بیانات رهبری درباره خطوط قرمز برجام را تفسیر نمی‌کنم

گروه سیاسی- مقام معظم رهبری در سخنانی در دیدار با اقشار مختلف مردم، برجام را نمونه واضح نتیجه مذاکره با آمریکا برشمردند که البته برخی خطوط قرمز تعیین شده نظام در آن رعایت نشده است. ایشان در این سخنرانی مشخص نکردند که تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران در مذاکرات با کشورهای 1+5 به ویژه طرف آمریکایی‌ در چه مسائلی خطوط قرمز را رعایت نکرده است. این سوالی بود که مسوولان دستگاه دیپلماسی هم درباره آن پاسخ روشنی ندادند. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه در پاسخ به این سوال «جهان صنعت» گفت: «سعی می‌کنم که در اظهارات و بیانات مقام معظم رهبری وارد نشوم و آن را تفسیر نکنم. من هم اظهارات ایشان را شنیدم ولی اینکه مقصود و منظور از خطوط قرمز کدام بخش‌هاست باید با دقت بیشتری صحبت کرد و فکر می‌کنم در این باره اظهارنظری نکنم بهتر است‌ اما آنچه شاهد آن بودیم این است که تیم مذاکره‌کننده کشور و آنهایی که مذاکرات را دنبال می‌کردند همواره سعی داشتند که رهنمودهای ایشان را با دقت انجام دهند و در تماس دائم بودند. از طرفی کمیته نظارت بر اجرای برجام هم مرجعی است که می‌توانست و می‌تواند به عنوان نهاد مشورتی قوی و تصمیم‌گیر عمل کند که بر مذاکرات اشراف داشته و دارند. قطعا صحبت‌های مقام معظم رهبری متین و دقیق است و باید در این مورد بعدا بیشتر صحبت کنیم.»
بررسی رفتار سفارتخانه‌های خارجی با شهروندان ایران
بهرام قاسمی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر بد‌رفتاری برخی از سفارتخانه‌های خارجی در تهران با شهروندان ایرانی از جمله دو سفارتخانه ایتالیا و آلمان و تجمع تعدادی از دانشجویان ایرانی خواهان تحصیل در ایتالیا در برابر سفارت این کشور در تهران در اعتراض به بدرفتاری کارکنان سفارت ایتالیا با شهروندان ایرانی اظهار کرد: در مورد عملکرد سفارتخانه‌های این دو کشور در تهران، در ارتباط با نوع رفتار با شهروندان ایرانی گزارش‌هایی را دریافت کردم. در حال بررسی این موضوع هستیم و بعد از بررسی‌های لازم می‌توانیم قضاوت کنیم. وی گفت‌: توصیه ما به سفارتخانه‌های خارجی در تهران حفظ حقوق شهروندان ایرانی و ارائه تسهیلات کنسولی مناسب و جامع به آنهاست.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه جان بولتن مدعی شده که ایران به دنبال این است که در نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا اثرگذاری کند، گفت: ما یک مثل معروف داریم که می‌گوییم کافر همه را به کیش خود ‌می‌خواند.قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه اخباری منتشر شده که ایران و عربستان سعودی در حال انجام مذاکراتی با یکدیگر هستند تا سفارتخانه‌های دو کشور را در تهران و ریاض بازگشایی کنند، گفت: من از انجام چنین مذاکراتی تا این لحظه بی‌اطلاع هستیم.


منتظر تشکیل دولت جدید در عراق هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات اخیر فواد معصوم رییس‌جمهور عراق مبنی بر اینکه قرار است هیاتی از عراق به زودی راهی تهران شود تا در مورد جلوگیری از تاثیر تحریم‌ها بر روابط دو کشور رایزنی و گفت‌وگو کند، تاکید کرد: روابط ایران و عراق روابط خوبی است. همکاری‌های جدی بین دو کشور وجود دارد. بهرام قاسمی افزود: این روزها شاهد تلاش احزاب و گروه‌های سیاسی در عراق برای تشکیل دولت جدید در این کشور هستیم. ما منتظر این هستیم که دولت جدید در عراق شکل بگیرد و قطعا بعد از عبور از وضعیت فعلی با جدیت بیشتری می‌توانیم همکاری‌های دو کشور در بخش خصوصی و دولتی را دنبال کنیم.
وی همچنین در ارتباط با مشارکت ایران در بازسازی سوریه و رقابتی که به نظر می‌رسد بین ایران، روسیه و عربستان سعودی برای حضور در بازار سوریه به وجود آمده است، گفت: امیدواریم که روند ثبات و بازگشت صلح به سوریه هر چه زودتر نهایی شود و شاهد تحقق صلح در این کشور باشیم به نحوی که شرایط برای بازسازی این کشور فراهم شود. وی ادامه داد: در زمینه مبارزه با تروریسم ایران به دعوت دولت سوریه با این کشور همکاری کرد و قطعا در مرحله‌‌ بازسازی نیز ما در کنار دولت و ملت سوریه خواهیم بود. امیدواریم بتوانیم در یک فرآیند سازنده در این امر مشارکت داشته باشیم. به خصوص بخش خصوصی‌ کشور بتواند در این امر مشارکت جدی داشته باشد.
تشکیل گروه اقدام علیه ایران جنگ روانی و اقتصادی است
در ادامه این نشست، سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره کار اخیر وزارت خارجه آمریکا در تاسیس دفتر ویژه اقدام علیه ایران تاکید کرد: بیشتر این موضوع جنبه روانی و اقتصادی دارد و همان‌طور که اشاره کردم یک بازی و جنگ روانی است. وی با اشاره به سابقه اقدامات خصمانه آمریکا علیه ملت ایران از جمله در 28 مرداد و با بیان اینکه «طی این دهه‌ها این اقدامات خصمانه ادامه داشته است»، اظهار کرد: آمریکا و هیات حاکمه در این کشور با یک تحلیل غلط و با این انتظار اشتباه که دیگر کشورها از آنها در این زمینه حمایت می‌کنند از برجام خارج شد، در پیشبرد این سیاست با شکست روبه‌رو شد و اکنون با یک جنگ روانی و اقداماتی گسترده تلاش دارد با اعزام هیات‌های خود به کشورهای دیگر و تماس با آنها محدودیت‌هایی را در تعامل ایران با این کشورها ایجاد کند و کشورها را به سمت کاهش روابط با ایران سوق دهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره آخرین رایزنی‌های ایران و اروپا و خروج شرکت‌های اروپایی از کشور بیان کرد: آن چیز که ما به آن اتکا داریم، توان ملی ایران و ظرفیت‌های مردمی است. این مهم‌ترین عاملی است که باید به آن توجه داشت و بعد به همکاری‌های خارجی توجه کرد. در بحث همکاری‌های ایران و اروپا، موازین سیاسی اتحادیه اروپا بسیار روشن است. این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان اضافه کرد: هم در‌باره اروپا و هم چین و روسیه در همکاری‌های اقتصادی در دوران خروج آمریکا از برجام شاهد پیشرفت‌هایی هستیم و گام‌های بیشتری تا امروز برداشته شده است. به دلیل تعطیلات ماه آگوست، شاید ما با کندی‌هایی روبه‌رو بوده‌ایم و از سرعت روند کار رضایت کامل را نداریم و مصرانه خواستاریم این کشور با جدیت بیشتر و سرعت بهتر به کارشان ادامه دهند.
چینی‌ها خارج از آب‌های سرزمینی ایران مشغول صیادی هستند
قاسمی همچنین در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با استقرار کشتی‌های ماهیگیری چینی در خلیج‌فارس و برخی از واکنش‌ها در بین افکار عمومی مبنی بر اینکه چینی‌ها در حال جاروکردن خلیج فارس هستند، اظهار کرد: ترجیحم این است که دوستانم در شیلات در این ارتباط صحبت کنند و اگر ابهامی در بین افکار عمومی وجود دارد آن را برطرف کنند. وی ادامه داد: شرکت‌های صیادی ایرانی با برخی از موسسات چینی که عمدتا بخش خصوصی هستند برای صید برخی از آبزیان که مصارف صنعتی دارند و برای صید آن نیاز به تکنولوژی‌های خاص جهت حضور در عمق 200 متری آب است قراردادهایی را امضا کرده‌اند. کارکنان این کشتی‌ها ایرانی هستند، برخی از این کشتی‌ها ایرانی و برخی چینی هستند. خارج از آب‌های سرزمینی ایران به صید مشغول هستند و بیشتر اقدام‌شان تهیه پودر ماهی جهت خوراک دام است. این صیدها ربطی به منابع دریایی ما در آن منطقه ندارد. در گذشته نیز با شرکت‌های دیگر چنین قراردادهایی بسته شده و همان‌طور که گفتم آنها در خارج از آب‌های سرزمینی ایران و برای صید آبزیان مشخصی فعالیت می‌کنند.
وی همچنین در مورد برخی از مباحث منتشر‌شده از سوی نمایندگان مجلس در ارتباط با کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر و گلایه آنها از اینکه در این مذاکرات و جریان تدوین آن حضور نداشته‌اند، تصریح کرد: تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر یک موضوع پیش‌پا‌افتاده، یک‌شبه و یک هفته‌ای نبوده است. در مورد تدوین این کنوانسیون 21 سال در دولت‌های متفاوت مذاکره شده و حاصل یک تلاش دیرپا و مذاکرات سنگین بین نمایندگان ایران و دیگر کشورهای ساحلی خزر است. سال گذشته به تفاهمات اولیه جهت نهایی شدن این کنوانسیون پنج کشور ساحلی دریای خزر دست پیدا کردند. در این چارچوب باید زمانی را برای امضا مشخص می‌کردند که این زمان نیز مشخص شد و با حضور سران کشورهای عضو این کنوانسیون به امضا‌ رسید. قاسمی با انتقاد و گلایه از برخی اظهارنظرهای نادرست در مورد این کنوانسیون، اظهار کرد: البته فضا برای نقادی و گفت‌وگو باز است. وی با تاکید بر اینکه «پنج کشور ساحلی خزر باید کنوانسیون را به امضای پارلمان‌های خود برسانند و دولت این کنوانسیون را به مجلس ارائه خواهد داد»، خاطرنشان کرد: در آن موقع نمایندگان از فرصت کافی برخوردار خواهند بود که به اندازه کافی در این زمینه بحث و گفت‌وگو کنند و قطعا نظرات نمایندگان برای ما مهم است.