کاهش قدرت خرید مردم کار خود را کرد

گروه حمل‌ونقل- صنعت هوایی کشور در روزهای گذشته با افزایش بی‌سابقه هزینه‌ها همراه بوده است؛ روزهایی که به ایرلاین‌های داخلی خوش می‌گذرد اما به کام مسافران تلخ شده است. چند روز پس از شوک قیمتی به وجود آمده در بازار پروازهای داخلی حال به نظر می‌رسد گرانی‌ها کار خود را کرده و دیگر شانس پر شدن کامل یک پرواز در روزهای عادی وجود ندارد. چند روز پس از اعلام آغاز اجرای بسته ارزی جدید بانک مرکزی، سازمان هواپیمایی کشوری در نامه‌ای خطاب به ایرلاین‌ها اعلام کرد که از این پس باید ارز مورد نیاز خود را با قیمت حدود 9 هزار تومان دریافت کنند و این مساله برای شرکت‌هایی که طبق آمارهای رسمی حدود ۶۰ درصد از هزینه‌هایشان را با ارزهای خارجی پرداخت می‌کنند یک شوک هزینه‌ای جدی به بار آورد.
همزمان با این رخداد سه شرکت هواپیمایی خارجی بریتیش‌ایرویز، ایرفرانس و کی‌ال‌ام اعلام کردند که به زودی پروازهای خود به ایران را متوقف خواهند کرد. به گزارش رویترز، روز پنجشنبه شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز انگلستان، شرکت فرانسوی ایرفرانس و شرکت هلندی کی‌ال‌ام اعلام کردند فعالیت و پروازهای خود را در ایران تحت تاثیر نداشتن صرفه و توجیه اقتصادی متوقف کرده و به حالت تعلیق درخواهند آورد.
شرکت بریتیش ایرویز ضمن عرض پوزش از آن دسته از مسافرانی که بلیت پرواز لندن- تهران را تهیه و خریداری کرده بودند، اعلام کرده است که این ایرلاین با سایر ایرلاین‌های فعال در ایران به منظور انتقال بلیت پرواز مذاکراتی را آغاز کرده است تا آنها بتوانند از ایرلاین‌های جایگزین برای سفر خود استفاده کنند. در غیر این صورت آنها قادر خواهند بود پول بلیت خود را به طور کامل از بریتیش ایرویز بازپس گیرند. همچنین در بیانیه این شرکت آمده است که آخرین پرواز از لندن به تهران روز ۲۲ سپتامبر (۳۱ شهریور) انجام خواهد شد و آخرین پرواز از تهران به مقصد لندن نیز روز بعد از آن یعنی ۲۳ سپتامبر صورت خواهد گرفت.
این شرکت توضیحات بیشتری درخصوص نداشتن صرفه و توجیه اقتصادی در پروازها به مبدا یا مقصد ایران نداده است. این در حالی است که دو شرکت هواپیمایی دیگر یعنی شرکت فرانسوی ایرفرانس و ایرلاین هلندی کی‌ال‌ام نیز اعلام کرده‌اند که پروازهای خود به ایران را به علت نداشتن توجیه اقتصادی به حالت تعلیق درخواهند آورد.


شرکت هواپیمایی کی‌ال‌ام هلند در توئیتر خود پاسخ داده است که تمامی پروازهای این ایرلاین به تهران از تاریخ ۲۴ سپتامبر سال ۲۰۱۸ میلادی متوقف خواهد شد و بلیت مسافرانی که از این تاریخ به بعد قصد سفر داشته‌اند، به صورت رایگان به سایر ایرلاین‌های فعال در ایران منتقل خواهد شد. در غیر این صورت، آنها می‌توانند تمامی پول خود را از کی‌ال‌ام بازپس گیرند. اما شرکت هواپیمایی لوفتانزا آلمان برخلاف سه ایرلاین اروپایی دیگر، در واکنش به این موضوع اعلام کرده است که هنوز تصمیمی مبنی بر توقف پروازهایش به ایران نگرفته است و همچنان پروازهای شرکت لوفتانزا به مبدا و مقصد ایران به قوت خود جاری و برقرار است اما در عین حال در حال پردازش، رصد و بررسی دقیق مسائل مربوطه است.
همه این تصمیمات در حالی اتفاق می‌افتد که اتحادیه اروپا با وجود خروج رییس‌جمهور ایالات متحده آمریکا از توافقنامه هسته‌ای با ایران (برجام)، همواره تلاش کرده پایبندی خود را به این توافق ثابت کند و در همین راستا نیز از بسیاری از شرکت‌های اروپایی خواسته شده به همکاری‌های خود با ایران ادامه دهند.
کاهش قدرت خرید مردم
معاون اسبق سازمان هواپیمایی معتقد است دلیل ترک ایران توسط ایرلاین‌های خارجی، افزایش بهای بلیت است. علیرضا منظری با بیان اینکه هر هزینه ساعت پرواز در ایرلاین‌های داخلی از 45 دلار به حدود 100 دلار می‌رسد،‌ گفت: سه شرکت کی‌ال‌ام،‌ بریتیش ایرویز و ایرفرانس به دلیل کاهش قدرت خرید مردم به سرعت بازار هوایی ایران را ترک کردند.
منظری در گفت‌وگو با ایلنا ضمن اشاره به افزایش قیمت بلیت هواپیما در ایرلاین‌های داخلی و خارجی اظهار داشت: میزان افزایش قیمت بلیت هواپیما به میزان استفاده آنها از ارز بستگی دارد که در ایرلاین‌های مختلف بین 50 تا 75 درصد هزینه‌هایشان ارزی است و به همین اندازه قیمت بلیت هواپیما افزایش پیدا کرده است. وی درباره دستور مسوولان مبنی بر کاهش قیمت بلیت هواپیما گفت: قیمت بلیت هواپیما از چند سال گذشته آزادسازی شده است و نمی‌توان به صورت دستوری قیمت بلیت را کاهش داد. دستور مسوولان مبنی بر گران‌فروشی بیشتر از تاثیر افزایش قیمت دلار روی بلیت‌ها بوده است.
معاون اسبق سازمان هواپیمایی با بیان اینکه در حال حاضر صنعت هوانوردی دچار شوک شده است، گفت: مدیران ایرلاین‌ها در حال بررسی وضعیت بازرگانی خود هستند؛ اینکه چگونه در این شرایط قیمت با ریزش مسافر هزینه‌های خود را سربه‌سر نگه دارند. از طرف دیگر به مشتریان هم این شوک وارد شده و به طور قطع با ریزش مشتری در سفرهای هوایی مواجه خواهیم بود.
منظری افزود: سفر هوایی، سهم کوچکی در سبد هزینه‌های خانوار داشته که با این وضعیت انتظار حذف سهم سفرهای هوایی در هزینه‌های خانوار وجود دارد. وی با بیان اینکه چند ماهی زمان می‌برد که دو طرف عرضه و تقاضا در این بازار بتوانند شرایط خود را مدیریت کنند، گفت: اگر عرضه بیش از تقاضا باشد در ماه‌های آینده شرکت‌های هواپیمایی به سمت این می‌روند که خدمات خود را افزایش دهند یا قیمت تمام‌شده را تا حد ممکن به کاهش برسانند.
معاون اسبق سازمان هواپیمایی با تاکید بر اینکه تا چند ماه آینده مشتریان واقعی سفرهای هوایی مشخص خواهند شد، گفت:‌ تا دو سه ماه آینده مشخص خواهد شد چند درصد از مردم توان خرید بلیت هواپیما با قیمت‌های واقعی را دارند. منظری با اشاره به علت نوسان نرخ بلیت هواپیما و یکی از مهم‌ترین مشکلات ایرلاین‌ها در تعیین نرخ‌ها اظهار داشت: ‌در حال حاضر نرخ تسعیر ارز ثابت نیست. زمانی این نرخ هشت هزار و 800 تومان بود بعد به 9هزار و 200 رسید و روز گذشته بانک مرکزی این نرخ را 10 هزار و 50 تومان اعلام کرد. بنابراین یکی از مهم‌ترین مشکلات ایرلاین‌ها این است که مجبورند نرخ تسعیر ارز را بالاترین قیمت در نظر بگیرند تا براساس آن بلیت بفروشند که ضرر نکنند.
وی با بیان اینکه در کشورهای خارجی هم قیمت بلیت هواپیما بالاست اظهار داشت: ‌هر ساعت پرواز در کشورهای خارجی 100 دلار هزینه دارد که این رقم در ایران قبل از افزایش قیمت‌ها 45 دلار بود که امروز در شرایط حال حاضر هر ساعت پرواز ایرلاین‌های داخلی هم به حدود 100 دلار رسیده است. معاون اسبق سازمان هواپیمایی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت بلیت یکطرفه تهران- کیش با نرخ 900 هزار تومان واقعی است گفت: هر ساعت پرواز را اگر همان 45 دلار در نظر بگیریم و آن را با نرخ دلار 10 هزار تومان محاسبه کنیم به هر ساعت 450 هزار تومان می‌رسیم. تهران- کیش هم دو ساعت پرواز است که جمع آن 900 هزار تومان می‌شود بنابراین این قیمت واقعی است.
وی درباره خروج سه شرکت خارجی از بازار هوایی ایران تاکید کرد: سه شرکت بریتیش ایرویز، کی‌ال‌ام و ایرفرانس به دلیل کاهش قدرت خرید مردم ایران بازار هوایی کشورمان را ترک کردند. بازرگانی این ایرلاین‌ها به خوبی شرایط اقتصادی مردم ایران را شناخته‌اند و می‌دانند که با ریزش مسافر در مسیرهای بین‌المللی مواجه خواهند شد بنابراین هر چه زودتر بازار ایران را ترک کردند.
منظری تاکید کرد: موضوع دیگری که باعث ترک فوری این شرکت‌ها از بازار ایران بود بحث ناپایداری نرخ تسعیر ارز بوده است. در حال حاضر قیمت دلار هر لحظه تغییر می‌کند و نمی‌توانند برای بازار خود در ایران پیش‌بینی داشته باشند.
وی ادامه داد: پیش از این هر 15 بار یک روز بانک مرکزی نرخ تسعیر ارز را اعلام می‌کرد و با کمترین نوسان ریال خود را در ایران به ارز تبدیل می‌کردند اما امروز هر لحظه نرخ تسعیر ارز تغییر می‌کند بنابراین یا باید بلیت خود را به صورت ارز به مردم بفروشند یا اینکه در لحظه ریال خود در ایران را به دلار تبدیل کنند که آن هم دردسرهای بسیار زیادی دارد.
معاون اسبق سازمان هواپیمایی با بیان اینکه شرکت‌های ایران‌ایر و ماهان در این مسیرها فعال هستند، اظهار داشت: ایران‌ایر به انگلیس و هلند پرواز دارد و همچنین هواپیمایی ماهان در کنار ایران‌ایر، پروازهای فرانسه را انجام می‌دهد.
وی افزود: اینکه گفته می‌شود مسافران این شرکت‌های هواپیمایی خارجی جذب ایرلاین‌های داخلی می‌شوند کاملا درست نیست به این دلیل که ایران‌ایر در هفته تنها سه پرواز به لندن دارد. حال اینکه مخاطبان این پروازها اغلب تجار هستند که می‌خواهند در سریع‌ترین زمان ممکن خود را به مقصد برسانند بنابراین جذب بازار هواپیمایی دوبی می‌شوند که در هفته 80 پرواز به لندن دارد که این پروازها در ساعات مختلف روز انجام می‌شود.
عابدزاده هفته آینده برای پاسخگویی به مجلس می‌رود
در همین حال سیداحسن علوی، نایب رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با مهر ضمن بیان اینکه قرار است کمیته‌ای تشکیل دهند که علت گرانی بلیت را بررسی کنند گفت: قرار است این کمیته، نحوه کاهش هزینه‌های هوانوردی را بررسی کند. نماینده مردم سنندج در مجلس با بیان اینکه قرار است هفته آینده مسوولان سازمان هواپیمایی کشوری برای پاسخگویی درخصوص گرانی بلیت هواپیما در کمیسیون عمران حاضر شوند، تصریح کرد: در حال حاضر سوخت هواپیما برای پروازهای داخلی گران نشده است و تنها موضوعی که به شرکت‌های هواپیمایی از نظر ارزی فشار می‌آورد، قطعات هواپیماست اما این فشار نباید کاری کند که بلیت هواپیما تا این حد گران شود. وی معتقد است ایرلاین‌ها می‌توانستند بلیت‌ها را پلکانی و تدریجی گران کنند نه اینکه دیگر مردم عادی نتوانند سوار هواپیما شوند.