سرانجام یکی از لوایح چهارگانه گروه ویژه اقدام مالی، دیروز مورد بررسی مجلس قرار گرفت و موافقت اکثریت را نیز به همراه داشت

مُهر تایید پارلمان
همدلی| محسن فیض‌اللهی: در نهایت فراز و نشیب، حاشیه‌ها و درگیری‌های موافقان و مخالفان به سرآمد و لایحه CFT، تصویب شده از مجلس به درآمد. بالاخره دیروز از ساعت 8 صبح این لایحه با حضور کارشناسان مخالف و موافق و برخی مسئولان دولتی در صحن مجلس بررسی شد. با توجه به اینکه رهبر انقلاب در پاسخی که از طریق دفتر خود به لاریجانی رئیس مجلس داده بود با بررسی این لوایح در مجلس هیچ‌گونه مخالفتی نکرده است، اما این در حالی است که در مجلس نوبت پیشین مخالفان حتی نگذاشتند در دستور بررسی مجلس قرار گیرد و بنابراین ازتصویب این لایحه به دلیل اینکه در نوبت پیشین در نوبت چهارم دستورات مجلس قرار گرفت و رسیدگی به آن به تعویق افتاد، اما این‌بار بررسی لایحه CFT اولین دستور کار مجلس بود.
در این جلسه، برخی مسئولان دولتی برای بررسی این لایحه در صحن علنی حضور یافتند. وزیر امور خارجه، وزیر اطلاعات، سرپرست وزارت اقتصاد و امور دارایی، مسئولان بانک مرکزی و جمعی از کارشناسان و صاحبنظران دانشگاهی حضور داشتند، البته آنها برای بررسی ابعاد این لایحه دعوت شده‌ بودند. اصولگرایان تندرو تصویب چهار لایحه مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی را اقدامی  «برخلاف منافع ملی» ایران می‌دانند.
از سوی دیگر موافقان تصویب این لوایح طرف مقابل را به بیم از «شفافیت مالی» متهم کرده و تاکید دارند که عدم تصویب این لوایح به انسداد مبادلات بانکی ایران و بی‌نتیجه ماندن مذاکرات جمهوری اسلامی با اروپا خواهد انجامید. مخالفان آن را سراب و فریب می‌دانند و موافقان آن را ضرورت ملی توصیف می‌کنند. اما داستان فقط به کشاکش بین موافقان و مخالفان داخل مجلس ختم نمی‌شود، از صبح دیروز که قرار شد این لایحه در دست بررسی قرار گیرد تا ظهر، گروهی با تجمع در بیرون از مجلس با شعارهای مختلف، نسبت به تصویب این لایحه مخالفت کردند. گفتنی است جمعی از مخالفان تصویب لایحه  CFT که تعداد آنها بسیار کم هم بود، صبح دیروز همزمان با بررسی لایحه مذکور مقابل مجلس با در دست داشتن پلاکاردهایی حاوی شعارهایی همچون «نه به خود تحریمی»، «برجام نمی‌خواهیم»، «FATFخیانت است به ملت» اعتراض خود را به تصویب لایحه اعلام کردند. شعار می‌دادند که «مرگ بر منافق»، «مرگ بر ضد ولایت فقیه» و «رای نمایندگان باید شفاف گردد». تعداد مردها در این اعتراض خیلی کمتر از زن‌ها بود. بیشتر تجمع‌کنندگان را خانم‌های جوان تشکیل می‌دادند. جالب اینکه وقتی خبرنگار ایسنا از یکی از معترضین؛ مرد جوانی که از حوزه علمیه تهران نیز آمده بود، درباره دلیل حضورش در این تجمع اعتراضی در مقابل مجلس سوالی درباره FATF و CFT‌ پرسیده و این روحانی جوان در پاسخ گفته: از ماهیت این لوایح اطلاع دقیقی ندارم اما دشمن دنبال «جهانی‌سازی» است و می‌‎خواهد «مسائل امنیتی و اقتصادی» را یکدست کند. این جوان در پاسخ به این پرسش که آیا FATF برای کشور منافعی هم دارد؟ بیان می‌کند: «ما یقین داریم که امریکا دشمن ماست و به چراغ سبز آمریکا اعتماد نمی‌کنیم. ما با آمریکا سر سازش نداریم. نمایندگانی که به این لایحه رای موافق می‌دهند، گرایش به شیطان پیدا کرده‌اند».


شرحی بر چگونگی تصویب CFT
امروز مجلس شورای اسلامی در شرایطی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) را تصویب کرد که جلسه مجلس از همان ابتدا فضای ملتهبی داشت که پایان آن به پاره کردن آیین‌نامه‌ توسط یکی از اعضای فراکسیون ولایی ختم شد.
به‌ گزارش ‌ایسنا، لایحهCFT بعد از کش و قوس فراوان در دستور کار مجلس قرار گرفت و قبل از آن بنابر درخواست تعدادی از نمایندگان، کمیسیون امنیت ملی جلسه‌ای را در صحن مجلس با حضور وزرای اطلاعات و خارجه، سرپرست وزارت اقتصاد، رییس کل بانک مرکزی و معاون حقوقی رییس جمهور برگزار کرد تا تمامی ابهامات درباره این لایحه را رفع کند. جلسه فوق کمیسیون در ابتدا بدون حضور اعضای فراکسیون ولایی تشکیل شد. آنها در همان زمان نشست جداگانه‌ای برای بررسی CFT داشتند. از ساعت ۸ صبح اعضای فراکسیون ولایی هم به جمع نمایندگان پیوستند و در نهایت جلسه علنی ساعت ۸:۳۰ صبح آغاز شد. برخلاف نوبت پیشین، بررسی لایحه CFT اولین دستور کار مجلس بود.
بیان این نکته خیلی جالب است که هردو طیف موافق و مخالف حاضر نبودند هویت آنها آشکار یا به صورت آشکار رای گیری شود. رای گیری آشکار به این صورت است که باید نمایندگان در برگه نام و رای خود را اعلام کنند. این در حالی است که بعد از اعلام اسامی موافقان و مخالفان کلیات این لایحه، امیرآبادی، عضو هیات رییسه سخن از تقاضای تعدادی از نمایندگان برای رای گیری آشکار درباره این لایحه را کرد که نمایندگان با آن مخالفت کردند.
نوبت به صحبت موافقت و مخالفان لایحه شد، محمد دهقان، نایب رییس فراکسیون ولایی به تبیین دلایل مخالفتش پرداخت و بعد از آن نوبت بهروز نعمتی، عضو فراکسیون مستقلین به عنوان موافق لایحه شد. نعمتی در صحبت‌هایش چند بار نام دهقان را آورد که این باعث اعتراض دهقان شد. در نهایت با دخالت لاریجانی این اعتراض تمام شد. لاریجانی به نعمتی تذکر داد که در صحبت‌هایش نام کسی را نیاورد. بعد ‌از آن نوبت به نقوی حسینی، سخنگوی فراکسیون ولایی رسید که دلایل مخالفتش را بیان‌ کند. او  ابتدای صحبت‌هایش را با فریادهای بلند آغاز کرد و حتی مجددا به موضوع تصویب ۲۰ دقیقه‌ای برجام اشاره کرد، صحبتی که با واکنش رییس مجلس شورای اسلامی روبرو شد که برجام بعد از بحث و بررسی در جلسه چهار ساعته تصویب شده است.
نقوی حسینی باز هم فریاد زد که این چه نحو از اداره مجلس است و من اخطار دارم که اجازه آن را نمی‌دهند. سپس فریادهای نقوی حسینی به حدی رسید که آزادی خواه و کوهکن در پایان سعی در آرام کردن او را داشتند. نقوی حسینی در ادامه‌ دلایل مخالفتش را بیان‌ کرد.
موافق آخر، فیضی عضو فراکسیون امید بود که در پایان صحبت‌هایش با نشان دادن پلاکاردی تاکید کرد که باید به لایحه CFT رای داده شود.
در خلال صحبت‌های نمایندگان موافق و مخالف تعدادی از اعضای فراکسیون ولایی پلاکاردهایی در دست داشتند با این مضامین «با تصویب CFT سفره مردم را کوچک‌تر نکنید» ، «من اطلاعات اقتصادی کشور را در جنگ اقتصادی لو نمی‌دهم » ، «نه به شفافیت برای دشمن» ، «تاریخ شاهد باش من به کنوانسیون‌های استعماری رای نداده‌ام»، «تصویب AFTF   =  خود تحریمی» ، «به کنوانسیون استعماری رای نمی‌دهیم»، «# CFT #»
در این بین تعدادی از نمایندگان یعنی نقوی حسینی، حاجی دلیگانی و پژمانفر نیز اخطارهای جداگانه‌ای را مطرح کردند که در پاسخ به اخطار نقوی حسینی، رییس مجلس شورای اسلامی نامه‌ای که دفتر مقام معظم رهبری برای او درباره کنوانسیون‌ها ارسال کرده است را در صحن مجلس شورای اسلامی قرائت کرد با این مضمون « مقام معظم رهبری با بررسی این لوایح در مجلس شورای اسلامی مخالفتی ندارد».
در حین دفاع نجفی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی از مصوبه کمیسیون ذوالنور ، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی در جایگاه هیات رییسه حضور پیدا کرد و با صدای بلند از صحبت‌های نجفی انتقاد کرد چون معتقد بود که نظرات مخالف هم در کمیسیون وجود داشته است و او باید همه این نظرات را اعلام کند.
ظریف: تضمین نمی‌کنیم
نوبت به صحبت‌هایمحمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، در این لایحه رسید که او در برخی از صحبت‌هایش تاکید کرد که تضمین نمی‌کنیم با پیوستن به این کنوانسیون مشکلات حل شود، اما تضمین می‌دهیم با نپیوستن به این لایحه آمریکا بهانه مهمی برای افزایش مشکلات پیدا خواهد کرد.
در حین صحبت‌های ظریف، ذوالنور این بار در کنار صندلی ظریف، وزیر امور خارجه حاضر شد و با صدای بلند انتقاد می‌کرد که جمعی از نمایندگان خواستار برقراری نظم و انضباط در مجلس شورای اسلامی شدند.
رییس مجلس شورای اسلامی بعد از صحبت‌های وزیر امور خارجه، اعلام کرد که نمایندگان رای خود را بدهند و این توضیح را داد که رای گیری به صورت علنی نیست.
در زمانی که رییس مجلس شورای اسلامی به ارائه توضیحاتی می پرداخت، تعدادی از نمایندگان همچون ذوالنور و موسوی لارگانی با در دست داشتن پلاکاردهایی به نشانه اعتراض مقابل مانیتور جلوی هیات رییسه ایستادند و با نشان دادن عدد «۲» به نشانه مخالفت با این لایحه نظرشان را اعلام کردند. در این هنگام موافقان این لایحه همچون کمال دهقانی، نوریان و مافی با نشان دادن عدد «۴» موافقت خود را با این لایحه اعلام کردند که بعد از آن به تعداد نمایندگان اضافه شد. در زمانی که رییس مجلس شورای اسلامی آغاز رای گیری را اعلام کرد؛ محمد جواد ابطحی به نشانه اعتراض در پشت تریبون مجلس شورای اسلامی قسمتی از آیین‌نامه‌ داخلی را پاره کرد. در نهایت ۱۴۳ نماینده با رای موافق و ۱۲۰ رای مخالف  از مجموع ۲۷۱ نفر نماینده حاضر در مجلس این لایحه را تصویب کردند.
امید مخالفان؛ شورای نگهبان
می‌توان گفت که کار موافقان تقریبا تمام شده است و توانستند رسالت خود نسبت به این لایحه را به پایان ببرند، اما مخالفان هنوز یک امید دیگر دارند؛ امید آنان خارج از «خانه ملت» است، یعنی «شورای نگهبان». در شرایط بعد از تصویب لایحه CFT در مجلس، همه، چشم‌ به نظر شورای نگهبان دوخته‌اند، چون نوبت شورای نگبهان است که این لایحه را بررسی و نظرش را به مجلس اعلام کند.