بازار داغ شایعات در نیویورک

شاید برای نخستین بار در طول تاریخ باشد که اروپایی ها به عنوان متحدان همیشگی و تاریخی ایالات متحده، در قبال ایران موضعی متفاوت گرفته اند و به طرفداری از ایران می‌پردازند.
رییس جمهور روز دوشنبه و در نخستین روز سفر به نیویورک در پاییز 1397 برنامه رسانه ای خود و دیدار با رسانه های آمریکایی‌ها را در دستور کار داشت. در روزی که نیویورکی هوایی نسبتا بارانی را تجربه می‌کرد، روحانی در اتاقی ساده پذیرای چندین خبرنگار آمریکایی بود تا پاسخ سوالات پیچیده و در عین حال تکراری آن‌ها را بدهد.
دیروز همچنان بازار شایعات سیاسی درست مثل بازار ارز در تهران داغ بود. همه منتظر یک اتفاق منحصر به فرد از سفر نیویورکی روحانی هستند؛ چیزی بالاتر از تماس تلفنی با باراک اوباما ؛ اما داستان همیشه آن‌طور که انتظار می رود،پیش نمی‌رود و در ثانیه، پایان ماجرا عوض می شود!پرداخت 18 میلیون دلار به عنوان بخشی از بسته حمایتی 50 میلیون دلاری سخن به میان آورده شده ، دوباره تشکیلات و دستگاه ایران هراسی آمریکا را آشفته كرده و انتقادها از اروپا به شدیدترین سطح ممکن رسیده است.
اینکه در ادامه داستان چگونه پیش خواهد رفت یک بخش ماجراست اما کار رییس گروه اقدام علیه ایران یعنی برایان هوک و تیم او قطعا آسان نخواهد بود به‌خصوص اینکه دادگاه بین المللی لاهه درباره کارشکنی و نقض عهد دولت ایالات متحده در خروج یکجانبه از پیمان هسته‌ای برجام، تصمیم گیری خواهد کرد. اینکه یک دولت در مقياس آمریکا این‌گونه توسط دادگاهی بین المللی به‌خاطر زیرپا گذاشتن پیمان ها و تعهدات بین المللی زیر سوال برود، شاید لکه ای سیاه و البته ماندگار د ر تاریخ اين كشور باشد!


به هر حال، دیروز موتور ماشین دیپلماسی ایران مثل تاکسی های نیویورک داغِ داغ بود و هم «شیخ دیپلمات» و هم «دیپلمات ارشد» کشورمان مهم‌ترین مسائل مربوط به تحریم ها و توافق هسته‌ای برجام را با طرف های اروپایی و آمریکایی در میان گذاشتند. ظریف با همتایان اروپایی خود دیدار داشت و همچنین پذیرای فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آخرین روزهای کاری او در این سمت بود.
 
روحانی در فرودگاه نیویورک
روحانی عصر یک‌شنبه به وقت محلی در فرودگاه جان اف کندی نیویورک و در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: سفر همچون سال های گذشته برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل و ملاقات با برخی سران کشورها انجام می شود و همچنین جلسات و مصاحبه هایی در حاشیه مجمع عمومی خواهیم داشت.
رییس جمهور با اشاره به اینکه حال و هوای امسال با سال های گذشته متفاوت است، ادامه داد: متاسفانه آمریکایی ها از بسیاری از تعهدات خودشان در سراسر دنیا سر باز زدند که از جمله آن‌ها تعهداتی بوده که در برجام داشتند و امسال فرصتی است تا تخلفات و نقض مقررات بین المللی آن‌ها بهتر تبیین شود.
گفت‌‌وگو با رسانه های آمریکایی
روحانی دیروز با رسانه های آمریکایی به گفت‌وگو نشست و به سوالات بی شمار و پچیده آن‌ها پاسخ داد.
درباره دیدار احتمالی روحانی و ترامپ
رییس جمهور در پاسخ به پرسشی درباره دیدار احتمالی با رییس جمهوری آمریکا، همان‌طور که میان رهبران کره شمالی و آمریکا بعد از یک سلسله لفاظی ها چنین دیداری انجام گرفت، گفت: تشبیه این دو مساله خیلی دقیق نیست. از سال گذشته تاکنون رییس جمهور آمریکا از یک توافق بسیار مهم بدون هیچ دلیل خارج شده و مردم ایران را تحریم و تهدید کرده است و این اقدامات به سادگی قابل چشم پوشی نیست. کره شمالی با ماجرای ایران کاملا متفاوت است.
رییس جمهورافزود: ترامپ در حقیقت چند اقدام بسیار نادرست را علیه ایران و ملت ایران انجام داده است. او بی دلیل از توافق برجام خارج شده ، ملت ایران را بدون هیچ دلیلی تحریم و تهدید کرده و در امور داخلی ما دخالت است. قبل از هر بحثی این اقدامات نادرست باید جبران شود.
اگر اروپایی‌ها هم مسیر ترامپ را بروند...
روحانی در پاسخ این پرسش که اگر اروپایی‌ها هم در موضوع برجام به آمریکا بپیوندند ایران چه اقدامی انجام خواهد داد، گفت: ایران تاکنون به تعهدات خود به برجام پایبند بوده و اگر پنج کشور به تعهدات‌شان پایبند باشند، می توانیم آن را حفظ کنیم و اما اگر شرایط دیگری پیش بیاید، به طور طبیعی ما هم در آن شرایط تصمیم خود را اتخاذ می کنیم.
رییس جمهور افزود: نکته بعدی این است که یک‌بار آمریکا، اروپا و دیگران با هم برای چند سال ایران را تحریم کردند و نتیجه را دیدند و در نهایت نیز پای میز مذاکره آمدند و این تجربه تلخ، برای بار اول نیست و قبلا تکرار شده است.
روحانی درباره نقض برجام و اثر آن بر رای‌دهندگان ایرانی گفت: مبنای ما از انتخابات سال 92 ، تعامل با جهان بود و یکی از وعده های مهم من به مردم این بود که سیاست تعامل و گفت‌و‌گو و همکاری با کشورهای منطقه و جهان را پیش خواهم گرفت که برجام یکی از آثار این سیاست بود. در جریان انتخابات 96 نیز برجام اجرایی و عملیاتی شده بود و ما همان زمان به مردم قول دادیم درصورتی که طرف‌های دیگر به برجام پایبند بمانند ما هم به آن پایبند خواهیم ماند.
رییس جمهور تصریح کرد: باوجود اينکه آمریکا از برجام خارج شده، ما همچنان به آن پایبند هستیم. اصل در کشور ما رای و نظر مردم است و مردم می‌‌دانند که ما آغازگر خروج از برجام نبودیم و کشوری که این پیمان شکنی را انجام داده ، آمریکا است.
توضیح درباره حادثه تروریستی اهواز
دکتر روحانی در پاسخ به پرسشی درباره نقش برخی کشورها در حادثه تروریستی اهواز نیز گفت: در اهواز یک جنایت بزرگ تروریستی انجام شد و متاسفم که برخی کشورها از عبارت حمله تروریستی امتناع می کنند و این بدان معناست که نمی خواهند همه یکسان با همه تروریست ها در دنیا مبارزه کنیم.
رییس جمهور افزود: در همان ساعت اولیه یک گروه تروریستی وابسته به بیگانگان مسئولیت این جنایت را برعهده گرفته و ما همان گروه را مسئول می دانیم و شواهد نیز تاکنون همین موضوع را تایید می‌کند و البته بررسی های ما در ابتدای راه است. افراد مظنون دستگیر شده و بازجویی ها ادامه می‌یابد تا دقیقا معلوم شود چه افراد و با چه وابستگی هایی این عملیات را انجام داده اند.دکتر روحانی با بیان اینکه آمریکایی ها از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون پیوسته از گروه های تروریستی ضد ایرانی حمایت و پشتیبانی کرده اند، اظهارداشت: آمریکایی ها در حوادث گذشته هم همواره حامی گروه‌های تروریستی بوده اند که علیه مردم ایران تلاش کرده‌اند و گروهی از آن تروریست ها هم اکنون نیز در آمریکا فعالیت های سیاسی و تبلیغاتی می کنند. آمریکا نمی تواند نسبت به عملیات تروریستی که نقض همه مقررات بین الملل است، بی تفاوت باشد.
آیا دولت آمریکا، مسئول حادثه یازده سپتامبر است؟
رییس جمهور گفت: یکی از مقام های آمریکا در روزهای اخیر و در پی حادثه تروریستی اهواز حرف تکان دهنده ای زده و ضمن حمایت از ترور و تروریست ها، دولت ایران را مسئول این ترور دانسته است! اگر ما این حرف را راجع به عاملان عملیات تروریستی 11 سپتامبر بزنیم، مردم آمریکا چگونه قضاوت خواهند کر؟ اگر این‌طور باشد آیا می‌توان گفت هر اقدام تروریستی که در کشورهای اروپایی و سایر کشورها روی می دهد مسئولیتش با دولت‌هایی است که کشورشان قربانی تروریسم شده اند؟
روحانی درباره دورنمای روند مبارزه با تروریسم در سوریه و روند دوری از تنش ایران با رژیم صهیونیستی در سوریه گفت:در سوریه ، روند مبارزه با تروریسم ، پیشرفت های بسیار خوبی داشته و گروه تروریستی داعش شکست های پیاپی را متحمل شده و دولت سوریه بر بخش اعظم سرزمین خود مسلط شده و شرایط نسبت به یک سال پیش، بسیار بهتر شده است. تلاش ما با روسیه و ترکیه بر این مبنا است که اولا عملیات ضد تروریستی در سوریه ادامه یابد و ثانیا شرایط برای تدوین قانون اساسی جدید و انتخابات فراهم شود و روند انتقال کمک‌های نوع‌دوستانه به مردم سوریه ادامه یابد و همکاری‌های سه کشور در اجلاس اخیر تهران باعث شد که از وقوع آنچه که یک فاجعه در ادلب گفته می‌شد ، جلوگیری شد.
اسرايیل، عامل تنش زای منطقه
رییس جمهور در ادامه به نقش تنش زای رژیم صهیونیستی در سوریه اشاره کرد و گفت: اسرايیل اعتراف می کند که به طور مداوم در سوریه مداخله و بر خلاف مقررات بین المللی، این کشور را بمباران می کند. این اقدامات کمکی به منطقه نخواهد کرد. ایفای نقش مستشاری ایران، به درخواست دولت سوریه و برای مبارزه با تروریسم انجام می‌گیرد و حضور ما در سوریه قانونی و به درخواست دولت این کشور و برای مبارزه با تروریسم است و در مقابل، اقدامات اسرايیل در سوریه ، شرایط منطقه را وخیم تر می کند و این به نفع منطقه و حاکمان صهیونیستی منطقه نخواهد بود.
روحانی در پاسخ به پرسشی درباره اثرات تحریم‌ها بر روی مردم ایران و احساس آن‌ها در قبال آمریکا گفت:می توانید به راحتی ترسیم کنید اگر کشوری نسبت به آمریکا تحریمی اعمال کند که در زندگی روزمره شما و امنیت پروازها اثر بگذارد و دسترسی شما به دارو و نیازهای اولیه شما را تحت تاثیر قرار دهد، نسبت به کشور تحریم کننده چه احساسی دارید؟
رییس جمهور افزود: ما تحریم آمریکا را غیرقانونی و ظالمانه علیه ملت ایران می دانیم و این تحریم بر قضاوت مردم ایران نسبت به دولت آمریکا تاثیرگذار است و بی دلیل نیست که در تظاهرات میلیونی،شعارهای مردم علیه آمریکا تندتر از هر زمان دیگری شده است. مسئولیت انسانی و تاریخی بر عهده آمریکاست که از برجام خارج شده و قطعنامه 2231 شورای امنیت را زیر پا گذاشته است.
دود تصمیم آمریکا در چشم
شرکت های بین المللی
روحانی در پاسخ سوالی درباره وضعیت اقتصادی کشور و خروج برخی شرکت های خارجی سرمایه‌گذار از ایران گفت: اقدامات آمریکا تنها به زیان مردم ایران نیست بلکه به زیان شرکت های بین المللی نیز بوده است. توتال خوشحال نیست که از ایران خارج شده بلکه مجبور به این کار شده است و تحت فشار گذاشتن دیگر شرکت‌ها از سوی آمریکا، غیرقانونی است. البته این تحریمها در کنار زیان هایی که داشته ، در حوزه هایی باعث افزایش تولید و صادرات شده است.
رییس جمهور با اشاره به تلاش های آمریکا برای محروم کردن ایران از فروش نفت اظهارداشت: هدفی که آمریکایی ها ترسیم کرده اند که ایران را از فروش نفت محروم کنند، نه تنها عملی نیست بلکه بسیار خطرناک خواهد بود و امیدوارم بتوانیم در چارچوب مقررات بین المللی به تجارت با کشورهای دوست ادامه دهیم.
جنگ یمن را فراموش نکنیم
روحانی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی اوضاع یمن با اشاره به شرایط سخت مردم این کشورگفت: امروز در یمن بسیاری از مردم آواره شده و بیماری‌های مسری خطرناکی شیوع یافته و از سوی دیگر بمباران های غیر قانونی از سوی عربستان سعودی و امارات علیه مردم این کشور ادامه دارد و مردم از لحاظ غذایی و دارویی با مشکلات فراوانی مواجهند.
رییس جمهور با تاکید بر اینکه بحران یمن راه‌حلی جز پایان کشتارها و حملات علیه مردم بی‌دفاع و باز شدن باب گفت‌وگو میان گروه‌های یمنی ندارد و باید تلاش کنیم تا همه طرف ها به گفت‌وگو تشویق شوند، افزود: باید در یمن عملیات نظامی به پایان رسیده و همه ملت‌ها و کشورهای جهان نسبت به کمک‌های نوع‌دوستانه برای مردم یمن تلاش کنند.
وضعیت رو به بهبود زنان در ایران
روحانی در پاسخ به سوالی درباره حقوق زنان در ایران از جمله درباره انتخاب نوع پوشش گفت: امروزشرایط زنان در ایران از لحاظ گوناگون ازجمله فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی و علمی به مراتب از گذشته و سال‌های قبل بهتر شده است و میزان دانشجویان، اساتید و تعداد مدیران، گواه این موضوع است به گونه‌ای که در سال‌های گذشته 176 مدیریت مهم در اختیار بانوان در کشور قرار گرفته است.
رییس جمهور با بیان اینکه در زمینه اشتغال نیز در برخی مواقع اشتغال زنان از مردان بیشتر بوده و شرایط برای فعالیت و مدیریت آن‌ها بهتر شده است، گفت: البته حضور در عرصه‌های اجتماعی و پوشش افراد چه زن و چه مرد بر همه کشورها براساس مقررات آن کشور است و آنچه در قانون ما وجود دارد، باید محترم شمرده شود، اینکه عده‌ای با قانون موافق نباشند، ایرادی ندارد، اما نقض علنی قانون به هیچ عنوان پذیرفته نیست.
اعتراض ها در ایران برای احقاق حق است
روحانی در پاسخ به سوالی درباره برخی اعتراض‌ها در ایران گفت: اینکه در جامعه‌ای عده‌ای برای اینکه احساس می کنند به حقوق‌شان تعرضی صورت گرفته، احقاق حق کنند، بسیار خوب است و می‌تواند برای آینده حتی بازدارنده باشد تا همه بدانند باید نسبت به قوانین و عرف مربوط پایبند باشند.
رییس جمهور خاطر نشان کرد: ما اصل این حرکت را مثبت می‌دانیم و باید فضا را به گونه‌ای به وجود بیاوریم که هرکس حقش پایمال شده بتواند آن را بازستاند.
وضعیت دموکراسی در منطقه
دکتر روحانی در پاسخ به سوالی در مورد تحلیل خود نسبت به چگونگی وضعیت دمکراسی در منطقه و اینکه گفته می‌شود در حال حاضر منطقه از لحاظ دمکراسی در حال عقب‌گرد است، گفت: ما در منطقه خود چنین احساسی نداریم، به گونه‌ای که امروز در بسیاری از کشورهایی که در آن‌ها انتخابات وجود نداشته از جمله افغانستان و عراق، مردم پای صندوق‌ها می‌روند و آزادانه دولت خود را انتخاب می‌کنند. در بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز دولت‌ها مجبور شدند که نوعی دمکراسی را برقرار کنند. همچنین در کشورهای شمالی ایران نیز که در قبل از سال 1991 به عنوان شوروی شناخته می‌شدند و امروز استقلال یافته‌اند، وضعیت دمکراسی خوب است.
رییس جمهور افزود: روند دمکراسی در منطقه ما به سمت تعمیق دمکراسی است و دمکراسی فعلا تنها راهی است که بشر برای اداره بهتر جامعه شناخته است، چرا که مردم وقتی خود پای صندوق آمده و انتخاب می‌کنند، نسبت به شرایط خودشان را سهیم دانسته و در اداره جامعه کمک می‌کنند.
روحانی در پاسخ به سوالی درباره موضع ایران در خصوص اهمیت دمکراسی در سوریه، گفت: ما در سوریه به دنبال برقراری دمکراسی هستیم و براساس تصمیماتی که با روسیه و ترکیه اتخاذ کردیم به دنبال تبیین قانون اساسی جدیدی هستیم که در آن همه گروه‌های حاضر در سوریه مشارکت داشته باشند که این قانون اساسی قدم بسیار مثبتی در راستای اجرا و تقویت دمکراسی در این کشور است و در این راستا به دنبال برگزاری انتخابات بر این اساس هستیم.
هدف ایران در سوریه
اجرای دموکراسی است
رییس جمهور افزود: آنچه در سوریه ما را نگران کرده بود، حرکت‌های داعش و برخی گروه‌های تروریستی بود که به کشتار مردم می‌پرداختند و در این راستا برخی در سوریه بودند که اهل این کشور هم نبوده و از دیگر کشورها در آنجا حضور داشتند.
روحانی خاطر نشان کرد: هدف ما در سوریه اجرای دمکراسی است و خوشحالیم که این روند به خوبی ادامه دارد.
رییس جمهور در پاسخ به سوالی درباره اینکه چه میزان از مشکلات موجود میان ایران و آمریکا با مسئولیت ترامپ و دولت جدید آمریکاست و آیا با تغییر دولت آمریکا این مشکلات خاتمه خواهد یافت، گفت: مشکل ایران و آمریکا تنها با تغییر دولت‌ها حل و فصل نمی‌شود، اما در سال‌های اخیر شاهد تحول مثبت و مهمی در روابط ایران و آمریکا بودیم. اینکه بعد از 30 سال وزرای خارجه دو کشور در مورد یک موضوع مهم با هم مذاکره و در مجامع گوناگون با یکدیگر دیدار می‌کردند، تحول مثبت و مهمی بود. همچنین اینکه بنده به عنوان رییس جمهور ایران با رییس جمهور سابق آمریکا تبادل نامه داشتیم یک تحول مثبت به شمار می‌رود.
روحانی توافق هفت کشور را در موضوع پیچیده و رسیدن به توافق مهم را بسیار حائز اهمیت دانست و گفت: این روند می‌توانست ادامه پیدا کند و اقدام ترامپ در حقیقت ارتجاع و بازگشت به گذشته بود و حرکت‌های مثبت میان دو کشور را متوقف و نوعی کینه‌توزی جدید را آغاز کرد که به نفع آمریکا هم نخواهد بود.به گونه‌ای که اگر این اقدامات ترامپ نبود، امروز شرکت‌های آمریکایی از جمله بوئینگ با ایران رابطه داشت و این به ضرر آمریکا نبود.
رییس جمهور افزود: روندی که دنبال می‌کردیم در حقیقت سیاست برد – برد بود و اقدامات ترامپ کاملا در راستای سیاست باخت-باخت است که به ضرر آمریکا ، ما و حتی کشورهای اروپایی است و به گونه‌ای است که خروج آمریکا از برجام را جز چند کشور معدود هیچ کشوری تایید نمی‌کند.
روحانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تمایل دارید تحت هر شرایطی با ترامپ دیدار کنید، گفت: دیدار خود به تنهایی موضوعیت ندارد، چرا که دیدار زمانی انجام می‌شود که ما امید داریم اختلافات کمتر شده و به نکات مثبتی دست خواهیم یافت اما امروز نسبت به رفتار رییس جمهور آمریکا هیچ امیدی نداریم و هیچ خاصیت و اثری در این کار نمی‌بینیم. اما اگر روزی ببینیم آمریکا صادقانه به دنبال بازسازی روابط است، آن زمان تصمیم خواهیم گرفت و فضای تازه ای خواهیم داشت.
مذاکره با آمریکا به معنای اعتماد به این کشور نیست
رییس جمهور در پاسخ به سوالی درباره اینکه در زمان مذاکرات برجام عده‌ای در کشور معتقد بودند که مذاکره با آمریکا هیچ نتیجه‌ای نخواهد داد، گفت: عده‌ای بسیار به آمریکا بدبین بوده و هستند و نظرشان این است که گفت‌وگو با آمریکا بی‌فایده است و آمریکا پای پیمان خود نمی‌ماند و این به آن معنا نبود که اگر ما مذاکره می‌کنیم به آمریکا اطمینان کامل داریم.
روحانی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران نسبت به تعهدات خود به توافق پایبند بود و این توافق را اجرایی و عملیاتی کرد و اگر روند معمولی در حکومت پیش می‌رفت و فرد دیگری رییس جمهور آمریکا بود و دولت آمریکا نسبت به توافق احترام می‌گذاشت، شاهد این شرایط نبودیم.
رییس جمهور تاکید کرد: امروز موضوع اعتماد ایران به آمریکا مطرح نیست، بلکه مساله، اعتماد دنیا به آمریکا و احترام آمریکا به مقررات بین‌المللی است.
سخنرانی در اجلاس صلح سازمان ملل
روحانی روز دوشنبه در این اجلاس که در مقر سازمان ملل متحد برگزار شد، گفت: این یک واقعیت تاریخی است که دولتمردان بزرگ به جای دیوار، پل می سازند. هر اندازه نژادپرستی، تبعیض نژادی و بیگانه هراسی ایجاد دیوار میان ملت‌ها را آسان می سازد، گفت‌وگو، مدارا و همزیستی مسالمت آمیز خمیرمایه بنای پل میان اختلافات و دودستگی‌ها ست.
متن سخنان دکتر روحانی به این شرح است:
آقای رییس، ابتدا شهادت مظلومانه تعدادی از هموطنان عزیزمان در جنایت تروریست‌ها در اهواز را تسلیت می گویم و بر عزم قاطع دولت خود در مبارزه با تروریسم تاکید می‌کنم.
اقدام مجمع عمومی سازمان ملل برای بزرگداشت صدمین سالگرد تولد نلسون ماندلا، در روزی که به پاسداشت صلح جهانی اختصاص یافته، شایسته تقدیر است.
راه دراز و دشوار نلسون ماندلا به سوی آزادی، از تولد و رشد در قبیله ای کوچک تا پیوستن به جنبش ضد نژادپرستی که منجر به زندانی شدن وی برای سال‌های طولانی شد و نهایتا کسب آزادی و احراز مقام ریاست جمهوری، در تاریخ معاصر کم نظیر است.
ماندلا از دوستان نزدیک و وفادار جمهوری اسلامی ایران بود. در دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، رژیم وقت ایران با رژیم صهیونیستی و رژیم آپارتاید که همگی از نزدیک ترین وابستگان به آمریکا بودند رابطه بسیار قوی داشت و تامین کننده اصلی انرژی هر دو رژیم بود؛ لکن پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دولت برخاسته از مردم با حمایت از جنبش آزادی خواهی آفریقای جنوبی، کلیه روابط خود را با هر دو رژیم قطع نمود. بعد از سرنگونی رژیم آپارتاید و استقرار مردمسالاری در آفریقای جنوبی، روابط ایران و آفریقای جنوبی وارد مرحله جدیدی شد که هر روز در حال گسترش است.
آقای رییس،رنج دوران سخت مبارزه موجب نگردید تا ماندلا از مشی خود که بر صلح و وفاق استوار بود، دست بردارد و برخورد وی با دشمنان و مخالفان خود پس از آزادی از زندان، به نحوی بود که در دل آن‌ها بذر دوستی و محبت می کاشت.
این یک واقعیت تاریخی است که دولتمردان بزرگ به‌جای دیوار، پل می‌سازند. هر اندازه نژادپرستی، تبعیض نژادی و بیگانه هراسی ایجاد دیوار میان ملت‌ها را آسان می سازد، گفت‌وگو، مدارا و همزیستی مسالمت آمیز خمیرمایه بنای پل میان اختلافات و دودستگی‌هاست. به جرات می توان گفت که نلسون ماندلا یکی از بزرگ مردان تاریخ معاصر بود که ایجاد صلح و دوستی را نه یک مصلحت بلکه ضرورتی قطعی می دانست.
جمهوری اسلامی ایران نیز در دهه های اخیر ابتکارهایی نظیر گفت‌وگوی میان تمدن‌ها و جهان علیه خشونت و افراط گرایی را در جهت تقویت چندجانبه گرایی و توسعه صلح و همکاری بین المللی در این مجمع محترم مطرح کرده است. ایران همچنان این مسیر را با جدیت دنبال می کند و دست همه رهبران صلح طلب و مداراجو را می فشارد.
درمان نژادپرستی، بیگانه هراسی، خشونت و نفرت پراکنی را باید در گفتگو، مدارا و مردم سالاری جست‌وجو كرد. این همان راهی است که ماندلا با شجاعت به دولتمردان واقعی نشان داده است. یاد و نام این مرد بزرگ برای همیشه در تاریخ زنده خواهد ماند.