چامسکی: رژیم اسرائیل از آپارتاید هم بدتر است

نظریه‌پرداز و دانشمند آمریکایی در گفت‌وگو با اندیشکده شاهد در فلسطین اشغالی، درباره مسائل مختلف از جمله طرح ترامپ درباره فلسطین موسوم به "سازش قرن"، شباهت‌ها و تفاوت رژیم صهیونیستی با رژیم آپارتاید و همچنین رویکرد آمریکا در قبال ایران سخن گفت.
«نوام چامسکی» معتقد است که رژیم صهیونیستی نمی‌تواند برای همیشه روی کمک واشنگتن حساب کند زیرا اقدامات تل‌آویو طی سال‌های اخیر باعث شده نظر افکار عمومی در ایالات متحده نسبت به آنها برگردد.وی در گفت‌وگو با اندیشکده «شاهد» در امور حقوق و توسعه فلسطینیان، با اشاره به اینکه دولت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» هیچ راهکاری برای تاسیس دولت مستقل فلسطین ندارد، گفت: «دولت ترامپ فقط به حمله به ایران می‌اندیشد».
وی با بیان اینکه حمایت‌ها از رژیم صهیونیستی در آمریکا، به شدت روی کلیساهای پروتستان و حزب نژادپرست ملی‌گرا (ضد مسلمانان) مبتنی است، توضیح داد: «که بیشتر آنها در برنامه جنبش‌های ضد اسرائیلی (BDS) با تمرکز ویژه‌ای روی شرکت‌های آمریکایی دخیل در اشغالگری، شرکت کرده‌اند».
این اندیشمند آمریکایی با اشاره به رشد وابستگی‌های تل‌آویو گفت: «چند سال قبل، تحلیلگران امور استراتژیک در اسرائیل فهمیدند که بیش از این نمی‌توانند به کمک کشورهایی که در آن نیم‌نگاهی به مسائل حقوق بشری وجود دارد، وابسته باشند و باید بیشتر به سمت بخش‌های ارتجاعی و اقتدار نزدیک شوند، امری که بیشتر از چند سال طول نکشید».


چامسکی درباره امکان برون‌رفت از موانع فعلی در امر توافق سازش، توضیح داد: «مذاکرات مادرید شکست خورد زیرا هیات فلسطینی به ریاست دکتر حیدر عبدالشافی روی پایان یافتن سیاست اسرائیل در توسعه شهرک‌های غیرقانونی پافشاری کرد. آمریکا و اسرائیل با چنین چیزی موافقت نخواهند کرد. یاسر عرفات روی این مسئله اصرار نکرد، در واقع روی هیچ چیزی غیر از به رسمیت شناخته شدن سازمان آزادی‌بخش فلسطین پافشاری نکرد».
وی راهکار خروج رژیم صهیونیستی و حامیان آمریکایی‌اش از بن‌بست مسئله فلسطین را اینگونه بیان کرد: «پیوستن به دیگر کشورهای دنیا در موافقت با نسخه قابل قبولی از راهکار دو دولتی مبتنی بر مرزهای رسمی بین‌المللی (خط سبز) به همراه تبادل عادلانه و محدود اراضی».
وی درباره شباهت مبارزه فلسطینی‌ها برای حقوق خود و مبارزه مردم آفریقای جنوبی علیه رژیم آپارتاید توضیح داد: «شباهت‌هایی وجود دارد اما تفاوت‌های مهمی نیز هست. این قیاس کامل نیست. در اسرائیل تبعیض‌های شدیدی وجود دارد اما در آپارتاید اینطور نیست. در سرزمین‌های اشغالی وضعیت بسیار بدتر از آپارتاید است. اسرائیل اساسا می‌خواهد فلسطینی‌ها از بین بروند، چیزی که یک نورم برای جوامع استعماری و اشغالگری است.
دولت آفریقای جنوبی به جمعیت سیاه پوست خود نیاز داشت. آنها نیروی کار بودند... فضای بین‌المللی علیه آپارتاید هم بسیار متفاوت بود. آنها به شدت مورد غضب جامعه بین‌المللی و تحریم‌های مختلف بودند. سی سال قبل از سقوط رژیم آپارتاید، وزیر خارجه آفریقای جنوبی به سفیر آمریکا گفته بود که از نظر جهانی روز به روز منفورتر می‌شود و واشنگتن باید از آنها حمایت کند... امروز اما وضعیت در خصوص مناقشات فلسطین-اسرائیل متفاوت است».
این اندیشمند آمریکایی در پاسخ به سوالی درباره اینکه راهکار دولت ترامپ برای سازش و توافق قرن چیست، گفت: «آنها هیچ نشانه‌ای (از داشتن راهکار) بروز نداده‌اند اما طبق گزارش‌ها اگر راهکاری وجود داشته باشد، که نیست، احتمالا بسیار مضحک و عجیب خواهد بود. هدف استراتژیک دولت (آمریکا) تحکیم ائتلاف درحال توسعه اسرائیل و کشورهای عربی جهت پیوستن آنها به تقابلش با دشمن مشترک، یعنی ایران است که هژمونی و سلطه‌طلبی آمریکا در منطقه را تهدید و آزادی اسرائیل برای توسل به خشونت را محدود می‌کند».
چامسکی درباره تاثیر خروج آمریکا از برجام و تداوم حملات رژیم صهیونیستی به سوریه، توضیح داد: «البته شکی نیست که ایران می‌خواهد نفوذش در منطقه را افزایش دهد، به همان شکلی که تمام قدرت‌ها خواستار آن هستند. تجاوزات آمریکا (اما) فرصت‌های جدیدی برای ایران در عراق و افغانستان ایجاد کرد. ایران از دولت اسد (در سوریه) و حزب‌الله در لبنان حمایت می‌کند. این تحولات اما هرگز مورد پذیرش آمریکا، اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج (فارس) نبوده است».
وی با بیان اینکه حتی سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا هم پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را تایید کرده بودند، افزود: «خروج ترامپ از توافق (هسته‌ای) به طرز مشهودی تنش‌ها در منطقه را افزایش داد.»
سایر اخبار این روزنامه
رئیس سازمان امور عشایر ایران اعلام کرد: اختصاص 100 میلیارد تومان از محل مالیات بر ارزش افزوده ملی به بهبود معیشت عشایر معاون اول رئیس جمهور: اروپایی‌ها متعهد به جبران خسارت خروج آمریکا از برجام شدند در صحن علنی مجلس صورت گرفت؛ قرائت گزارش نهایی تفحص از مسئولان دو تابعیتی رهبر انقلاب در حکم انتصاب حجت‌الاسلام محمد قمی به ریاست سازمان تبلیغات اسلامی تاکید کردند: لزوم تبیین نوآورانه معارف اسلامی و مقابله با تهاجمات فکری و تبلیغی واشنگتن‌پست خواستار پایان دادن به حمایت آمریکا از جنگ یمن شد دیدار تصادفی دختر عراقی و شکنجه گر داعشی در آلمان لوموند فرانسه هشدار داد: خطر بازگشت داعش در عراق رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا: قانون جریمه مشمولان غایب فقط تا پایان سال اجرا می‌شود شبیه ساز پایه ثابت بالگرد 206 رونمایی شد پیام تسلیت دکتر روحانی به مناسبت درگذشت برادر دبیر شورای عالی امنیت ملی چامسکی: رژیم اسرائیل از آپارتاید هم بدتر است تغییرات جدید مدیریتی در دانشگاه آزاد عزل فرهاد رهبر، انتخاب سرپرست جدید هاشمی زنده است پیام مایوس‌کننده برای ترامپ