با يك تلفن اخراج شدم

زهير موسوي
 
پس از درگذشت آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني بنيانگذار دانشگاه آزاد اسلامي، سكان هدايت اين دانشگاه به علي‌اكبر ولايتي سپرده شد. چهره‌اي كه پس از روي كارآمدن بلافاصله تصميم به بازنگري در سياست‌هاي دانشگاه آزاد گرفت و در راستاي اجراي همان سياست‌ها، بسياري از استادان اصلاح‌طلب و اعتدالي از تدريس در اين مجموعه آموزشي كنار گذاشته شدند. دايره اصلاح دانشگاه آزاد به سبك ولايتي، محدود به اساتيد نبود بلكه نقطه آغاز اين ماجرا از مجموعه رسانه‌اي دانشگاه آزاد آغاز شد و در چند مرحله تمامي اين رسانه‌ها از خبرنگاران حامي تفكر اصلاح‌طلبي پاك‌سازي شد تا شرايط براي فعاليت نزديكان فكري به ولايتي مهيا شود. رويه‌اي كه ولايتي در پيش گرفته است، ‌سبب انتقاد بسياري از فعالين سياسي اصلاح‌طلب، اساتيد دانشگاه و همچنين دانشجويان و كارمندان دانشگاه آزاد شده تا جايي كه واحد‌هاي مختلف اين مجموعه آموزشي با نوشتن بيانيه‌هاي مختلف به تصميمات ولايتي اعتراض كرده‌اند. جديدترين و شايد عجيب‌ترين تصميم ولايتي اخراج دختران آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني از دانشگاه آزاد است؛ اقدامي كه شايد بتوان از آن به عنوان تير خلاص ولايتي بر بازماندگان آيت‌الله هاشمي در دانشگاه آزاد ياد كرد. فائزه هاشمي روز گذشته در گفت‌وگو با روزنامه آرمان خبر از اخراج خود و خواهرش از دانشگاه آزاد داد. فائزه هاشمي گفت: «مسوول واحدي كه در آن تدريس مي‌كنم اعلام كرد كه به او گفته‌اند ديگر نيازي به حضور بنده در دانشگاه آزاد نيست كه اين موضوع را نپذيرفتم؛ چرا كه بايد حكم اخراج رسما ابلاغ شود و به‌ صورت شفاهي قابل پذيرش نيست و وجاهت قانوني ندارد. همين موضوع را به خواهرم يعني فاطمه هم گفته‌اند.» اين موضوع سبب شد تا جزييات بيشتر درباره اين اخراج را از فاطمه هاشمي جويا شويم. فاطمه هاشمي به «اعتماد» گفت: «چهارشنبه هفته گذشته حوالي ساعت 1:30 ظهر فردي از دانشگاه با من تماس گرفت و خود را كارمند معاونت آموزشي دانشگاه معرفي كرد. اين فرد به من گفت دسترسي شما از روي سايت برداشته شده و ديگر حق ورود به دانشگاه را نداريد.» وي افزود: «پس از اين اظهارات از فرد تماس‌گيرنده پرسيدم منظور شما چيست و ايشان صراحتا پاسخ داد يعني ديگر براي آموزش به دانشگاه مراجعه نفرماييد. در پاسخ به ايشان گفتم كه منظورتان اين است اخراج شده‌ام؟ كه اين فرد به جاي پاسخ به سوال من خنديد!» فاطمه هاشمي در ادامه درباره دليل اين اخراج گفت: «وقتي دليل اين اخراج را جويا شدم به من گفتند كه اين موضوع از بالا ابلاغ شده و از مسوول آموزش خواسته‌اند تا اسم من را از روي سايت دانشگاه حذف كنند.» وي درباره اينكه آيا حكم اخراج به صورت كتبي براي شما ابلاغ شده است يا خير، گفت: «من از فرد تماس‌گيرنده درخواست كردم تا حكم اخراج را به صورت كتبي به من ابلاغ كنند اما تا اين لحظه حكمي به من ابلاغ نشده و موضوع به صورت تلفني به من اطلاع داده شده است.» هاشمي در ادامه به دلايل احتمالي اخراجش از دانشگاه آزاد اشاره كرد و افزود: «احتمال مي‌دهم به دو دليل عذر من را از دانشگاه خواسته باشند. نخست شيوه تدريس من در درس انقلاب است. به‌هرحال من مانند ساير اساتيد نمي‌توانم به واقعيات انقلاب اشاره نكنم و ظاهرا اين موضوع خوشايند مديريت جديد دانشگاه آزاد نيست. من اعتقاد دارم دانشجو بايد واقعيات را بداند. اين اتفاق مسبوق به سابقه بوده تا جايي كه دو ماه پيش يكي از اساتيد به من گفت كه از آموزش خواسته شده تا ديگر درس انقلاب توسط شما ارائه نشود زيرا مسائلي در كلاس‌ها عنوان مي‌كنيد كه براي دانشجويان مفيد نيست.»
وي افزود: «دومين دليل احتمالي مي‌تواند حمايت من از اعتراض هفته گذشته دانشجويان نسبت به شرايط جديد دانشگاه آزاد و اخراج برخي اساتيد باشد. هفته گذشته من در حمايت از اعتراضات دانشجويان نامه‌اي خطاب به آقاي ولايتي نوشتم.


هاشمي ادامه داد: «به نظر مي‌رسد آقاي ولايتي از آن نامه سرگشاده بسيار عصبي شده و تصميم به حذف دختران آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني از دانشگاه آزاد گرفته است زيرا ايشان پيش‌تر نيز از اين دست برخوردها داشته و زماني كه عصبي مي‌شوند تصميمات احساسي اتخاذ مي‌كنند.» استاد اخراجي دانشگاه آزاد خبر از نگارش نامه‌اي جديد خطاب به رييس گروه علوم سياسي دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب داد و افزود: «در اين نامه كه يك رونوشت آن خطاب به رييس دانشكده تهران جنوب است، درخواست كرده‌ام حكم اخراج به همراه توضيحات درباره چرايي اين حكم بايد به صورت كتبي به من ابلاغ شود.» فاطمه هاشمي درباره دلايل اصرار بر ابلاغ حكم كتبي گفت: «فرم ساعت‌بندي كلاس‌ها پيش از آغاز ترم جديد در اختيار من قرار گرفت و من طبق برنامه، فرم را پركردم. دو جلسه از كلاس‌هاي ترم جديد نيز با حضور دانشجويان تشكيل شده و دليلي بر اخراج در ميان ترم وجود ندارد. اگر حكم به من ابلاغ نشود و من به‌واسطه يك تماس تلفني از حضور در دانشگاه منصرف شوم، ممكن است بعدها عنوان كنند كه من خودخواسته از حضور در كلاس‌ها امتناع كرده‌ام و اين موضوع تبديل به بهانه‌اي براي اخراج من از دانشگاه شود. به همين دليل من اصرار بر ابلاغ حكم كتبي دارم.» هاشمي در پاسخ به سوالي مبني برآنكه آيا پيش از اين اخراج تذكري داده شده است يا خير، گفت: «تذكري به من داده نشده است اما چند ماه گذشته هنگامي كه قرار بود رييس جديد گروه علوم سياسي انتخاب شود، اسم من به همراه دو استاد ديگر از رشته حقوق از ميان كانديداها با فشار از بالا حذف شد.» وي تصريح كرد: «پيش از انتخابات جديد من رييس گروه علوم سياسي بودم. از آنجا كه انتخاب رييس گروه انتخابي و از ميان اساتيد است، مجددا براي رياست گروه علوم سياسي اعلام آمادگي كردم كه با فشار از بالا بر رييس واحد اسم من در رشته علوم سياسي و دو استاد ديگر در رشته حقوق از ميان كانديداها حذف شد. نكته جالب توجه آن است كه جايگزين من پيش از انتخابات معلوم بود.» هاشمي به عدم ابلاغ حكم كتبي درباره حذف نامش از ميان اساتيد كانديدا براي رياست گروه علوم سياسي خبرداد و افزود: «درآن ماجرا هم موضوعي به صورت كتبي به من ابلاغ نشد بلكه آقاي دكتر مرتضوي رييس دانشگاه اعلام كردند كه اسم من با فشار از بالا حذف شده است.»
هاشمي در پايان به چشم‌انداز تاريك دانشگاه آزاد در آينده با توجه به سبك مديريت فعلي اين مجموعه آموزشي اشاره كرد و گفت: «من اعتقادي به نابودي دانشگاه با توجه به مديريت فعلي دانشگاه آزاد ندارم اما واقعيت آن است كه آينده خوبي در انتظار دانشگاه آزاد نيست. زماني كه از اساتيد در رشته‌اي مانند علوم سياسي خواسته مي‌شود پيرامون بسياري از موضوعات صحبت نكنند، چه انتظاري از اين دانشگاه مي‌توان داشت؟ با مديريت آقاي ولايتي دانشگاه آزاد چشم‌انداز روشني ندارد. كافي است سري به يكي از واحد‌هاي دانشگاه آزاد زده و از نزديك ببينيد كه از دانشجو تا استاد و كارمند از مديريت فعلي به‌شدت ناراضي هستند. اين نارضايتي به حدي است كه موج بازخريد كارمندان در دانشگاه آزاد به راه افتاده است.»