امید بغداد به جوان‌گرایی

پارلمان عراق دیروز (شنبه) پس از هفته‌ها کشمکش با برگزاری جلسه‌ای «محمد الحلبوسی» 37 ساله از جریان اهل سنت نزدیک به هادی العامری را به عنوان رئیس پارلمان برگزید.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه سومریه نیوز، در آغاز جلسه دیروز به ریاست محمد علی الزینی، رئیس سِنی پارلمان عراق ابتدا سه تن از ۹ نامزد معرفی شده برای این پست انصراف دادند و سرانجام پس از چند بار خروج نمایندگان از جلسه پارلمان، در رای گیری مخفی محمد الحلبوسی از جریان اهل سنت هم‌پیمان با ائتلاف «البناء» (جریان هادی العامری و نوری مالکی) به عنوان رئیس پارلمان انتخاب شد.
چهار نفر برای ریاست پارلمان عراق معرفی شده بودند اما در میان آنها تنها الحلبوسی مورد حمایت ائتلاف البناء بود و دیگر نامزدها با ائتلاف تحت رهبری مقتدی صدر اعلام همبستگی کرده بودند.
پیشتر هم گفته شده بود که براساس یک توافق دو پست نایب رئیس اول و دوم پارلمان عراق به سائرون و حزب دموکرات کردستان عراق خواهد رسید و ریاست پارلمان به محمد الحلبوسی واگذار می‌شود.


رئیس جوان پارلمان عراق
محمد ریکان الحلبوسی سیاستمدار عراقی و استاندار سابق الانبار است، وی در دوم اکتبر 1982 به دنیا آمده است، وی عضو فراکسیون الحل به رهبری جمال الکربولی بازرگان عراقی بوده است، شورای استان الانبار در 29 آگوست 2017 وی را به عنوان استاندار خود جایگزین صهیب اسماعیل الراوی کرد. الحلبوسی از سال 2014 به عنوان معاون رئیس پارلمان عراق فعالیت کرد، اما سمیعه محمد الغلاب پس از آنکه الحلبوسی به عنوان استاندار الانبار شد، جای وی را در پارلمان گرفت.
فراکسیون الحل و ائتلاف المحور الوطنی  الحلبوسی را برای تصدی ریاست پارلمان نامزد کرده بودند.
باید به شرکت وی در کنفرانس‌های پارلمان‌های بین المللی در سال‌های 2014، 2015 و 2016، شرکت کنفرانس پارلمان اسلامی در سال 2016 اشاره کرد.
الحلبوسی عضو انجمن مهندسان عراق در سال 2002، عضو اتحادیه بازرگان عراقی در سال 2012، نماینده پارلمان عراق در دوره سوم سال 2014، عضو کمیسیون حقوق بشر پارلمان عراق طی سال‌های 2014 و 2015، عضو کمیسیون امور مالی و دارایی پارلمان عراق،‌ استاندار الانبار طی سا‌لهای 2017 و 2018 و رئیس ائتلاف الانبار هویتنا بوده است. الحلبوسی در اولین اظهارنظر خود پس از انتخاب به عنوان رئیس پارلمان تاکید کرد به کار و تلاش زیادی برای مقابله با تروریسم نیاز داریم.
وزن کشی در پارلمان
پیروزی الحلبوسی در انتخابات مخفی پارلمان عراق که بعد از هفته‌ها کشمکش میان جریان‌های سیاسی عراقی حاصل شد می‌تواند به این معنا باشد که اکنون وزن جریان نزدیک به هادی العامری و نوری مالکی در پارلمان سنگین‌تر شده است.
بر این اساس اگر نوعی سازش و توافق میان جریان العامری و جریان مقتدی صدر به عنوان دو جریان شیعی اصلی در پارلمان در جریان نباشد، پیروزی الحلبوسی را می‌توان پیش‌درآمد موفقیت جریان العامری برای تشکیل فراکسیون اکثریت و به تبع آن انتخاب نخست وزیر به حساب آورد.
البته از آنجا که همه چیز در عراق بر اساس قانون سهمیه بندی نانوشته شیعی، سنی و کرد تعیین می‌شود، این امکان نیز وجود دارد که جریان‌های سیاسی بر سر پست نخست وزیری هم به توافق رسیده باشند که انتخاب الحلبوسی نیز بخشی از این توافق باشد.
به این معنا که این وزن جریان‌های سیاسی داخل پارلمان نبوده که به انتخاب الحلبوسی انجامیده بلکه واگذار کردن پست نخست‌وزیری به جریان مقتدی صدر در یک توافق، باعث شده باشد که نامزد نزدیک به العامری 165 رای لازم برای ریاست پارلمان را به دست آورده باشد. به هر حال برای روشن شدن وضعیت سیاسی عراق باید صبر کرد که موضع‌گیری جریان‌های عراقی چه خواهد بود.
گام بعدی پارلمان پس از انتخاب رئیس پالمان، تعیین رئیس جمهور عراق است که از جریان کردی خواهد بود و طبق قانون باید ظرف مدت یک ماه از تشکیل اولین جلسه پارلمان انتخاب شود. رئیس‌جمهور هم به نوبه خود باید فراکسیون اکثریت و نخست‌وزیر مکلف را معرفی کند تا ماراتن انتقال قدرت از دولتی به دولت دیگر در این کشور به سرانجام برسد.