پایان مرد سیاه سازمان ملل

«کوفی عنان»، دبیرکل سابق سازمان ملل، در سن ۸۰ سالگی درگذشت. خانواده او در توییتر نوشتند که عنان پس از یک دوره کوتاه بیماری درگذشته است. «کوفی عنان» متولد ۸ آوریل ۱۹۳۸ در غنا بود. در کشورش نخست در رشته اقتصاد تحصیل کرد، سپس وارد یک موسسه مطالعات بین‌المللی در ژنو سوئیس شد. در دانشکده مدیریت اسلون، وابسته به دانشگاه MIT آمریکا، کارشناسی ارشد خواند.
او دوره‌ای به کشورش غنا بازگشت اما از اوایل دهه ۱۹۸۰ دوباره به فعالیت در تشکیلات سازمان ملل برگشت. دراین دوره به عنوان دیپلمات و کمیسر سازمان ملل وقت خود را بیش از هر جای دیگر در آدیس‌آبابا، قاهره و ژنو گذراند.
آقای عنان به مدت دو دوره، بین‌ سال‌های ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۶ دبیرکل سازمان ملل و اولین دیپلمات سیاهپوستی بود که از یک کشور آفریقایی به این مقام رسید. عنان در دوره طولانی فعالیت‌اش برای سازمان ملل، چندین جایزه صلح و حقوق بشری، از جمله ۴ عنوان دکترای افتخاری از ۴ قاره، جایزه صلح نوبل به همراه سازمان ملل (۲۰۰۱) و جایزه ساخاروف پارلمان اورپا (۲۰۰۳) دریافت کرد.
 به گزارش بی‌بی‌سی، دوره دبیرکلی «کوفی عنان» در سازمان ملل با بحران‌هایی جهانی چون شیوع ایدز و همچنین اشغال عراق از طرف نیروهای آمریکایی و بریتانیایی و متحدانشان همراه بود. «کوفی عنان» اشغال عراق را غیرقانونی خوانده بود.


«کوفی عنان»، که اهل غنا بود، نخست به عنوان یکی از کارکنان سازمان بهداشت جهانی به سازمان ملل پیوست. پس از آن مقام‌هایی در کمیساریای عالی پناهندگان و دفتر دبیرکل سازمان ملل داشت و سپس در مقام‌های مختلف دستیار دبیرکل بود. عنان در دوره نسل کشی رواندا و همچنین جنگ بوسنی مسئول صلح‌بانان سازمان ملل بود و به همین خاطر هدف انتقادهای زیادی قرار گرفت. او سرانجام در حالی جانشین «پطروس غالی» شد که سازمان ملل در آستانه ورشکستگی بود. عنان به تعدیل نیرو در سازمان ملل پرداخت و هزار نفر از نیروی انسانی این سازمان در مقر نیویورک کم کرد. او، که به خاطر نقشش در اجازه مداخله در جنگ بوسنی مناسبات خوبی با دولت آمریکا داشت، از آمریکا خواست بدهی خود به سازمان ملل را بپردازد. 
حمله دولت بوش پسر به عراق با بهانه مداخله پیشگیرانه و سلا‌ح‌های کشتار جمعی دولت «صدام حسین»، باعث شد که کوفی عنان رابطه قبلی را با دولت آمریکا نداشته باشد. کمی بعد او درگیر رسوایی مالی نفت در برابر غذا شد. در جریان کمک‌های سازمان ملل به عراق در دوران تحریم نفتی پیش از سقوط صدام فساد مالی رخ داده بود، و مشخصا پسر کوفی عنان هم درگیر این رسوایی بود. او پس از پایان دوره دبیرکلی در سازمان ملل مدتی به عنوان فرستاده ویژه این سازمان در امور سوریه کار کرد. کوفی عنان تدوین سند اهداف توسعه هزاره را بزرگترین دستاورد خود می‌دانست. در این سند برای اولین بار کشورهای مختلف در اموری چون فقر، نابرابری و مرگ و میر کودکان اهدافی در سطح جهانی تعریف کردند.
وزیر امور خارجه ایران با انتشار توئیتی درگذشت «کوفی عنان» دبیر کل سابق سازمان ملل را تسلیت گفت. 
ظریف در پیامی توئیتری با ابراز تاسف عمیق از درگذشت دوست دیرینه خود از وی به عنوان رهبری بی نظیر و قهرمان صلح، عدالت و حاکمیت قانون یاد کرد و نوشت:«در آرامش به سر ببری، دوست قدیمی عزیز من.»
رئیس جمهور روسیه نیز با صدور پیامی درگذشت دبیرکل اسبق سازمان ملل را تسلیت گفت. به گزارش ریانووستی، «ولادیمیر پوتین» در پیام خود نوشت: «سال‌های زیادی از زندگی این مرد و سیاستمدار بزرگ در خدمت به سازمان ملل اختصاص داده شده بود. رهبری سازمان ملل متحد را در یک دوره دشوار بر عهده داشت، و برای تحقق اهداف سازمان، و تقویت نقش مرکزی آن در امور جهانی اقدامات زیادی انجام داد. و نقش ویژه او در ایجاد ظرفیت حفظ صلح و همچنین حل و فصل تعدادی از درگیری های منطقه‌ای بود.»
پوتین در ادامه افزود:«من به اندازه کافی خوش شانس بودم که توانستم شخصا با کوفی عنان ارتباط برقرار کنم. من صادقانه عقل و شجاعت او و توانایی تصمیم گیری آگاهانه او حتی در شرایط سخت و بحرانی را تحسین می‌کنم. یاد و خاطره او برای همیشه در قلب روس ها باقی خواهد ماند.»