همزمان با زادروز رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام، خانه ـ موزه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی افتتاح شد

یاد «آیت‌الله» در موزه
گروه سیاسی ـ ظهر روز شنبه سوم شهریور ماه، جماران میزبان «همایش عبور از بحران و توسعه ملی» بود. در این همایش که مقارن با سالروز تولد آیت‌الله هاشمی رفسنجانی برگزار شد، خانه ـ موزه آیت‌الله هم افتتاح شد. همایش «عبور از بحران و رسیدن به توسعه از دیدگاه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی» با سخنرانی سیدحسن خمینی و محمدجواد ظریف و با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری، محمدعلی افشانی شهردار تهران، فاطمه، محسن، فائزه و یاسر هاشمی، محمد هاشمی، حسین علایی، عبدالواحد موسوی لاری، حسین مرعشی، حسن غفوری فرد، علی اشراقی، فاطمه راکعی، غلامعلی رجایی، عبدالمجید معادی‌خواه و جمعی دیگر از چهره‌های سیاسی برگزار شد.
خانه ـ موزه آیت‌الله هاشمی پس از ترور نافرجام آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، در خرداد ماه سال ۱۳۵۸ تا آخرین روز حیات پر فراز و نشیب و پر مسئولیت هاشمی رفسنجانی به دستور و توصیه امام خمینی (ره) مبنی بر ضرورت حفاظت از شخصیت‌های ارزنده انقلاب، محل سکونت او و خانواده‌اش بود.
در این همایش حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی نوه بنیان‌گذار جمهوری اسلامی با بیان اینکه آقای هاشمی به مردم باور داشت، گفت: امروز عبور از همه سدها و شکاندن طلسمی که رئیس‌جمهور بی‌اخلاق آمریکا اصرار دارد در مقابل جمهوری اسلامی ایجاد کند و عبور از همه مشکلات به این است که با مردم همراه شویم و جامعه احساس کنند کشور متعلق به آنها است.


وی ادامه داد: یکی از وجوه امتیاز آقای هاشمی که در هم‌نوعانش یا کمتر دیده شده و یا دیده نشده بحث گریز از ریا بود.
یادگار امام افزود: چون از سال ۶۰ به جماران آمدند من به سبب رفاقت با فرزندان ایشان مرتبا در خانه ایشان رفت و آمد داشتم و از نزدیک با زندگی آقای هاشمی آشنا بودم. ظاهر و باطن زندگی آقای هاشمی یکی بود و بنای زهدفروشی نداشت.
وی یادآور شد: ایشان گفت من از امام خوشم آمد چون همان فرش اندرونی را در بیرونی هم می‌انداختند. ظاهر و باطنش یکی بود. جدا از اینکه ریا شرک است، یک نوع دروغ هم هست. یعنی آدمی آنگونه که هست خودش را بروز نمی‌دهد.
سیدحسن خمینی تاکید کرد: همه کسانی که آقای هاشمی را دیدند به صورت پررنگ این ویژگی را می‌دیدند. اما یک کژتابی هم دارد. به خاطر اینکه ذات دوری از ریا عبارت از این است که نظر مردم مهم نیست. اما آرام‌آرام ممکن است به اینجا بینجامد که نظر مردم اصلا مهم نیست. یعنی گویی کسانی که مردمداری می‌کنند با کسانی که ریا می‌کنند یکسان انگاشته می‌شوند.
وی با بیان اینکه آقای هاشمی به مردم باور داشت، تصریح کرد: به نظر من این نکته را در مدرسه امام خوب فراگرفته بود که همه هویت جمهوری اسلامی به مردم است و اگر مردم باشند همه مشکلات حل می‌شود و اگر روزی مردم نباشند هر تلاشی گرهی بر گره می‌افزاید.
یادگار امام افزود: اگر روزی احساس کردید مردم هستند همه دست در دست هم مشکلات را حل می‌کنند. از روز اول نقطه اتکای امام مردم بود و تا امروز از هر گردنه‌ای عبور کردیم به کمک مردم بوده است.
وی گفت: مصلحان اجتماعی ضمن اینکه اتکایشان به مردم است باید برای خودشان نقش مصلح آفات هم قائل باشند.
سیدحسن خمینی ادامه داد: مردم ملاک اطاعت هستند؛ نه حقیقت. اما به هیچ حقیقتی هم نمی‌توان جز با همراهی مردم رسید. باید سعی کنیم جامعه را با آنچه درست می‌دانیم همراه کنیم. دل‌های مردم نسبت به حرف حق خازع است. خداوند در ذات انسان‌ها روح حقیقت‌طلبی را قرار داده است.
وی گفت: زندگی آقای هاشمی همواره بر دوری از ریا و فریب استوار بود. اما به این معنا نبود که مردم را منشا اثر نمی‌داند. آقای هاشمی مصلحانه زندگی کرد و بیشترین کسی است که خود را در منظر رای مردم قرار می‌دهد. گاهی هم رای نیاورده و تلاش کرده راه حق را به مردم نشان دهد و دوباره رای گرفته است.
یادگار امام افزود: نظرمان را مصلحانه به جامعه بگوییم؛ اگر پذیرفت همه آن راه را برویم و اگر نپذیرفت سعی کنیم جامعه را به چیزی که درست می‌دانیم مجاب کنیم.
سیدحسن خمینی با بیان اینکه مردم ولی نعمت انقلاب هستند، اظهار کرد: فروپاشی نظام که دشمنان ما چشم طمع به آن دارند صد سال دیگر هم اتفاق نمی‌افتد‌؛ تنها عامل بطلان آن اعتماد به مردم است. نظام باید پیوندهای خودش با مردم را قوی‌تر کند. اگر اشکالاتی هست همه با هم رفع کنیم.
وی گفت: بستن و امنیتی کردن و محدود کردن فضا جز آب به آسیاب کسانی که چشم طمع در ساختار جمهوری اسلامی دارند، ثمری ندارد. به فهم جمعی مردم اعتماد کنیم. اصالت با جمهوری اسلامی است و اصالت این نیست که من باشم. اگر اشتباه کردیم عذرخواهی کنیم‌. عذرخواهی کردن از جایگاه کسی نمی‌کاهد و اتفاقا اگر مردم عذرخواهی را صادقانه بدانند همدلی آنها بیشتر می‌شود. با هیچ مفسدی عقد اخوت نبندید و با هیچ مزوری پیمان محبت منعقد نکنید.
یادگار امام افزود: در شرایطی که خلف صالح امام به درستی اشاره می‌کنند جامعه ما نیازمند انسجام است هر حرکت یا سخنی که این انسجام را می‌شکند خواسته یا ناخواسته آب به آسیاب دشمن می‌ریزد.
همدلانه به انسجام ملی چشم بدوزیم؛ دست‌هایمان را در دست هم قرار دهیم.
وی یادآور شد: آقای هاشمی بزرگ و عزیز بود و بزرگ و عزیز رفت.
آقای هاشمی ریاکار نبود ولی مردمی بود. آقای هاشمی همواره برای خودش نقش مصلح اجتماعی قائل بود و موج‌سوار نبود؛ مقابل خواسته مردم نمی‌ایستاد اما همواره تلاش دارد خواسته مردم را با چیزی که درست می‌داند مطابق کند. به نظر من این درسی بود که از امام فراگرفته بود.
آیت‌الله هاشمی شناسنامه انقلاب است
در ادامه این همایش، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری هم با اشاره به اقدامات و خدمات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به کشور اظهار کرد: آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به معنای واقعی شناسنامه انقلاب اسلامی بودند.
وی با اشاره به سابقه خدمات و فعالیت‌های رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در همه ایام از استقرار نظام تا جنگ، صلح، سازندگی و اصلاحات دارای نقشی ویژه‌ای و همواره در میانه میدان حضور داشته است؛ بنابراین به معنای واقعی شناسنامه انقلاب اسلامی هستند.
آیت‌الله هاشمی معمار هسته‌ای ایران است
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه دیگر سخنران این مراسم بود که با بیان اینکه «آیت‌الله هاشمی رفسنجانی معمار هسته‌ای کشور است»، گفت: در دوران آیت‌الله هاشمی رفسنجانی موضوع دستیابی ایران به فناوری هسته‌ای در برنامه قرار گرفت.
وی با بیان اینکه «آنچه که در سخنرانی امروز به آن اشاره کردم درس‌هایی بود که از شاگردی مکتب آیت‌الله هاشمی گرفته‌ام» اظهار کرد: امیدوارم این درس‌ها به کشور کمک کند که از این مسیر دشوار، پرمخاطره، پرچالش و پرظرفیت و نه بحرانی‌- چرا که هیچ گاه بحرانی نبوده و ان‌شاءالله نیز در آینده بحرانی نخواهد بود- به سلامت و عاقبت به خیری و عزت و سربلندی و رفاه برای مردم عبور کنیم.
دلنوشته‌ای برای «پدری متفاوت»
در ادامه این همایش فاطمه هاشمی فرزند آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بخشی از دلنوشته خود، در آستانه سالروز تولد پدرش خواند و توصیفاتی چون صبوری، صداقت، شجاعت، اقتدار، زهد و تقوا، سعی و تلاش برای مردم را برای پدرش برشمرد.