سید حمید کلانتری

از گرجستان بیاموزیم
درسفر کوتاهی که به همراه تعدادی از مدیران تعاونی‌ها برای گسترش تعاملات تعاونی‌ها با فعالیت‌های اقتصادی و تولیدی در کشور گرجستان و با نگاه توسعه صادرات به این کشور داشتیم در کنار ظرفیت‌ها و مزیت‌هایی که برای کسب و کار به ویژه در بخش گردشگری و خدمات وجود داشت، موضوعی که بیش از هر چیز جلب توجه می‌نمود موفقیت‌های بزرگ گرجستان در بهبود محیط کسب وکار، توسعه و جذب سرمایه گذاری خارجی و
راه اندازی و فعال شدن بنگاه‌های اقتصادی با استفاده از برنامه دولت الکترونیک و توسعه خدمات مبتنی برگسترش فن آوری اطلاعات و ارتباطات ICT بود.
نتیجه اقدامات موفق گرجستان در این حوزه که غالباً از ده سال گذشته شروع یا سرعت گرفته است شامل کسب رتبه هشتم در آزادی کسب و کار، ثبات قیمت‌ها و حمایت دولت از بخش خصوصی، کسب رتبه نهم در استقرار دولت الکترونیک ، توفیق بالادر جذب سرمایه گذاری خارجی به ویژه از طرف ترکیه، چین ،


آذربایجان و انگلستان ، رسیدن به نرخ تورم 8/2 % و کسب رتبه نوزدهم دنیا در آزادی و مدیریت مناسب اقتصاد و سومین کشور امن جهان در سال 2017 بوده است.
اقدام بسیارمناسب واثربخشی که موجب دست‌یابی به ارائه خدمات سریع به مردم، شهروندان،سرمایه گذاران خارجی و فعالان اقتصادی شده است تاسیس یک مرکز بزرگ ارائه خدمت به مردم در کلیه زمینه‌های موردنیاز است. نام این مرکز که درطبقه هم کف ساختمان وزارت اقتصاد و توسعه پایدارقراردارد
p.s.h–Publicservicehall یا کریدور خدمات عمومی‌و به عبارتی که ما در ایران دنبال می‌کنیم پنجره واحد است. اما ویژگی برجسته این مرکز p.s.hاین است که کلیه خدمات، تسهیلات و مساعدت‌های دستگاه‌ها و سازمان‌های اجرایی مختلف مثل آب، برق ، گاز ، ثبت اسناد و ثبت احوال، گذرنامه، شماره گذاری انواع خدمات خرید و فروش ، ثبت شرکت ، اخذ مجوزهای کسب و کار و استفاده از تسهیلات بانکی ، خدمات بیمه، مالیات و گمرک و امثال آنها مستقیماً به افراد متقاضی درکمترین زمان ممکن ارائه می‌شود.
در این سالن قریب به 100 میز دو نفره با 200 مانیتور در مقابل، سازماندهی فضایی و محیطی به بخش‌ها و موضوعات خدمتی متفاوت مستقرشده است یعنی چیزی حدود 200پرسنل پشت میزها با اطلاعات، مهارت و آموزش کافی و اطلاعات به روز می‌نشینند و در مقابل آنها مراجعینی قرار می‌گیرند و درخواست خود را ارائه می‌دهند . بلافاصله اطلاعات درخواستی به همراه مشخصات فرد متقاضی به سیستم وارد می‌شود. چنانچه فرد واجد شرایط برخورداری از آن خدمت بود و مدارکش کامل بود بلافاصله مجوز یا گواهینامه مربوطه برای وی صادر می‌شود. در ورودی مرکز هم حدود 10 غرفه کوچک یک متری برای اخذ عکس پرسنلی تعبیه شده بود که هر کس نیاز داشت همانجا تصویرش وارد سیستم شده و مورد بهره برداری قرار گیرد.
دوستان ایرانی که از این خدمات استفاده کرده بودند اظهار داشتند در فرصت کوتاه 10 تا 15 دقیقه شرکت ثبت می‌شود و در15 دقیقه ماشین و ملک به نام می‌شود.
و همینطور دفاتر خدمات مشابه این مرکز با مقیاس کوچکتر در همه استانها مشغول به فعالیت می‌باشند.
به نظر می‌رسد ما در ایران به شدت به ایجاد این چنین مرکزی برای تکریم ارباب رجوع، برای تحول اداری و کوچک سازی دولت و کاهش هزینه‌ها نیاز داریم . یکی از دستاوردهای بزرگ چنین مجموعه ای ارتقاء شفافیت در همه زمینه‌ها و حذف هر گونه رشوه ، پارتی بازی ، سوء استفاده و تخلف در بین کارکنان دولت خواهد بود و در کنار آن بهره وری نیروی انسانی با اندازه گیری روشن و مشخص میزان خدمات ارائه شده هر یک از کارکنان و متصدیان افزایش می‌یابد و از این طریق نیروهای ناکارآمد و سربار شناسایی می‌شوند .
از دیگر نتایج ارزشمند این اقدام بهبود رابطه و اعتماد مردم به دولت و رشد سرمایه اجتماعی که بیش از هر زمان کشور نیازمند آن است، خواهد بود.
پیشنهاد می‌نمایم گروهی از کارشناسان و مدیران حاذق متشکل از سازمان امور اداری واستخدامی، سازمان برنامه، وزارت امور اقتصادی و دارایی، اتاق بازرگانی و اصناف این تجربه موفق را به عنوان پایلوت، مورد ارزیابی و بهره برداری قرار دهند.