شفاف‌سازی ارزی

اسامی دریافت کنندگان ارز را در ایران آنلاین بخوانید
www.ion.ir

دومین لیست دریافت کنندگان ارز شامل ارز نیمایی و دولتی روز گذشته در دسترس عموم قرار گرفت. دیروز لیست بلندبالای اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت کننده ارز برای واردات کالاهای مورد نیاز مردم و تولیدکنندگان از 21 فروردین ماه امسال تا ششم مهر ماه جاری منتشر شد. این لیست به همراه میزان و نرخ ارز دریافتی در دو بخش جداگانه دریافت کنندگان ارز نیمایی در 471 صفحه و دریافت کنندگان ارز دولتی (دلار 4200 تومانی) در 2856 صفحه انتشار عمومی شده است. روز چهارشنبه هفته گذشته عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در راستای شفاف‌سازی دریافت کنندگان ارز دولتی و نیمایی دستور داد لیست دریافت کنندگان ارز منتشر شود. طبق دستور رئیس کل بانک مرکزی از این پس نیز به‌طور روزانه لیست دریافت‌کنندگان ارز سامانه نیما و نیز دریافت کنندگان ارز کالاهای اساسی و ضروری اطلاع‌رسانی خواهد شد.


طبق اولویت بندی کالاهای وارداتی از سوی دولت ارز دولتی یا همان دلار 4200 تومانی تنها برای واردات کالاهای اساسی و دارو تخصیص داده شده که قرار است نرخ آن تا انتهای فروردین ماه سال آینده ثابت باشد. درلیستی که دیروز از دریافت کنندگان این نوع ارز منتشر شد، نام اشخاص حقیقی و حقوقی دیده می‌شود که ارزهای مختلفی به غیر از دلار را برای واردات دارو، مواد اولیه و کالاهای اساسی دراختیار گرفته‌اند. دراین لیست عمده واحد ارزی پرداخت شده به این افراد یورو است و علاوه برآن ارزهایی همچون یوان چین، درهم، وون کره جنوبی و.. نیز وجود دارد.درلیست دوم که به دریافت کنندگان ارز نیمایی اختصاص دارد، ارز به غیر ارز دلار با نرخی مابین نرخ آزاد و دولتی پرداخت شده است که برای واردات کالاهایی غیر از کالاهای اساسی و دارو و کالاهای ممنوعه درنظر گرفته شده است.
اختصاص ١٣میلیارد دلار ارز برای دارو و کالای اساسی
براساس گزارشی که رئیس کل بانک مرکزی از میزان تخصیص ارز از سامانه نیما در پایان شهریور ماه امسال ارائه کرده بود، تا این زمان ۱۳میلیارد دلار ارز برای دارو و کالاهای اساسی پرداخت شده است.
طبق اعلام همتی از مجموع صادرات 19 میلیارد دلاری غیرنفتی درپنج ماهه نخست امسال، صادرات گاز و فرآورده‌های نفتی معادل 3 میلیارد دلار بوده است که بنابراین حدود 16 میلیارد باقی‌مانده باید به چرخه اقتصاد برگردد.
تصویب سیاست های جدید بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز
روز گذشته شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، پیشنهادات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران جهت مدیریت بازار ارز را بررسی و تصمیمات جدیدی اتخاذ کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، در جلسه صبح شنبه این شورا که با حضور رؤسای قوای مقننه و قضائیه و به ریاست حسن روحانی رئیس جمهوری تشکیل شد؛رئیس کل بانک مرکزی گزارشی از آخرین وضعیت بازار ارز ارائه کرد و سیاست‌های بانک مرکزی جهت مدیریت بازار ارز تصویب شد.به موجب این سیاست های ارزی، کلیه صادرکنندگان غیرنفتی موظفند ظرف سه ماه بعد از صادرات، ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه نیما عرضه و یا به ترتیبی که بانک مرکزی معین می‌کند ارز حاصل از صادرات خود را به چرخه اقتصادی برگردانند. صادرکنندگانی که در چارچوب دستورالعمل مربوطه عمل کنند، با تصویب دولت مشمول تشویق و تسهیلات صادراتی خواهند شد.در این جلسه همچنین اختیارات لازم به رئیس کل بانک مرکزی جهت مدیریت بازار ارز داده شد. بر این مبنا، بانک مرکزی از طریق بانک‌ها و صرافی‌های مجاز در بازار ارز مداخله و اقدامات لازم را برای کنترل نرخ ارز انجام خواهد داد و قیمت مبادله در بازار ارز را نیز به نحو مقتضی اطلاع‌رسانی خواهد کرد.طبق یکی دیگر از مصوبات این جلسه، هر شخص حقیقی و حقوقی با رعایت مقررات بانک مرکزی می‌تواند به هر میزان اسکناس ارز وارد کشورکند.