در چهار ماهه نخست امسال درآمد نفتی دولت 60 درصد بیشتر شد

گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد دولت در چهار ماهه نخست امسال بیش از 419 هزار میلیارد ریال درآمد از محل صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی کسب کرده که نسبت به مدت مشابه پارسال 60.7 درصد بیشتر است.
به گزارش ایرنا، به طور کلی درآمد دولت از محل واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای از ابتدای امسال تا پایان تیرماه 420 هزار میلیارد ریال بوده که در مقایسه با رقم 262 هزار میلیارد ریال در مدت مشابه پارسال، 60.3 درصد بیشتر است.
بخش عمده این رشد درآمدی به منابع حاصل از صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی با رقم 419 هزار و 600 میلیارد ریال اختصاص دارد که رشد 60.7 درصدی را نسبت به مدت مشابه پارسال تجربه کرده است.
در این میان ارزش صادرات نفت خام با 348 هزار و 900 میلیارد ریال، رکورد 84.2 درصدی را برای دولت ثبت کرده است؛ دولت پارسال در همین مدت 189 هزار میلیارد دلار از محل صادرات و فروش نفت خام درآمد کسب کرده بود.


کارشناسان اقتصادی، بخشی از این جهش درآمد نفتی را ناشی از رشد بهای نفت در بازارهای جهانی در مقایسه با سال گذشته می‌دانند زیرا بهای نفت به طور میانگین در سال گذشته به محدوده 50 دلار به ازای هر بشکه نفت رسیده بود اما امسال در محدوده 60 دلار قرار داشت؛ بخشی دیگر این افزایش از تغییر نرخ برابری ارزهای خارجی است که اکنون 4200 تومان بابت هر دلار در نظر گرفته می‌شود.
بخش دیگری از درآمدهای دولت از محل اخذ عوارض و مالیات‌ها تشکیل می‌دهد؛ درآمدهای دولت از این بخش در چهار ماهه امسال در مجموع 421 هزار و 100 میلیارد ریال بوده که 348 هزار و 800 میلیارد ریال آن از محل مالیات‌ها کسب شده است.
بانک مرکزی در گزارش دیگر اعلام کرد: مقدار نقدینگی در پایان تیرماه امسال به 16 تریلیون و 22 هزار و 500 میلیارد ریال رسید که از ابتدای سال 4.7 درصد و در مقایسه با مدت مشابه پارسال 20.1 درصد رشد داشته است.
به مجموع پول و شبه پول، نقدینگی گفته می‌شود؛ هرچه رشد نقدینگی بیشتر شود، تقاضا برای کالا و خدمات بیشتر می‌شود؛ در واقع به دلیل آنکه در کوتاه مدت عرضه کالا و خدمات محدود است، منجر به تورم می‌شود؛ از این رو یکی از ابزارهای سیاستگذاران پولی برای مقابله با تورم، کاهش رشد نقدینگی در جامعه است.
با این حال نسبت پول و شبه پول که اجزای نقدینگی را تشکیل می‌دهند، باید متناسب باشد؛ هرچه میزان شبه پول که همان حساب‌های دیداری نزد بانک‌ها و موسسه‌های اعتباری است، بیشتر باشد، یعنی منابع بیشتر نزد بانک‌ها حبس شده است.براساس آمارهای بانک مرکزی، سهم پول از ترکیب نقدینگی در پایان تیرماه به عدد 2 هزار و 149 میلیارد و 100 میلیون ریال و سهم شبه پول به 13 تریلیون و 873 هزار و 400 میلیارد ریال رسیده است.
هرچه سهم شبه پول در نقدینگی کمتر شود و سپرده‌های بانکی با بهبود فضای کسب و کار به سمت تولید هدایت شوند، می‌توان به تحقق رشد اقتصادی و اشتغال پایدار امیدوار بود و اثر تورمی نقدینگی بر اقتصاد نیز کمتر می‌شود.
براساس این آمار، حجم پول در یک سال منتهی به تیرماه امسال 34.7 درصد و از ابتدای امسال 18.1 درصد رشد داشته اما شبه پول در مقایسه با تیر پارسال 18.1 درصد و از ابتدای امسال 3.9 درصد رشد کرده است.
براساس گزیده‌های آماری بانک مرکزی، میزان بدهی بخش دولتی به شبکه بانکی که اوراق مشارکت نیز در آمار آن محاسبه می‌شود، در پایان تیرماه به 2 تریلیون و 836 هزار و 300 میلیارد ریال رسید که در یک سال منتهی به این ماه 22.4 درصد رشد دارد.بخشی از افزایش بدهی دولت به نظام بانکی، به خرید تضمینی محصولات کشاورزی و انتشار اوراق مشارکت برای تامین مالی آن باز می‌گردد؛ ضمن آنکه بخشی از بدهی دولت به بانک مرکزی مربوط به تنخواه‌هایی است که طبق قانون در طول سال برداشت شده و در پایان سال یعنی در اسفند همان سال تسویه می‌شود.بنابراین میزان بدهی دولت به بانک مرکزی در پایان تیرماه امسال 628 هزار و 800 میلیارد ریال بوده که در یک سال منتهی به تیرماه پارسال 1.3 درصد و از ابتدای امسال 19.1 درصد رشد کرده است.
در بخش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی نیز آمار از بدهی یک تریلیون و 470 هزار و 900 میلیارد ریالی بانک‌ها حکایت دارد؛ این میزان، تیرماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال معادل 36.4 درصد و از ابتدای امسال 11.4 درصد رشد داشته است.
«عبدالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی 17شهریورماه درباره اصافه برداشت بانکها اخطار داد و گفت: «باید به مسابقه بی‌سابقه بانک‌ها برای نرخ سود و اضافه برداشت‌های بی‌حساب و کتاب برخی بانک‌های مشکل‌دار فکری کرد.»
وی تصریح کرد: «معنا ندارد بانکی مشکل خود، بی‌کفایتی مدیریتی و بی‌نظمی حسابداری خود را با اضافه برداشت به بانک مرکزی تحمیل کند و بعد کشور را به ورطه نابودی بکشاند.»«دیگر اجازه این کار را نمی‌دهیم و بانک‌هایی که چنین می‌کنند قابل حمایت نیستند زیرا اگر می‌خواهیم اقتصاد کشور درست شود باید بانک‌ها منظم شوند.»
سایر اخبار این روزنامه
چگونه بازنشر عجیب خبری قدیمی درباره "اف‌ای‌تی‌اف" روند کاهشی قیمت ارز را متوقف کرد تازه‌ترین وضعیت لوایح و قوانین مرتبط با پیوستن ایران به FATF وزیر بهداشت: نیاز دارویی کشور به‌زودی تامین می‌شود رئیس دستگاه قضا: برخی تصور می‌کردند اگر بست بنشینند، قوه قضاییه عقب‌نشینی می‌کند افتتاح تونل آرش – بزرگراه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی اقتضائات امروز کشور ایران اسلامی غرق در ماتم و عزا شد همزمان با آغاز محرم و درغم مصایب حضرت اباعبدالله الحسین و خاندان نبوت(ع) مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: ایران، تعهدات خود تحت برجام را اجراء کرده است در چهار ماهه نخست امسال درآمد نفتی دولت 60 درصد بیشتر شد با دستورالعمل بانک مرکزی عرضه ارز حاصل از صادرات سرعت می‌گیرد آمریکا دادگاه کیفری بین‌المللی را به اعمال تحریم تهدید کرد موساد، سیا و عربستان پشت پرده 11 سپتامبر در «بصره» چه می‌گذرد؟ دیوان عدالت: اخذ آبونمان از قبض تلفن ثابت غیرقانونی است وزیر علوم: عدم صلاحیت علمی تنها معیار محرومیت از تحصیل است سخنگوی قوه قضاییه: مردم متخلفان اقتصادی را معرفی کنند در جلسه هیات دولت به ریاست دکتر روحانی مصوب شد؛ لایحه الحاق یک تبصره به قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور