رهایی آتن از بحران اقتصادی؟

آخرین مرحله از کمک مالی به یونان در راستای طرح نجات مالی حوزه یورو دیروز به پایان رسید‌. «مکانیسم ثابت اروپایی» (ESM) در سه سال گذشته نزدیک به ۶۲ میلیارد یورو در اختیار یونان گذاشت‌. با پایان طرح نجات مالی اکنون یونان برای نخستین بار طی هشت سال گذشته قادر به استقراض پول در بازارهای مالی آزاد است‌.
یونان طی هشت سال (۲۰۱۰ تا ۲۰۱۸) در مجموع ۲۸۹ میلیارد یورو وام دریافت کرد‌. آخرین کمک مالی که از سوی مکانیسم ثبات اروپایی (ESM) در اختیار یونان گذاشته شده بود، بر ۹/۶۱ میلیارد یورو بالغ می‌شد‌. «ای‌اس‌ام» صندوقی است که توسط کشورهای عضو حوزه واحد پولی یورو برای مقابله با بحران‌های مالی ایجاد شده است‌.
کمک مالی برای حفظ یونان در حوزه یورو بزرگ‌ترین طرح نجات مالی در جهان محسوب می‌شد‌. صندوق بین‌المللی پول بخش بزرگی از این وام را در اختیار یونان قرار داده بود‌. دولت یونان طی این مدت و در ازای دریافت این کمک‌های مالی و وام‌ها خود را موظف کرد که صرفه‌جویی کند و دست به مجموعه سیاست‌های ریاضتی بزند؛ سیاست‌هایی که با ناخشنودی یونانی‌ها و اعتراضات گسترده روبه‌رو بود‌. آن‌گونه که دویچه‌وله بامداد دیروز گزارش داده، ماریو سنتنو، رییس «ای سی ام» ابراز خوش‌بینی کرده که یونان قادر خواهد بود روی پای خود بایستد‌. او تصریح کرد: این ماجرا بیش از آنچه تصور می‌کردیم، طول کشید اما من گمان می‌کنم که به موفقیت دست یافته‌ایم‌. اقتصاد یونان در حال رشد است، این کشور به مازاد تجاری دست یافته و نرخ بیکاری نیز رو به کاهش است‌. این در حالی است که گیانیس واروفاکیس، وزیر دارایی سابق یونان بر این باور است که کشورش هنوز نجات نیافته و با همان حفره سیاهی روبرو است که قبلا هم با آن مواجه بوده است‌. او در مصاحبه با نشریه آلمانی بیلد گفت: یونان همچنان ورشکسته است و هر روز در این حفره‌ سیاه بیش از پیش فرو می‌رود‌. به گفته‌ واروفاکیس سیاست‌های ریاضتی و برنامه‌های صرفه‌جویانه مانعی بر سر افزایش سرمایه‌گذاری و تشویق مردم به مصرف بوده است‌. بنابر اظهارات وزیر دارایی پیشین یونان تولید ناخالص ملی این کشور ۲۵ درصد کاهش یافته است‌. اگرچه تردیدهایی نسبت به آینده‌ و ثبات مالی یونان وجود دارد اما پایان نیاز این کشور به طرح نجات مالی مشوقی برای شرکت‌های خارجی محسوب می‌شود‌.
بازسازی اقتصاد یونان ده‌ها سال زمان خواهد برد


اولاف شولتس، وزیر دارایی آلمان برنامه نجات یونان را نشانه‌ای از همبستگی بین کشورهای اروپایی دانست‌.
از امروز یونان خواهد توانست به بازارهای مالی جهانی متصل شود و دیگر برای حفظ ثبات مالی خود متکی به کمک‌های مالی و وام‌های اتحادیه اروپا نخواهد بود‌. یونان در بسته نجات خود که از سال ۲۰۱۵ به اجرا درآمد، سه بسته نجات دریافت کرد که بزرگ‌ترین عملیات نجات اقتصادی تاریخ اتحادیه اروپا محسوب می‌شود‌.
ماریو کنتنتو- رییس شورای بین دولتی منطقه یورو گفت: یونان از امروز می‌تواند بر روی پاهای خود بایستد و این موفقیت را مدیون تلاش‌های مردم فوق‌العاده یونان، همکاری خوب دولت فعلی این کشور و حمایت‌های شرکای اروپایی هستیم‌. وی افزود در سه سال گذشته، صندوق ثبات اروپا حدود ۶۲ میلیارد یورو وام در اختیار یونان قرار داده است‌.
برخی از کشورهای اروپایی نظیر آلمان برای دادن فرصت بیشتر به یونان برای تحکیم اقتصاد خود موافقت کرده‌اند اما تنها در صورت موافقت کلیه کشورهای عضو، یونان خواهد توانست به جای سال ۲۰۲۳، بدهی‌های خود را تا سال ۲۰۳۳ بازپرداخت کند‌. شولتس در سخنرانی خود در مجلس آلمان گفت نمونه موفقیت‌آمیز یونان به ما انگیزه بیشتری برای رفع موانع یکپارچگی بیشتر اتحادیه اروپا می‌دهد‌. زمانی که با هم هستیم نیرومندتر از زمانی هستیم که جدا از هم کار کنیم‌.
با این حال این تازه اول راه برای پرداخت بدهی‌های یونان است: ۱۴ فرودگاه یونان در اختیار آلمان، امتیاز بهره‌برداری از قطارهای باری و مسافری این کشور در اختیار ایتالیا و کنترل بندر «پیرائوس» در اختیار چین قرار گرفته است که بخشی از راهکار پرداخت بدهی یونان است‌.
انتظار می‌رود نرخ رشد امسال اقتصاد یونان به دو درصد برسد‌. در جریان بحران اقتصادی یونان که از سال ۲۰۰۸ شروع شد، اقتصاد این کشور ۲۵ درصد کوچک‌تر شد و نیم میلیون نفر از مردم این کشور به خارج مهاجرت کردند‌.