حرکت به سمت تجارت آزاد

ترامپ با اعمال تعرفه‌های تنبیهی برای کالاهای خارجی وارداتی به آمریکا تصمیم به گران کردن آنها گرفته تا به این وسیله مصرف‌کنندگان آمریکایی را به استفاده از محصولات صنایع بومی کشورش ترغیب کند، اما به نظر می‌رسد موضوع، پیچیده‌تر از این باشد‌‌. نه تنها بخش صنایع خودروسازی بلکه کل صنایع آمریکا تحت تاثیر سیاست‌های فعلی ترامپ، حال و هوای رو به ضعفی دارند‌‌. چون سیاست اعمال تعرفه‌های تنبیهی و به تبع آن افزایش قیمت‌ها مرگبارند‌‌.
در نتیجه پس از ماه‌ها مقابله خاموش شرکت‌های آمریکا با ترامپ، 60 گروه صنعتی بزرگ در آمریکا پنجشنبه گذشته یک ائتلاف برای مقابله و جنگ با ترامپ شکل دادند‌‌.
رییس‌جمهور آمریکا همواره بر آن است تا با اعمال تعرفه‌های تنبیهی روی بیشتر کالاهای چینی از اقتصاد بومی کشورش حمایت کند‌‌.
البته این حساب و کتاب ترامپی تاکنون درست از آب درنیامده که هیچ، بلکه به مراتب، نقش یک بومرنگ را برای صنایع خودروسازی آمریکا بازی کرده است‌‌. شرکت‌های بزرگ آمریکایی در گزارش مربوط به عملکردهای شرکتی‌شان به هزینه‌های بالایی اشاره کردند که از طریق اعمال همین تعرفه‌ها ایجاد شده است‌‌. از همین روست که شرکت‌های خودروسازی جنرال موتورز و فورد آمریکا دوران سختی را در بورس می‌گذرانند و ظرف یکی دو ماه گذشته، ده درصد از ارزش سهام خود را از دست داده‌اند‌‌. سهامداران این دو شرکت بزرگ خودروساز آمریکایی بابت هشدار کاهش سود پایان ژوئیه، حسابی شوکه شده‌اند‌‌. افزون بر این، پیش‌بینی‌های امسال هر دو شرکت به ویژه به علت افزایش هزینه واردات مواد اولیه، حدود 10 درصد کاهش داشته است‌‌.


به بیانی گویاتر به طور مثال شرکت جنرال موتورز آمریکا در سال‌جاری میلادی یک افزایش یک میلیارد دلاری را برای هزینه‌های تامین مواد اولیه وارداتی در نظر گرفته است که دو برابر آن پیش‌بینی است که این شرکت بزرگ، پیشتر، برآورد کرده بود‌‌. این هزینه‌های بالا، پیامد اعمال تعرفه‌های تنبیهی مارس گذشته آمریکا در قالب افزایش بیست و پنج درصدی تعرفه واردات فولاد و پانزده درصدی تعرفه واردات آلومینیوم به آمریکا ایجاد شدند‌‌. باب شانکز، رییس امور مالی شرکت فورد آمریکا در این باره توضیح داد که هزینه تامین مواد خام ظرف سه ماه گذشته، حدود سیصد میلیون دلار افزایش یافته است که حدود نیمی از آن به اعمال تعرفه‌های تنبیهی آمریکا علیه صادرکنندگانی چون اروپا و چین مربوط می‌شود‌‌. این شرایط متزلزل و ناامن، چنان شدید است که حالا حتی در تازه‌ترین نظرسنجی مدیران صنایع آمریکا نیز خود را نشان می‌دهد‌‌.
مخالفت با تعرفه‌های گمرکی
مدت‌هاست که ده‌ها شرکت بزرگ صنعتی و تجاری در آمریکا به صورت پنهان به دنبال مخالفت با سیاست‌های تجاری ترامپ هستند، اما از آنجایی که نتوانستند به صورت خاموش کاری از پیش ببرند آنها به صورت علنی به جنگ با ترامپ خواهند رفت‌‌.
بر همین اساس 60 گروه صنعتی بزرگ در آمریکا یک ائتلاف با نام «آمریکایی‌ها به سمت تجارت آزاد» از پنجشنبه گذشته آغاز به کار کردند و علنا به مقابله با سیاست‌های اقتصادی ترامپ و به خصوص سیاست اعمال تعرفه رفتند‌‌.
این گروه در حالی شکل گرفته است که دونالد ترامپ عملا از اعمال تعرفه گمرکی بر واردات کالا از دیگر کشورها به عنوان ابزاری برای شناسایی درآمد و استفاده از آن به عنوان تهدید برای گرفتن امتیاز از کشورها یا حتی توسعه اشتغال در آمریکا استفاده می‌کنند‌‌.
نیکول واسیلاروس یکی از مقامات انجمن ملی تولیدکنندگان تجهیزات دریایی که اعضای این انجمن هم‌اکنون در حال تعدیل نیرو به دلیل افزایش 35 درصدی هزینه‌های تولید هستند، گفت: بسیاری دیگر از شرکت‌ها از این مساله متضرر می‌شوند اما تا این حد به مخالفت با ترامپ برنخاسته‌اند اما تاثیرات سیاست‌های وی باعث شده است که هم‌اکنون همه بگویند که دیگر کافی است‌‌.
ترامپ بر واردات 50 میلیارد دلار کالا از چین تعرفه گمرکی 25 درصدی اعمال کرده که بخش قابل توجهی از این کالاهای وارداتی شامل ماشین‌های صنعتی، قطعات الکترونیکی و سمیکونداکتورها می‌شود‌‌. احتمالا به زودی نیز اعمال تعرفه گمرکی بر 200 میلیارد دلار واردات کالا از چین کلید خواهد خورد که همین امر به افزایش قیمت کالاهای مصرف‌کننده وارداتی برای شهروندان آمریکایی منجر خواهد شد‌‌.
ترامپ همچنین تهدید کرده است بر 267 میلیارد دلار دیگر واردات کالا از چین تعرفه گمرکی اعمال خواهد کرد، چین تهدید کرده است که این اقدامات آمریکا را به صورت برابر پاسخ خواهد داد که بخشی از این پاسخ می‌تواند اقدام دولت این کشور علیه شرکت‌های آمریکایی فعال در چین باشد‌‌.
واشنگتن از چین خواسته تا حمایت از مالکیت معنوی برای شرکت‌های آمریکایی را بالا برده و کسری تراز تجاری خود با آمریکا را کاهش دهد و از طرفی دسترسی شرکت‌های آمریکایی را به بازار چین بازتر کرده و ارائه یارانه به برنامه‌های صنعتی با فناوری بالا را متوقف کند‌‌.
گروه تشکیل‌دهنده ائتلاف مقابله با ترامپ شامل برخی از بزرگ‌ترین شرکت‌های آمریکایی است که از جمله آنها می‌توان به اگزوموبیل و شورون به عنوان بزرگ‌ترین شرکت‌های پتروشیمی آمریکایی، اعضای انجمن پیشتازان صنعت خرده‌فروشی نظیر گروه تارگت و اوتوزون اشاره کرد‌‌. دین‌گاوریل، دبیر شورای صنعت فناوری اطلاعات که شرکت‌هایی نظیر مایکروسافت، گوگل و اپل جزو آن هستند می‌گوید طی هشت ماه گذشته کارهای زیادی انجام شده است که بتوانیم رییس‌جمهور و دولت آمریکا را متقاعد کنیم که سیاست اعمال تعرفه کارایی نخواهد داشت، به نظر ما هنوز دیر نشده است‌‌.
ترامپ مدت‌هاست که ثابت کرده که در سیاست اعمال تعرفه خود جدی است و حمله به چین را تشدید کرده است‌‌. وی تهدید کرده که بر واردات خودرو و لوازم یدکی تعرفه اعمال کرده و به دنبال اعمال تعرفه بر واردات خودرو حتی از کشورهای عضو پیمان تجارت آزاد آمریکایی شمالی است‌‌. برخی بر این باورند که وی حتی به قیمت از بین بردن کل این پیمان این کار را انجام خواهد داد‌‌.