچنین مهدی سلطان‌محمدی در این خصوص می‌گوید: «رابطه‌ی ارز و مسکن دوگانه است؛ بدین صورت که بازار ارز هم تاثیر منفی و هم تاثیر مثبت بر بازار مسکن می‌گذارد. از یک بعد دلار به عنوان رقیب مسکن، وقتی که برای سرمایه‌گذاران جذاب می‌شود طبیعتا اقبال به مسکن کاهش می‌یابد؛ زیرا مسکن کالایی است که تغییرات کندی دارد، بنابراین سرمایه‌گذاران در کوتاه مدت تمایل دارند به سمت دلار، ‌طلا و بورس بروند.
از سوی دیگر افزایش دلار علامتی می‌دهد که ارزش ریال دارد کاهش می‌یابد، انتظارات تورمی بالاست و در چنین شرایطی بخشی از توجهات برای حفظ ارزش خرید سرمایه‌های قبلی خانوار به سمت مسکن می‌رود. از این زاویه می‌توان گفت که افزایش قیمت دلار با افزایش قیمت مسکن همبستگی مثبتی دارد. مضافا این‌که نهاده‌های تولید مسکن مثل مصالح فلزی و اقلام وارداتی متاثر از نرخ دلار هستند که آن هم تاثیر مثبت در قیمت مسکن دارد. بنابراین رابطه ارز و مسکن به این نحو است که در کوتاه مدت که شیب افزایش قیمت دلار بالاست، مسکن  نمی‌تواند همپای آن جلو برود ولی در طولانی مدت، خود را با آن تطبیق می‌دهد.
بیت‌اله ستاریان هم معتقد است: بازارهای ارز و طلا به عنوان دو بازار موازی همواره در نوسانات اقتصاد کلان به صورت کوتاه مدت سرمایه‌ها را به سمت خود می‌کشند و بعد از تخلیه این بازارها سرمایه‌ها وارد مسکن می‌شود. دلار و سکه در دوره‌ای که جاذب هستند به صورت کوتاه مدت منابعی را به سمت خود جذب می‌کنند و بعد با ارزش افزوده‌ای به بخش مسکن می‌رود.
فرشید پورحاجت، دبیر کانون انبوه‌سازان نیز با بیان این‌که در سال‌های گذشته عرضه و تقاضا در بخش مسکن تقریبا پایاپای بوده است، تاکید کرد: «در حال حاضر بخش عرضه در کشور شرایط مناسبی ندارد. از سوی دیگر برای طیف مصرفی، شرایط بسیار سخت شده است؛ زیرا یک افزایش قیمت را تجربه کردیم و معتقدم در شش ماه آینده نیز این روند ادامه می‌یابد. چه بازار دلار به آرامش برسد و چه نرسد در هر دو صورت افزایش قیمت را در بازار مسکن خواهیم داشت. مسکن یک کالای تولیدی زمان‌بر است و بخش تولید در شرایط سختی که حتی اجزای کوچک ساختمانی در بازار به وفور یافت نمی‌شود با گرانی مصالح و نهاده‌های تولید مواجه شده است. لاجرم قیمت تمام شده واحدهای مسکونی که در آینده وارد بازار می‌شوند به مراتب بالاتر از مسکن‌های موجود خواهد بود.»
بر اساس این گزارش، قیمت مسکن پایتخت در شرایطی کماکان به روند صعودی خود ادامه می‌دهد که معاملات در مسیر کاهش قرار دارد. با این وجود، در شهریورماه ۱۳۹۷ رکود افزایش ماهیانه و سالیانه قیمت مسکن طی شش ماه اخیر شکسته شد. آن‌طور که بانک مرکزی گزارش داد، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی شهر تهران ۸ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل ۹.۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷۴.۱ درصد رشد نشان می‌دهد. معاملات اما همچون ماه‌های گذشته سیر نزولی داشته است. در شهریورماه ۱۳۹۷ تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به ۱۰ هزار و ۳۰۰ واحد رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱۳.۹ و ۳۳.۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.
سایر اخبار این روزنامه
ترکیه مظنونین قتل خاشقجی را معرفی کرد تداوم ماجرای کنسولگری استانبول آیت الله‌هاشم‌هاشم‌زاده هریسی: به‌خاطر یک لایحه دنیا را علیه خود تحریک نکنیم نگوییم خزر این دریا کاسپین است گزارشی درباره قراردادهای موقت که امکان استثمار بیشتر کارگران را فراهم آورده است «همدلی» از رکود ادامه‌دار در یکی از پرحاشیه‌ترین بازارها گزارش می‌دهد خواب زمستانی مسکن ابتدا در مورد برگزاری این نمایشگاه در گالری خانه فرهنگ ایران برای ما بگویید. گزارش نشست دیروز هیات دولت با چالش‌های امروز کشور همخوانی نداشته و بیشتر به موضوع‌هایی با ارزش خبری اندک پرداخته شده است آیت الله‌هاشم‌هاشم‌زاده هریسی: به‌خاطر یک لایحه دنیا را علیه خود تحریک نکنیم توضیحات محسن‌هاشمی درباره پاسخ دفتر رهبر انقلاب به نامه او پزشکیان بر احیای کارت سوخت صحه گذاشت دومین روز رسیدگی به شکایت ایران در لاهه، وکلای ایران، آمریکا را به فرار از پاسخگویی متهم کردند در اعتراض به استرداد دیپلمات کشورمان به بلژیک صورت گرفت؛ احضار سفیر آلمان به وزارت خارجه