انزوای بیشتر آمریکا، ره آورد ســفر رئیس‌جمهور به نیویورک برای ملت ایران

سفر هفته گذشته حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس‌جمهور به نیویورک جهت شرکت در هفتاد و سومین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد به دلایلی خاص، از اهمیت ویژه‌ای برای کشور و مردم ما برخوردار بود و سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های مختلف او، در مهمترین مجمع جهانی روسا و مقامات کشورها نتایج ثمر بخشی برای کشور داشته است.
معمولا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد روسا و نمایندگان کشورهای مخالف و حتی دشمن ایران هم حضور دارند که از توافق هسته‌ای با ایران رضایت نداشته و مخالف سیاست‌های تهران در منطقه هستند. خود امریکا و رژیم صهیونیستی به همراه نمایندگانی از کشورهای عرب منطقه خلیج فارس که پول و امکانات فراوانی هم دارند در راس این دسته از کشورها جای می‌گیرند که نه تنها نمی‌خواهند کشورما در عرصه‌های سیاسی و اقتصادی منطقه حضور داشته باشد، بلکه به دلیل عداوت دیرینه برای پیشبرد اهداف خود، مایلند هزینه‌های فراوانی نیز بپردازند.
مهمترین محور مخالفت با جمهوری اسلامی ایران در این دوره یقینا ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا و همکاران تند رو او نظیر جان بولتون مشاور امنیت ملی بودند. البته انتظار ازقانون گرایی ترامپ که فهرستی از ارگان‌ها و توافق‌های چندجانبه ازجمله برجام، شورای حقوق بشر سازمان ملل، اوپک و توافقنامه‌های مربوط به کمک‌های مالی را به باد انتقاد گرفت بیهوده است او حتی دیوان بین‌المللی کیفری را فاقد صلاحیت و مشروعیت می‌داند و اوپک را ارگانی متشکل از 15 کشور دانست که جیب دنیا را خالی می‌کنند. ترامپ همان کسی است که از دولت‌های دیگر خواست تا به تلاش آمریکا برای انزوای ایران بپیوندند در غیر اینصورت آنها نیز مانند ایران تحریم خواهند شد.
در مقابل، رئیس جمهورایران هم با حضور اثر گذار در این محفل بزرگ جهانی تلاش کرد جمهوری اسلامی ایران را کشوری منطقی و صلح طلب معرفی کند.او با دو سخنرانی در سازمان ملل، یکی در مجمع و یکی هم به مناسبت بزرگداشت ماندلا و سه سخنرانی در جمع اصحاب رسانه‌های مهم امریکا، فرهیختگان و سیاسیون و رهبران جوامع مسلمانان که مجموعا 8 سخنرانی بود این اهداف را تشریح کرد.


دکتر روحانی همچنین دو مصاحبه اختصاصی و یک مصاحبه مطبوعاتی عمومی داشت و مجموعا 17 ملاقات با رهبران کشورها و مسئولان سازمان‌های بین‌المللی انجام داد.
در چنین فضایی حتی نخستین روز حضور رئیس جمهوری در نیویورک همراه با دیدارهای مختلفی با شخصیت هاو همتایان بین‌المللی وی و رسانه‌های آمریکایی بود.
در جلسه‌ای که برخی مدیران و سردبیران رسانه‌های آمریکا حضور داشتند و آنها پرسش‌های خود را درباره برجام و تحولات منطقه‌ای از روحانی پرسیدندرئیس جمهوری کشورمان از همان جلسه حمله خود را متوجه ترامپ و موافقان تفکر او کرد و گفت: ترامپ در حقیقت چند اقدام بسیار نادرست را علیه ایران و ملت ما انجام داده است. او بی‌دلیل از توافق برجام خارج شده، ملت ایران را بدون هیچ دلیلی تحریم و تهدید کرده و در امور داخلی ما دخالت می‌کند. قبل از هر بحثی این اقدام‌های نادرست باید جبران شود.
روحانی سپس با شبکه تلویزیونی‌ام بی‌سی آمریکا گفت‌و‌گو کرد که در جریان آن مواضع کشورمان را درباره سیاست‌های یکجانبه ترامپ برای افکار عمومی آمریکا تشریح کرد.
رئیس جمهوری در این گفت وگوی تلویزیونی در پاسخ این پرسش که "آیا در نیویورک دیداری بین شما و ترامپ انجام می‌گیرد"؟، افزود: برنامه‌ای برای دیدار نداریم، اگر کسی علاقه به مذاکره، گفت‌و‌گو و پیشرفت در روابط دارد، از حربه تحریم و تهدید استفاده نمی‌کند. زمانی که دولتی همه توان خود را علیه دولت دیگر بکار می‌گیرد، معنایش این است که اراده لازم برای حل و فصل مسائل ندارد.
رئیس جمهوری در پاسخ به این پرسش خبرنگار شبکه تلویزیونی ان بی‌سی تمایل دارید چه چارچوب و شرایطی از طرف آمریکا مشاهده کنید تا زمینه چنین جلسه‌ای فراهم و گفت‌و‌گوها آغاز شود؟، گفت: آمریکا ابتدا باید همان پلی را که با تهدید، تحریم و خروج از برجام تخریب کرده بسازد تا به شرایط اول برگردیم و به این ترتیب فضای مناسبی ایجاد شود و دو کشور بتوانند برای آینده خود برنامه‌ریزی کنند.
بعد از این دیدار، کریستین لاگارد رئیس صندوق بین‌المللی پول به هتل محل اقامت روحانی رفت تا درباره فشارهای مالی و اقتصادی آمریکا با رئیس جمهوری تبادل نظر کند.
لاگارد تحریم آمریکا علیه ایران را غیرقانونی و خلاف مقررات بین‌المللی دانست و بر ضرورت حمایت نهادهای بین‌المللی مالی از تهران در برابر این اقدام غیرقانونی آمریکا تاکید کرد.
رئیس جمهوری نیز تاکید کرد که ایران علاقه‌مند است روابط خود را با نهادهای پولی جهانی از جمله صندوق بین‌المللی پول گسترش داده و از نظرات مشورتی این صندوق برای پیشبرد برنامه‌های اقتصادی خود بهره بگیرد.
روحانی همچنین در اجلاس صلح برای بزرگداشت نلسون ماندلا که در مقر سازمان ملل برگزار شد شرکت و سخنرانی کرد.
رئیس جمهوری در این مراسم گفت: این یک واقعیت تاریخی است که دولتمردان بزرگ بجای «دیوار»، «پل» می‌سازند. هر اندازه نژادپرستی، تبعیض نژادی و بیگانه هراسی ایجاد دیوار میان ملتها را آسان می‌سازد، گفت‌و‌گو، مدارا و همزیستی مسالمت آمیز خمیرمایه بنای پل میان اختلاف‌ها و دودستگی‌ها است.
روحانی همچنین با همتای کوبایی خود در مقر سازمان ملل متحد دیدار و گفت‌و‌گو کرد.وی به «میگل دیاز کانل» رئیس جمهوری کوبا گفت: مبارزه همه جانبه با تروریسم در سطح جهان، یکی از اهداف مهم و مشترک ایران و کوبا در روابط و همکاری‌های فی مابین است.
رئیس جمهوری کوبا نیز با تاکید بر ضرورت مبارزه با یکجانبه گرایی دولت آمریکا، گفت: باید بیش از گذشته در راستای توسعه و تقویت روابط و همکاری‌های دو کشور بویژه در بخش‌های اقتصادی، درمانی و فناوری تلاش کنیم.
پس از این دیدار، روحانی میزبان اوو مورالس رئیس جمهوری بولیوی بود.روحانی به همتای بولیویایی خود گفت: امروز منافع کشورهای مستقل بیشتر ایجاب می‌کند تا در کنار هم در برابر زورگویی‌ها و دخالت‌های خارجی بوده و ایستادگی کنند.
مورالس رئیس جمهوری بولیوی نیز در این دیدار ضمن تسلیت و ابراز همدردی با ملت ایران در حادثه تروریستی اهواز، یادآور شد که دو ملت ایران و بولیوی در مسیر مبارزه برای آزادی اشتراکات فراوانی دارند و توسعه روابط و همکاری‌های دو کشور ضروری است.
وی تاکید کرد که ایران و بولیوی شرکای راهبردی برای تلاش در راستای منافع ملت‌های خود و بشریت هستند.
همچنین رئیس جمهوری اسلامی ایران در دیدار عبدالله عبدالله رئیس اجرایی افغانستان از ابراز همدردی کابل برای حادثه تروریستی اهواز تشکر کرد و گفت: امنیت کشورهای منطقه و از جمله ایران و افغانستان به یکدیگر گره خورده است و حضور بیگانگان در این منطقه به ضرر همه ما است.
رئیس جمهوری اولین روز حضور در نیویورک یک دیدار ورزشی نیز داشت و میزبان توماس باخ، رئیس کمیته بین‌المللی المپیک بود.
روحانی در این دیدار به توسعه ورزش همگانی در کشور اشاره کرد و گفت: در سال‌های اخیر اقدام‌های زیادی در این زمینه در ایران انجام شده است.
روحانی همچنین عصر همان روز اول میزبان رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه بود.در این دیدار درباره آخرین تحولات منطقه و توسعه روابط دو جانبه بحث و گفت‌و‌گو شد.
دیدار و گفتگو با نخبگان و صاحب نظران سیاست خارجی آمریکا، مصاحبه مفصل با شبکه‌های تلویزیونی CNN و PBS آمریکا، نخست‌وزیر نروژ، نخست‌وزیر ارمنستان، نخست‌وزیر بلژیک، روسای جمهور ایران و فرانسه، نخست‌وزیر انگلیس، دیدار جمعی از رهبران جوامع مسلمان در آمریکا، نخست‌وزیر مالزی، رئیس‌جمهور سوئیس، نخست‌وزیر ژاپن، نخست وزیرایتالیا، دبیر کل سازمان ملل متحد، رئیس‌جمهور ونزوئلا و...نیز در برنامه‌های فشرده رئیس‌جمهور کشورمان در سفر به نیویورک قرار داشت.
در این میان نمی‌توان از سخنان ترامپ در مراسم افتتاحیه مجمع عمومی سازمان ملل به سادگی گذشت که در آنجا نیز او به ایران حمله کرد. از حواشی جالب توجه در اجلاس امسال سازمان ملل متحد، خنده حضار به ترامپ بود که همه صحبت‌های او را نیز در زمره ظنز جای داد. زمانیکه او در آغاز سخنرانی خود گفت "دولت من بیش از هر دولت دیگری در تاریخ آمریکا موفقیت داشته".سخنانی که نه تنها سران کشورها بلکه مردم جهان و حتی مردم امریکا را به خنده و مضحکه وا داشت.
اگر چه پیش از سفر رئیس‌جمهور کشورمان به نیویورک برخی جریان‌ها و افراد مخالف با دولت، این سفر را غیر ضروری تبلیغ می‌کردند، سفر دکتر روحانی نشان داد حضور در متن جریان تبلیغات استکباری برضد ایران توانست از تبعات هجوم رسانه‌ای برضد ایران به شدت کاسته شود و حتی سخنان ترامپ تاثیری در جریان رسانه‌ای و سیاسی کشورها نداشته باشد.
به همین دلیل است که همگان شاهد بودیم جلسه‌ای که دونالد ترامپ در شورای امنیت با کلیدواژه ضدیت با ایران برگزار کرد دوستان و دشمنان و رقبای واشنگتن آن را به محفلی برای ضدحمله‌ای گسترده علیه سیاست‌های رئیس جمهوری آمریکا تبدیل کردند.
ترامپ از لحظه‌ای که بر صندلی ریاست شورای امنیت نشست، اتهامات ضدایرانی‌اش را دوباره از بر خواند. همان اتهام‌های همیشگی و همان ادعاهای واهی. اما آنچه که برای او تازگی داشت این بود که تقریبا همگان و حتی همراهان قدیمی امریکا چشم در چشم ترامپ دوختند و با صراحت اعلام کردند که راه و روش و نگاهشان درباره ایران با آمریکا فرق دارد.
جلسه شورای امنیت با موضوع منع گسترش سلاح‌های کشتارجمعی برگزار شد، اما هدف اصلی او از تشکیل این جلسه ایجاد اجماع علیه ایران بود. رئیس جمهوری آمریکا گفت: «همه ما وظیفه داریم مانع تولید و فروش تسلیحات هسته‌ای و شیمیایی بشویم.»
او از همین زاویه زمینه را برای ورود به بحث موردنظرش فراهم کرد و افزود: اخیرا در سوریه دو بار به رژیم اسد به علت استفاده از سلاح‌های شیمیایی علیه افراد غیرنظامی واکنش جدی نشان دادیم.
ترامپ بعد از تهمت زدن به اسد، دو سپر حمایتی سوریه یعنی ایران و روسیه را نیز به فهرست اتهام زنی‌هایش افزود و گفت: این ایران و روسیه هستند که رژیم سوریه را تقویت می‌کنند. رژیم ایران خشونت، ترور و بی‌ثباتی را در منطقه صادر می‌کند. این کشور به صورت غیرقانونی و پنهانی برنامه موشک بالستیک خود را پیش می‌برد و این موشک‌ها را در سراسر خاورمیانه پخش می‌کند.
او حتی ادعا کرد: این توافق افتضاح و یک جانبه به ایران اجازه داد تا مسیر خود را به سمت دستیابی به بمب هسته‌ای ادامه دهد. آنها برای ادامه فعالیت‌های خود به پول نقد نیاز داشتند و ما این پول نقد را به آنها دادیم.
چین نیز از اتهامات ترامپ بی‌نصیب نماند. رئیس جمهوری آمریکا گفت: مطلع شدیم که چین درحال تلاش برای دخالت در انتخابات ما هستند. آنها نمی‌خواهند که من برنده این انتخابات شوم زیرا من تنها کسی بودم که جلوی آنها ایستادم.
زمانی که صحبت‌های ترامپ تمام شد انتقاد‌های پیاپی حاضران در جلسه به سوی او شروع شد. امانوئل مکرون رئیس جمهوری جوان فرانسه روابط نزدیکی با ترامپ دارد و قطعا رئیس جمهوری آمریکا انتظار داشت یار فرانسوی او را تنها نگذارد. اما مکرون نشان داد که حتی در اتاق محل برگزاری جلسه به اندازه اقیانوس اطلس با ترامپ فاصله دارد.
مکرون با انتقاد از خروج آمریکا از برجام گفت: برجام یک توافق جدی است و همه طرف‌ها باید برجام را رعایت کنند.
وی خاطرنشان کرد: برجام بهترین نیست، اما قدمی کلیدی در مسیری درست است. با وجود اینکه بحران عدم اعتماد وجود داشت، تهران به تعهدات خود عمل کرده و ازسوی دیگر تمامی بندهای برجام باید ازسوی همه اعضای شورای امنیت نیز اجرایی شود.
مکرون انتقاداتش را به همین جا ختم نکرد. او حتی از سیاست تحریمی آمریکا علیه ایران نیز شکایت کرد و گفت: سیاست رسیدگی به این موضوع نمی‌تواند در تحریم و محدود کردن خلاصه شود. پایه‌های مذاکرات جدید باید روی آنچه ما پیش‌تر با ایران در سال 2015 امضا کردیم بنا شوند و ما هر موضوع را جداگانه و در چارچوب خودش بررسی کنیم؛ برنامه موشکی ایران در یک چارچوب و رفتار ایران در منطقه در چارچوبی دیگر.
مکرون ترامپ را ناامید کرد، اما رئیس جمهوری آمریکا شاید به دوستان انگلیسی و «رابطه ویژه» لندن و واشنگتن دلخوش کرده بود. اما «ترزا می» نخست‌وزیر انگلیس هم در نشست شورای امنیت سازمان به صراحت گفت که ایران به تمام تعهدات خود در زمینه برجام عمل کرده است.
نخست وزیر انگلیس سعی کرد تا نشان دهد که دستکم در برخی حوزه‌ها با آمریکا همراهی می‌کند، مثلا در مورد فعالیت‌های منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران. با این حال، او انتظارات ترامپ را آن گونه که رئیس جمهوری آمریکا می‌خواست، برآورده نکرد. ترامپ اول از هر چیزی قصد دارد که دیگران را برای خروج از برجام وسوسه کند اما طرف‌های این توافق رغبتی به تامین خواسته او ندارند، حتی خویشاوندان انگلوساکسونی در لندن.
*بولیوی غوغا کرد
بولیوی به عنوان یکی از صاحبان کرسی‌های شورای امنیت از مواضع فرانسه و انگلیس راضی نبود و آنها را ضعیف می‌دانست. «اوو مورالس» رئیس جمهوری بولیوی که پیش از سخنرانی‌اش در شورای امنیت با دکتر روحانی دیدار هم کرده بود، روایت کوتاهی از ناراستی‌ها و اقدامات ناشایست آمریکا درقبال ایران را برای ترامپ بازگو کرد.
او با بیان اینکه «ایران به دلیل در اختیارگرفتن کنترل منابع خود قربانی حصر و تحریم آمریکا شده است» افزود: ما باید به ریشه‌های رفتارهایی که به جنگ می‌انجامد رسیدگی کنیم. در سال 1953 میلادی، آمریکا پشت برنامه‌ریزی و اجرای یک کودتا علیه یک دولت انتخابی دموکراتیک که نفت ایران را ملی کرد، بود.
وی ادامه داد: برای دهه‌ها بعد از آن، آمریکا از حکومتی سلطنتی حمایت کرد که جیب شرکت‌های بین‌المللی نفتی را پر می‌کرد. این موقعیت تا زمان انقلاب سال 1357 ادامه پیدا کرد اما ایران امروز که کنترل منابعش را به دست گرفته، بار دیگر قربانی حصر آمریکا شده است.
رئیس جمهوری بولیوی خاطرنشان کرد: بولیوی اساسا نوع سیاست یک جانبه‌ای که علیه ایران از طرف آمریکا اتخاذ شده است را محکوم می‌کند. خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و پنهان شدن پشت اتهامات واهی و دخالت در امور این کشور برادر را، محکوم می‌کنیم.
مورالس حتی جنگ افروزی‌های آمریکا در عراق، لیبی و سوریه نیز به ترامپ یادآور شد. آسوشیتدپرس نوشت: هنگامی که رئیس جمهوری بولیوی سخنرانی می‌کرد ترامپ با «صورتی سنگی» و بی‌حرکت به مقابلش خیره شده بود.
مورالس تریبون را به چینی‌ها سپرد تا آنها نیز انتقادات خود را بیان کنند. «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین که کشورش نامزد عنوان «ابرقدرت آینده» و رقیب آمریکاست، با زبانی دیپلماتیک و حقوقی با ترامپ و تیمش طرف شد.
او گفت که برجام یک سند بسیار مهم بین‌المللی است و همه باید به آن پایبند باشند. به گفته این مقام چینی، برجام نتیجه تلاش‌های چندجانبه بین‌المللی و یک الگوی موفق دیپلماسی برای حل مسائل مهم است.
"وانگ یی" با اشاره به اینکه توافق هسته‌ای با ایران بسادگی بدست نیامده است، افزود: برجام باعث منع اشاعه شده است و کاملا در راستای صلح و ثبات منطقه تنظیم شده و برای این اهداف نیز مفید و موفق بوده است.
وزیر خارجه چین مخالفت پکن با سیاست تحریم را نیز بیان کرد و قاطعانه اعلام کرد: همه کشورها حق دارند با ایران روابط عادی تجاری و اقتصادی مانند قبل داشته باشند.
او با اشاره به اینکه شورای امنیت سازمان ملل در زمینه برجام قطعنامه دارد تاکید کرد باید به این قطعنامه پایبند بود به ویژه اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم پایبندی ایران را در سلسله گزارش‌هایش به برجام مورد تایید قرار داده است.
وانگ‌یی در بخش دیگری از سخنانش به مساله شبه جزیره کره و تلاش‌ها برای غیراتمی شدن این منطقه اشاره کرد و گفت: این منطقه به صلح نیاز دارد و چین نیز همچنان به توافقنامه‌های بین‌المللی و عدم اشاعه پایبند است.
این دیپلمات چینی همچنین گفت: پکن اعتقاد دارد باید در مورد مسائل مربوط به صلح در دنیا منصفانه عمل کرد. شورای امنیت باید محلی برای ارائه راه حل‌های سیاسی صادقانه باشد و در واقع باید بزرگترین مرجع برای گفت وگو باشد.
پس از چین نوبت به روس‌ها رسید، همان رقبای سرسخت آمریکا در دوران جنگ سرد. «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه به نشست شورای امنیت سازمان ملل رفته بود تا بگوید: روسیه معتقد است که برجام باید زنده نگه داشته شود.
دیپلمات ارشد روسیه هشدار داد: اگر برجام زنده نگه داشته نشود شاهد هرج و مرج در خاورمیانه خواهیم بود.
او در جلسه‌ای که با عنوان منع گسترش سلاح‌های کشتارجمعی برگزار شد، تناقض رفتاری و سیاسی آمریکا را برجسته کرد و گفت: خروج یکجانبه آمریکا از برجام برای نظام منع گسترش سلاح‌ها خطرناک است.
لاوروف تاکید کرد: ایران به تعهدات خود در برجام عمل می‌کند و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آن را تایید می‌کند.
وزیر امور خارجه روسیه تاثیر منفی اقدام ترامپ در رابطه با برجام بر اعتماد پیونگ یانگ را نیز یادآور شد و اعلام کرد: تصمیم آمریکا درباره ایران می‌تواند بر مساله کره شمالی تاثیر بگذارد و این تهدید جدی برای نظام منع انتشار سلاح‌های کشتارجمعی است.
*درس عبرت انگیز
اواسط جلسه بود که ترامپ صندلی‌اش را ترک کرد و جایش را به «نیکی هلی» سفیر آمریکا در سازمان ملل داد تا او سیبل بقیه انتقادات شود. هیلی هم توان مدیریت جلسه را نداشت و نتوانست از بیان انتقادات جلوگیری کند. بسیاری از رسانه‌ها به تنها ماندن دوباره آمریکا اشاره کردند.
وال استریت ژورنال از داخل آمریکا با صدای بلند در گوش رئیس جمهوری کشور خود فریاد زد: ترامپ در همان مسندی که نشسته بود شاهد حمایت یکپارچه اعضای شورای امنیت از توافق هسته‌ای با ایران و ستایش آنها از این دستاورد دیپلماتیک بین الملل بود.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران که برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک رفته بود، از همان شهر توئیت کرد که آمریکا در جلسه شورای امنیت متوجه شد که بیش از پیش منزوی شده است.
او این سوال را مطرح کرد که «آمریکا کی درس می‌گیرد؟»
معلوم نیست چند بار دیگر باید انزوای آمریکا در مساله برجام به ترامپ ثابت شود تا راه عقلانیت را در پیش بگیرد و مانند رئیس یک «دولت عادی» رفتار کند.
هنگامی که نوبت به سخنرانی دکتر روحانی در مجمع عمومی رسید تا او به یاوه گویی‌های ترامپ رسما پاسخ گوید، رئیس‌جمهور کشور مان بخش قابل توجهی از سخنانش را به سیاست‌های آمریکا علیه ایران و توافق هسته‌ای اختصاص داد. او گفت آمریکا قصد دارد نهادهای بین‌المللی را نادیده بگیرد و "فکر می‌کند چون زور دارد حق هم دارد." سخنرانی آقای روحانی ‎در مجمع عمومی سازمان ملل دقیق، منسجم و به معنای واقعی کلمه، دیپلماتیک بود و در مقایسه با سخنان ‎ترامپ هم برتر، فاخر و تاثیرگذار بود.
روحانی در نطق خود، ایران را نه براساس سیاست که در فرهنگ و تمدن خود یک امپراتوری خواند و خطاب به سران کشورهای جهان تاکید کرد: جهان، دوستی بهتر از ایران نخواهد داشت، اگر صلح، آرمان شماست.
وی با تاکید بر اینکه نه جنگ، نه تحریم؛ نه تهدید، نه زورگویی؛ فقط وفای به عهد و عمل به قانون، اظهار کرد: سازمان ملل یکی از ادارات دولت آمریکا نیست و نباید اجازه دهد که مصوباتش، گروگان بازی‌های انتخاباتی و تبلیغاتی برخی از اعضا گردد.
رئیس‌جمهور کشور ما پس از سه روز حضور در نیویورک به تهران باز گشت و خود در بدو ورود به تهران و در جمع خبرنگاران درباره دستاوردهای سفر به نیویورک و حضور در هفتاد سومین مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: این سفر سه‌روزه عمدتا برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی و بیان مواضع و رویکردهای جمهوری اسلامی ایران در یک اجتماع بین‌المللی بود.
دکتر روحانی افزود: حضور در مجمع عمومی سازمان ملل در مجموع فرصتی بود که هم مواضع کشورمان را برای جهان تا حد امکان تبیین کنیم و هم با بسیاری از کشورها در این فرصت درباره روابط دوجانبه صحبت کردیم. مهم این است که امروز در جهان، جز یکی دو کشور هیچ کس پشت سر آمریکا نیست و یک انزوای تاریخی و سیاسی کم‌نظیر برای آمریکا هست.
رئیس‌جمهور اضافه کرد: مهم‌ترین مساله‌ای که به نظرم امسال در مجمع عمومی بارز و مشهود بود، هم در رسانه‌ها می‌دیدیم و هم رهبران کشورها بیان می‌کردند، حقانیت جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران و زورگویی آمریکا بود. این نکته اصلی بود که آمریکا مسیر یک‌جانبه‌گرایی را اتخاذ کرده و به نهادها و سازمان‌ها و مقررات بین‌المللی بی‌اعتنا است.
وی با بیان اینکه این موضوعی نبود که ما تنها بگوییم بلکه دیگران هم با لحن‌های مختلف بیان می‌کردند، تصریح کرد: برخورد آمریکا با دیوان بین‌المللی کیفری، شورای حقوق بشر، یونسکو و با مجموعه قراردادهای تجاری که با کشورهای مختلف داشتند و از جمله خروج یک‌جانبه و نادرست از برجام همه مطرح بود.
روحانی همچنین تاکید کرد: به نظرم آمریکایی‌ها از این مجمع عمومی هیچ دستاوردی نداشتند و حتی وقتی آقای ترامپ سخنرانی می‌کرد، وقتی اول سخنرانی‌اش خیلی از دولت دو ساله‌اش تعریف کرد، همه سالن خندیدند و همه رسانه‌ها گفتند سران جهان به آقای ترامپ خندیدند و رسانه‌های آمریکایی این را تحقیر دولت و ملت آمریکا تلقی کردند.
رئیس‌جمهور گفت: توانستیم مواضع خودمان را به صراحت تبیین کنیم که این مواضع، مواضع رهبری نظام، ملت ایران و مواضع کل نظام است. در این داستان در چارچوب مقررات بین‌المللی و قانون عمل کردیم و آنها قانون را زیر پا گذاشتند. جالب است کسی سران کشورها را در شورای امنیت دعوت می‌کند که خودش مصوبه شورای امنیت را زیر پا گذاشته است.
نشریه تایم:اقدامات ترامپ علیه ایران در نیویورک نتیجه عکس داد
سخنرانی‌های آتشین ترامپ، علیه ایران در مجمع عمومی با این هدف ایراد شد که نشان دهد تهران به طور روز افزون نزد جامعه جهانی منزوی شده است، اما این اقدامات نتیجه عکس داد.
پایگاه اینترنتی تایم در گزارشی به قلم دبلیو. جی. هنیگان تحت عنوان ‹‹تلاش‌های رئیس‌جمهور ترامپ برای منزوی ساختن ایران در سازمان ملل نتیجه معکوس داد›› نوشت: سخنرانی‌های آتشین دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و مشاوران ارشد وی علیه ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با این هدف ایراد شد که نشان دهد تهران به طور روز افزون در نزد جامعه جهانی منزوی شده است اما این اقدامات نتیجه عکس داد و شکاف بین آمریکا و نزدیک‌ترین هم پیمانان واشنگتن را فاش ساخت.
جلسه روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد به تازه‌ترین ناکامی آمریکا برای دور ساختن جامعه جهانی از یک توافق هسته‌ای چند جانبه بود. به استثنای چند کشور، همه کشورها بر ضرورت ادامه پایبندی به این توافق هسته‌ای تاکید داشتند. آنها ترجیح دادند که بر پایبندی به توافق هسته‌ای تاکید کنند تا این که با آمریکا همداستان شده و آن را رد کنند.
رئیس جمهور ایران، در سخنانی که در مجمع عمومی سازمان ملل متحد ایراد کرد گفت اقداماتی که دولت ترامپ دنبال می‌کند وی را متقاعد کرده است که واشنگتن به دنبال تغییر رژیم در ایران است. وی در سخنرانی روز سه شنبه خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: ‹‹طنزآور است که دولت آمریکا حتی برنامه خود برای سرنگون ساختن همان دولتی که آن را به گفتگو دعوت می‌کند، پنهان نمی‌سازد.››
رسانه‌های شرق آسیا ضمن بازتاب گسترده و مشروح اظهارات «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل، مواضع منطقی وی را مورد تقدیر قرار دادند.
تلویزیون‌های چین، کره جنوبی و ژاپن در گزارش‌های جداگانه‌ای ضمن تمجید از سخنرانی منطق روحانی، تاکید کردند او بارها در این سخنرانی بر قانون مداری ایران تاکید کرد و این را کشوری صلح طلب معرفی نمود.
رسانه‌های این کشورها افزودند برخلاف حملاتی که "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا به ایران کرد، روحانی گفت نقض برجام و نادیده گرفتن توافقات بین‌المللی نوعی هرج و مرج طلبی است.
خبرگزاری شینهوا چین، کیودو ژاپن، نشریات کوریا تایمز و هرالد از کره جنوبی هم در گزارش‌های جداگانه‌ای آوردند رئیس جمهوری ایران در سخنرانی خود مواضع کشورش را تشریح کرد و گفت که ایران خواستار جنگ نیست.
این گزارش‌ها ادامه می‌دهد: در شرایطی که ترامپ ایران را متهم به قتل، کشتار، سرکوب و مداخله در کشورهای دیگر می‌کرد، روحانی گفت که ایران خواستار جنگ، تحریم، تهدید و باج طلبی نیست و بر قانون مداری تاکید می‌ورزد و این موضعی بسیار شفاف است.
گزارش‌ها می‌افزاید که بخش دیگری از سخنرانی حسن روحانی متوجه یکجانبه گرایی و نادیده گرفتن تعهدات بین‌المللی ازسوی ترامپ و دولت وی بود و برای مثال به برجام و توافق تحولات اقلیمی پاریس اشاره کرد.
تارنمای ژاپن تودی هم نوشت که سخنرانی روحانی و اشاره‌های وی به یکجانبه گرایی ازسوی کشورهای دیگری نظیر چین و فرانسه نیز مورد حمایت قرار گرفت و مکرون رئیس جمهوری فرانسه هم بعد از روحانی گفت که یکجانبه گرایی باعث تشدید تنش‌ها شده است.
گزارش می‌افزاید که بسیاری از کشورها از جمله فرانسه گفته‌اند که نمی‌توانند یکجانبه گرایی را بپذیرند و این را مغایر با ارزش‌های امروز دنیا می‌دانند.
گزارش رسانه‌های منطقه حاکی است که ترامپ براساس اظهاراتش قصد دارد دور دوم تحریم‌ها را برای به صفر رساندن فروش نفت ایران اجرایی کند و همزمان کوشش می‌کند تا با ایجاد اتحاد با کشورهای خلیج فارس و همچنین اردن و مصر با ایران مقابله کند.
گزارش‌های رسانه‌ای از کشورهای منطقه نشان می‌دهد که شاید برخی از حضار در مجمع عمومی اظهارات ترامپ را مورد توجه قرار دادند اما عده‌ای هم بودند که جز لبخند به این سخنرانی، کار دیگری نکردند و دست هایشان برای کف زدن برای ترامپ حرکت نکرد.
روزنامه اسپانیایی: شکاف بین ترامپ و متحدانش زیاد است
روزنامه ال پاییس اسپانیا در تحلیلی از سخنان «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در سازمان ملل نوشت:این سخنرانی بیانگر شکاف روز افزونی که بین ترامپ و متحدانش ایجاد شده، می‌باشد.
ال پاییس افزود: ترامپ با تاخیر وارد مقر سازمان ملل شد.وی پس از ساعت 10صبح ودرحالی‌ که مراسم شروع شده بود، هنوز برج ترامپ در بلوار پنجم را ترک نکرده بود.این باعث شد که نوبت سخنرانی رئیس جمهوری اکوادور به جلو بیافتد وپس از آن، نوبت آمریکا شود.
این روزنامه نوشت:هنگامی که حتی یک دقیقه از سخنرانی ترامپ نگذشته بود، وی اشاره کرد که "در دو سال، دولتش بیشتر از تقریبا همه دولت‌های دیگر دستاورد داشته است".سخنان وی، موجب خنده حاضران شد.
نشریه ال پاییس تصریح کرد:ترامپ را همانند میزبان یک مهمانی می‌بینیم که نمی‌خواست در آن شرکت کند.خنده‌های برخی‌ و تعجب برخی‌ دیگر، شکاف هر دفعه بزرگتری که بین آمریکا و متحدان سنتی او وجود دارد را نشان داد.
رسانه اسپانیایی خاطرنشان ساخت:آنچه که در طول 30 دقیقه پس از آن ادامه یافت، به حرکت غلطکی می‌ماند که هرگونه توافق یا نهاد بین‌المللی را له کرد. اما به ایران به عنوان برجسته‌ترین دشمن اشاره می‌کرد.
در گزارش آمده است:اگر در سال 2017، تبهکار داستان ترامپ در نخستین سخنرانی‌اش درسازمان ملل، کره شمالی‌ بود و این کشور را به نابودی کامل تهدید کرد و «کیم جونگ اون» را "مرد موشکی" خواند، هدف اصلی‌ سخنرانی امسال او "تهران" بود.
ال پاییس با اشاره به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و گفت‌و‌گوهایی که سران دیگر کشورهای امضا‌کننده برجام با ترامپ داشتند،اضافه نمود: به‌رغم همه فشارهای بین المللی، ترامپ از این توافق کناره‌گیری و تحریم‌ها را مجددا فعال کرد، چیزی که یک شکاف فوق‌العاده‌ای با متحدانش باز کرده و بی‌ثباتی در منطقه را افزایش داد.
این نشریه با اشاره به جلسه‌ای که سایر کشورهای امضا‌کننده توافق هسته‌ای ایران با «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا برگزار کردند و در آن راهی‌ برای دور زدن تحریم‌های آمریکا ازسوی شرکت‌های اروپایی طرح شد،افزود:ایران، یکی‌ از دلایل اصلی‌ فاصله بین آمریکا و متحدان تاریخی او است و رویارویی‌هایی در آینده در افق دیده می‌شوند.
نکته پایانی این که سفر اخیر رئیس‌جمهور به نیویورک آثار منفی سیاست یکجانبه‌گرایانه دولت ترامپ اِمسال نمایان کرده است. و این اثر‌گذاری حتی در فضای مجازی جامعه ما که رسانه‌ای غیر رسمی محسوب می‌شود بازتاب داشت. چرا که حضور رئیس‌جمهور در مجمع عمومی بین‌الملل توانست توجه به سیاست‌های خبری، تبلیغاتی و جنگ روانی آمریکا علیه تهران را تا حدود فراوانی خنثی کند و ایران با دیپلماسی ظریف خود توانست از این فرصت استفاده کند و با دیدار و رایزنی با کشورهای مختلف به‌ویژه اروپایی‌ها، علاوه بر طرح مطالبات، خواسته‌های خود را هم مطرح نماید، همچنین از طریق همین رایزنی‌ها توانستیم برای مقابله با سیاست‌های یکجانبه و تنش آفرین آمریکا در مذاکرات با بسیاری از مقامات کشورها به نقطه نظر واحدی دست یابیم.
* رئیس‌جمهور با حضور اثر گذار در محفل بزرگ جهانی تلاش کرد جمهوری اسلامی ایران را کشوری منطقی و صلح طلب معرفی کند.او با دو سخنرانی در سازمان ملل، سه سخنرانی در جمع اصحاب رسانه‌های مهم امریکا، و همچنین در میان فرهیختگان و سیاسیون و رهبران جوامع مسلمانان و 17 ملاقات با رهبران کشورها و مسئولان سازمان‌های بین‌المللی به این هدف خود جامه عمل پوشاند
* انتظارقانون گرایی از ترامپی که فهرستی از ارگان‌ها و توافق‌های چندجانبه ازجمله شورای حقوق بشر سازمان ملل، اوپک و توافقنامه‌های مربوط به کمک‌های مالی را به باد انتقاد گرفت و حتی دیوان بین‌المللی کیفری را فاقد صلاحیت و مشروعیت و اوپک را ارگانی دانست که جیب دنیا را خالی می‌کنند؛بیهوده است
* سفر اخیر رئیس‌جمهور به نیویورک آثار منفی سیاست یکجانبه‌گرایانه دولت ترامپ اِمسال نمایان کرده است. این اثر‌گذاری حتی در فضای مجازی جامعه ما که رسانه‌ای غیر رسمی محسوب می‌شود، بازتاب داشت. چرا که حضور رئیس‌جمهور در مجمع عمومی بین‌الملل توانست سیاست‌های خبری، تبلیغاتی و جنگ روانی آمریکا علیه تهران را تا حدود فراوانی خنثی کند
*امانوئل مکرون رئیس جمهوری جوان فرانسه روابط نزدیکی با ترامپ دارد و قطعا رئیس جمهوری آمریکا انتظار داشت یار فرانسوی او را تنها نگذارد. اما مکرون نشان داد که حتی در اتاق محل برگزاری جلسه به اندازه اقیانوس اطلس با ترامپ فاصله دارد
سایر اخبار این روزنامه
معاون وزیر نفت: عرضه نفت در بورس از هفته آینده با یک میلیون بشکه آغاز می‌شود رهبر انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مسئولان و دست‌اندرکاران حج مطرح کردند؛ انتقاد رهبر انقلاب از تخریب آثار اسلامی در مکه و مدینه دکتر عراقچی در گفتگو با ریانووستی: سازو کار مالی اروپا با ایران برای دیگر کشورها نیز مناسب است نایب رئیس مجلس: نگرانی‌ها درباره پیوستن ایران به "FATF" به جا نیست سخنگوی وزارت امورخارجه: تصویب لوایح مرتبط با FATF به نفع مصالح ملی است آسیا تایمز: اروپا سرانجام در برابر تحریم آمریکا علیه ایران قد علم کرد هجوم دلارهای خانگی به بازار قیمت سکه و ارز سقوط کرد انزوای بیشتر آمریکا، ره آورد ســفر رئیس‌جمهور به نیویورک برای ملت ایران پرونده سیاه و سنگین آمریکا از مداخله در کشورهای جهان در اقدامی تلافی جویانه؛ سپاه مقر سرکردگان جنایت تروریستی اهواز را هدف قرار داد نهم مهرماه روز مقاومت مردم حمیدیه روایتی از اولین شکست دشمن در روزهای اول جنگ تحمیلی جنگ یمن و اراده دشمنان اسلام بازدید مسئولان و خبرنگاران روزنامه جمهوری اسلامی از خانه موزه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی رهبر انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مسئولان و دست‌اندرکاران حج مطرح کردند؛ انتقاد رهبر انقلاب از تخریب آثار اسلامی در مکه و مدینه رهبر انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مسئولان و دست‌اندرکاران حج مطرح کردند؛ انتقاد رهبر انقلاب از تخریب آثار اسلامی در مکه و مدینه رهبر انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مسئولان و دست‌اندرکاران حج مطرح کردند؛ انتقاد رهبر انقلاب از تخریب آثار اسلامی در مکه و مدینه رهبر انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مسئولان و دست‌اندرکاران حج مطرح کردند؛ انتقاد رهبر انقلاب از تخریب آثار اسلامی در مکه و مدینه رهبر انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مسئولان و دست‌اندرکاران حج مطرح کردند؛ انتقاد رهبر انقلاب از تخریب آثار اسلامی در مکه و مدینه