تخریب چندجانبه‌گرایی

صدراعظم آلمان به رییس‌جمهوری آمریکا در خصوص تلاش او برای تخریب چندجانبه‌گرایی در جهان و به ویژه نهاد سازمان ملل متحد هشدار داد. آنگلا مرکل علیه حملات بیشتر دونالد ترامپ به سازمان ملل به او هشدار داد. این هشدار در پی سخنرانی اخیر ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک صورت گرفت. ترامپ هفته پیش در دومین حضورش در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل ایدئولوژی جهان‌گرایی را رد و از میهن‌پرستی دفاع کرد. به‌گفته رییس‌جمهور ایالات متحده حکمرانی جهانی شکلی از اجبار و سلطه‌گری است و ملل مسوول باید مقابل آن بایستند. دیدگاه مرکل همچون دیدگاه دبیرکل سازمان ملل آنتونیو گوترش است که در مجمع عمومی به ترامپ هشدار داد جهان امروز آشوب‌ناک است. گوترش پیش از آن نیز نسبت به برگشت جنگ سرد هشدار داده بود.
مرکل که در یک مبارزه انتخاباتی محلی در استان باواریای آلمان شرکت کرده بود اضافه کرد که خراب کردن چیزی بدون اینکه جای آن چیزی ساخته شود، بسیار خطرناک است. او یک بار دیگر از رویکرد چند‌جانبه‌گرایی نسبت به سازوکارهای جهانی دفاع کرد و گفت باور دارد که راه‌حل برای مشکلات جهان چندجانبه‌گرایی است. مرکل افزود ترامپ نمی‌تواند امکان راه‌حل‌های برد- برد را ببیند و افزود او تنها در مذاکرات بین‌المللی تنها یک برنده می‌بیند.
این نخستین باری نیست که مرکل به رییس‌جمهور ایالات متحده هشدار می‌دهد. پیش از این نیز او در رابطه با وضع تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم به آمریکا هشدار داد که جنگ تجاری برنده نخواهد داشت. او گفته بود اقدام آمریکا در این زمینه می‌تواند به جنگ تجاری منجر شود که برنده‌ای ندارد و همگان از آن متضرر خواهند شد.
همچنین در یک مورد دیگر بین صدراعظم آلمان و رییس‌جمهور ایالات‌متحده بگومگویی پیش آمد. ماجرا از این قرار بود که مرکل یک روز پس از نشست سران هفت قدرت اقتصادی جهان (جی ۷) که نتوانست آمریکا را به توافق اقلیمی پاریس پایبند کند، گفته بود آمریکا دیگر متحد خیلی قابل اعتمادی نیست و اروپا باید سرنوشتش را خود به دست ‌گیرد. در مقابل این گفته، ترامپ در توئیتی نوشت کسری تراز بازرگانی آمریکا و آلمان برای آمریکا خیلی بد است و خواستار آن شد که دولت آلمان بودجه بیشتری به ناتو بپردازد.


از طرفی به گزارش یورونیوز، مرکل در ادامه سخنان خود به توضیح مواضعش در مورد آینده اتحادیه اروپا اشاره کرد و گفت که با حمایت از توسعه کشورهای حوزه غرب بالکان و بر اساس منطق وجود منافع استراتژیک مشترک باید به آنها نیز چشم‌انداز عضویت در اتحادیه اروپا را داد.
او این رویکرد را متضمن برقراری صلح پایدار و عاملی برای اصلاحات اساسی در این کشورها برای کاهش سطح فساد عنوان کرد. صدراعظم آلمان همچنین راهکار اساسی حل مشکل ورود مهاجران غیرقانونی به اروپا را توجه ویژه به بهبود چشم‌انداز توسعه آفریقا اعلام کرد و تاکید کرد که عمیقا معتقد به کارایی اجرای موفق این راهکار است. او سپس وضعیت مناسب اقتصاد آلمان را افتخار‌آمیز قلمداد کرد ولی خطاب به منتقدان اتحادیه اروپا گفت: رشد مازاد تجاری آلمان متاثر از حضور ما در اتحادیه و فرصت‌های ناشی از آن بوده است. مرکل سپس از کمک‌های مالی آلمان به یونان، اسپانیا و پرتغال دفاع کرد و یادآور شد که بخش قابل توجهی از وضعیت فعلی اقتصاد‌ آلمان مرهون تجارت با اعضای اتحادیه اروپا بوده است و از منتقدان خواست به دستاوردهای این اتحادیه احترام بگذارند. مرکل همچنین بر موفقیت اتحادیه اروپا به عنوان یک ائتلاف چند‌جانبه تاکید کرد‌ و ارز مشترک یورو را تضمینی برای صلح دانست‌ و گفت: از آنجا‌ که در حال حاضر بسیاری چیزها زیر سوال قرار می‌گیرد دوران خطرناکی است.
وزیر خارجه آلمان هم اخیرا بر لزوم چند‌جانبه‌گری تاکید کرده و سیاست اول آمریکای ترامپ را مورد انتقاد قرار داده و گفته است: ما به استراتژی‌ای نیاز داریم که سازمان‌های بین‌المللی را شایسته عمل نگه داریم. هدف ائتلاف چند‌جانبه‌گراها (که مدنظر برلین است) هم همین است. ما باید بیشتر و به صورت تنگاتنگ‌تر با یکدیگر همکاری کنیم. این مساله مطرح است که رای‌های آنهایی که به چند‌جانبه‌گرایی اعتقاد دارند را در سازمان‌های موجود تقویت کنیم.
هایکو ماس در سخنرانی خود در برابر مجمع عمومی سازمان ملل هم خواستار تقویت فوری سازمان ملل و مذاکرات واقعی برای اصلاح شورای امنیت سازمان ملل شد. وزیر خارجه آلمان دنیا را در بحران چند جانبه‌گری ارزیابی کرده و مجددا خواستار همکاری‌های چندجانبه ضمن مخالفت با موضع رییس‌جمهور آمریکا در این راستا شده و تاکید کرده است که هیچ تناقضی بین چند‌جانبه‌گری و استقلال وجود ندارد.
مرکل بارها این مساله را آشکار کرده است که حملات به چند‌جانبه‌گری را به عنوان تهدیدآمیزترین تحول برای یک نظم جهانی پایدار می‌داند. وی با توجه به این شرایط خواستار تقویت اروپا شد‌ و اظهار کرد: اروپا می‌تواند ارزش‌ها‌، مواضع و علایق خود را تنها در صورتی دنبال کند که ما یک سیاست امنیتی و خارجی مشترک را دنبال کنیم. البته بعد از انتخابات اروپای سال آینده همچنین تغییرات ساختاری در این اتحادیه ضرورت دارد که از جمله آن می‌تواند کوچک کردن کمیسیون اروپایی باشد. صدر‌اعظم آلمان همچنین تاکید کرد که از طریق اصلاحات مالیاتی رییس‌جمهور آمریکا، اروپا تحت فشار قرار گرفته است .