واکنش بازار مسکن به نوسان بازارهای موازی؛

گروه مسکن- در شرایطی که ارزش افزوده بازار مسکن نسبت به بازارهای موازی در بهار امسال پایین‌تر بوده کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند مسکن پیش از ورود به دوره رکود باز هم گران می‌شود. در مقابل دسته دیگری از کارشناسان می‌گویند که اگرچه بازار مسکن در واکنش به بازارهای موازی ممکن است دچار افزایش قیمت شود اما بازار دیگر کشش گرانی را ندارد. هرچه دامنه زمانی رشد قیمت ارز طولانی‌تر باشد، وزن اثرگذاری آن روی بازار ملک و مسکن هم بیشتر خواهد بود. اثر نوسانات مثبت ارز بر قیمت ملک در بلند‌مدت مستقیم، و در کوتاه‌مدت معکوس است اما هر دوی این تاثیرات به صورت تدریجی رخ خواهند داد.
مدیر علمی طرح جامع مسکن در این مورد می‌گوید: وضعیت بازار مسکن متناسب با افزایش قیمت ارز و هزینه تمام شده ساخت و ساز رشد کرده است. فردین یزدانی می‌گوید: بازار مسکن در وضعیت خوبی نیست و وارد رکود تورمی شده و بعید است از این حالت خارج شود. این کارشناس مسکن ادامه می‌دهد: اگر بازار ارز ثبات پیدا کند می‌توان امیدوار بود که بازار مسکن دچار ثبات خواهد شد و چون نوسانات شدیدی در اقتصاد ایران وجود دارد نمی‌توان پیش‌بینی یک سال آینده از بازار مسکن را داشت.
یزدانی در خصوص اینکه آیا بازار مسکن کشش افزایش قیمت دارد، گفت: بازار مسکن کشش رشد قیمت ندارد و کاهش معاملات مسکن گواهی این موضوع است که قیمت مسکن دیگر نمی‌تواند بیش از این افزایش یابد.
یک کارشناس بازار مسکن نیز با بیان اینکه رشد ۱۰۰ درصد قیمت مسکن معادل ۳۰۰ درصد دلار و سکه است گفت: بازار مسکن به شرایطی رسیده که احتمالا مقدار اندکی افزایش قیمت خواهد یافت و سپس وارد رکود می‌شود. عباس زینعلی اظهار کرد: رشد قیمت مسکن با توجه به حد اشباع سایر بازارها طبیعی است. بازارهای سکه و ارز، نقدینگی کافی را با توجه به ظرفیت خود جذب کردند و از این به بعد تنها گزینه‌ای که در مسیر باقی‌مانده پول‌ها قرار دارد بخش مسکن است.


وی افزود: در شرایطی که دچار التهابات سیاسی هستیم و چشم‌انداز مثبتی از بازارها وجود ندارد تنها کالایی که قابلیت ماندگاری و تطبیق با شرایط تورمی دارد بازار مسکن است. بورس هم به جهاتی هنوز می‌تواند مناسب باشد ولی عموم مردم به سمت بورس نمی‌روند و یک سری افراد در شرایط خاص توان ارتباط با بورس را دارند.
این کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه مسکن هم‌اکنون دچار انتظارات تورمی است، گفت: با توجه به جو سیاسی و اقتصاد کلان کشور در آینده نزدیک دوباره جذب سرمایه در بخش مسکن صورت گیرد. به اعتقاد من هجومی به مسکن خواهد شد. البته مسکن، بخشی از افزایش قیمت آینده را هم‌اکنون به خود گرفته و احتمالا از این به بعد حدود ۱۰ درصد بالا می‌رود.
زینعلی در پاسخ به این سوال که آیا احتمال دارد مسکن نیز مانند طلا و ارز رشد حدود ۲۰۰ درصد را به خود بگیرد، اظهار کرد: بازارهای طلا و ارز با بازار مسکن، نسبت مساوی با هم ندارند. سکه و ارز نقدشونده هستند و ۱۰۰ درصد رشد مسکن می‌شود برابر با ۳۰۰ درصد رشد سکه و ارز. بنابراین کشش افزایش وحشتناک قیمت در بخش مسکن وجود ندارد.
این کارشناس اقتصاد مسکن درباره استیضاح وزیر راه‌و‌شهرسازی در مجلس گفت: فضای اقتصاد کلان است که شرایط بخش مسکن را تعیین می‌کند و بخش‌های اقتصادی نمی‌توانند مستقلا حرکتی داشته باشند. منابعی هم که اثرات تورمی نداشته باشد وجود ندارد و آخوندی به طور طبیعی توان ایجاد رونق در بخش مسکن را نداشته است. این استیضاح هم جنبه سیاسی دارد و چندان به جنبه کفایتی مربوط نمی‌شود. به نظرم نمایندگان بیشتر قصد دارند به نیاز روانی جامعه پاسخ دهند و در این شرایط کاری کرده باشند.