صرافی ها ارز می دهند اما خیلی کم!

گروه اقتصادی: روز گذشته نرخ دلار در بازار ثانویه با کاهش قابل توجه کانال 7000 تومان را هم تجربه کرد اما در بازار آزاد دلار گران شد. به گزارش «وطن‌امروز»، سایت سنا که قیمت لحظه‌ای ارزهای معامله شده در  بازار ثانویه را اعلام می‌کند، نرخ فروش نقدی دلار را بین 7944 تا 9200 تومان اعلام کرد تا کانال 7000 تومان را تجربه کرده باشد. روز گذشته در بازار ثانویه میانگین نرخ خرید معاملاتی دلار 7948 تا 8095 تومان، یورو 9350 تومان و درهم 2232 تومان بود. معاملات در بازار ثانویه ارز در حالی با این ارقام انجام می‌شود که در بازار آزاد دلار 11 هزار و 200 تومان، یورو 12 هزار و 200 تومان و درهم 2914 تومان است.
دلال‌ها فعال‌تر از صرافی‌ها
بر اساس گزارش میدانی «وطن‌امروز»، با دستور ارزی جدید دولت بار دیگر صرافی‌ها پس از نزدیک به 7 ماه به چرخه خرید و فروش ارز برگشتند اما هنوز بازیگر اصلی این بازار نیستند.  طبق ضوابط بانک مرکزی، صرافی‌ها به هر متقاضی نمی‌توانند ارز بفروشند؛ در کنار این به نظر می‌رسد خودشان هم تمایلی برای فروش ارز با محدوده‌ای که بانک مرکزی مصوب کرده است، ندارند.  دیروز اغلب صرافی‌های میدان فردوسی و سبزه‌میدان تابلوهای قیمت خود را روشن کرده بودند اما ارزی نمی‌فروختند و فروش ارز محدود به برخی صرافی‌ها بود. به نظر می‌رسد فاصله قیمت بین صرافی‌ها و دلالان باعث شده است صرافی‌ها به هر متقاضی ارز نفروشند، همین اختلاف قیمت دوشنبه صف‌هایی طولانی را برابر صرافی‌ها پدید آورده بود. بر این اساس قیمت دلار و یورو در صرافی‌ها به ترتیب 10800 و 12450 تومان تابلو شده بود اما دلال‌ها دلار را 11200 و یورو را 12600 می‌فروختند. با وجود اینکه شرایط بازار از ماه‌های گذشته بهتر است اما در همین 2 روز اخیر قیمت دلار 400 تومان و قیمت یورو 500 تومان افزایش داشته است، به همین دلیل می‌توان گفت بسته جدید ارزی هنوز نتوانسته صرافی‌ها را به چرخه واقعی خرید و فروش برگرداند و سوداگران حاکم بازار هستند. بنا بر این گزارش صرافی‌ها حتی توان پاسخگویی به نیازهای مسافران یا متقاضیان ارز مسافرتی را هم ندارند و برخی از آنها به متقاضیان دلارهای مسافرتی اعلام می‌کنند تقاضای خود را ثبت کنند تا در صورت تامین شدن ارز مورد نیاز در روزهای آتی، ارز در اختیارشان قرار دهند.
نکته قابل توجه در روزهای اخیر حضور گسترده نیروهای انتظامی در سطح معابر خرید و فروش ارز است، همین موضوع موجب شده دلال‌ها مانند گذشته قدرت مانور در این بخش را نداشته باشند که البته با توجه به اینکه صرافی‌ها هم ارز نمی‌فروشند، فضا را برای افزایش قیمت ارز مناسب کرده است. یکی از دلالان حاضر در میدان فردوسی درباره آینده بازار ارز می‌گوید: صرافی‌ها هیچ‌کدام کار نمی‌کنند و در حال حاضر فقط خرده‌فروشان (دلالان) بازار را تامین می‌کنند. هر روز قیمت افزایش پیدا می‌کند و هر کسی هر چقدر پول داشته به بازار آمده است. وی دلیل کنترل شدن نسبی قیمت ارز طی روزهای اخیر را شایعه عرضه ارز پتروشیمی‌ها در بازار می‌داند که به گفته خودش تاکنون تاثیری واقعی از این عرضه ندیده است.


 نقش صرافی‌های بانک‌ها افزایش یابد
معاون اسبق ارزی بانک مرکزی، کنترل و مدیریت تقاضا در 3 سرفصل قاچاق، خروج سرمایه و سفته‌بازی و همچنین افزایش نقش صرافی‌های بانک‌ها در تامین ارز را از راهکارهای کاهش نرخ ارز بازار به سمت بازار ثانویه دانست. سیدکمال سیدعلی با اشاره به فعالیت چند روز اخیر بازار ثانویه، اظهار داشت: اینکه پذیرفته شد نرخ ارز 4200 تومان نیست و نرخ تعادلی باید حاکم شود، اقدام و تصمیم مطلوبی است. وی افزود: اما 3 سرفصل وجود دارد که نمی‌شود آنها را نادیده گرفت که البته قابل مدیریت و کنترل هستند. این سرفصل‌ها شامل اول قاچاق، دوم خروج سرمایه و سوم سفته‌بازی است که با خرید ارز برای فروش در قیمت‌های بالاتر انجام می‌شود. اگر این 3 سرفصل را مدیریت کنیم، ارز بازار ثانویه جایگاه خود را پیدا خواهد کرد. وی با بیان اینکه در چنین شرایطی قطعا نرخ ارز باید کمتر از 10 هزار تومان باشد و نرخ به سطح 7 هزار تا 8 هزار تومان در بازار ثانویه می‌رسد، تصریح کرد: اما با توجه به اینکه هنوز کنترل‌ها در حوزه سفته‌بازی، قاچاق و خروج سرمایه به طور کامل انجام نشده است، قیمت ارز بالاتر از نرخ بازار ثانویه است. سیدعلی تاکید کرد: در حوزه صرافی‌ها باید عمده معاملات به سمت صرافی‌های بانک‌ها برود و بانک‌ها دست این صرافی‌ها را برای معاملات برون‌مرزی بازتر کنند اما چون ریسک این کار زیاد است، بانک‌ها تعلل می‌کنند. اتکای بیش‌ از حد به صرافی‌های خارج از سیستم بانکی، آسیب‌‌پذیری نظام ارزی را افزایش می‌دهد. وی نسبت به آینده بازار ارز ابراز امیدواری کرد و گفت: با این اقدامات فکر می‌کنم ثبات به بازار ارز باز خواهد گشت و با تثبیت این شرایط در بلندمدت ریال جایگاه خود را پیدا می‌کند. این کارشناس ارزی با بیان اینکه فاصله نرخ ارز در بازار آزاد و بازار ثانویه بیشتر مربوط به حوزه نقدی ارز است، افزود: مجموعه منابع ما پاسخگوی مصارف ما خواهد بود و امسال ارز حاصل از صادرات به بالای 50 میلیارد دلار می‌رسد اما انتظارات تورمی اثرگذار است. در این میان مقاومت بالایی از سوی خریداران ارز و سکه نسبت به کاهش قیمت‌ها وجود دارد و همین مساله هم تاثیر خود را گذاشته است. وی ادامه داد: به نظر می‌رسد عملکرد اجرایی صرافی‌های آزاد و سیستم بانکی باید بررسی و کنترل‌های لازم شود تا مشخص شود چه کسانی دارنده عمده ارز هستند. ارز کشور باید مدیریت شود و در پایان سال ببینیم مجموعه مصارف در حوزه تراز پرداخت‌ها به اضافه قاچاق  چه میزان است و چه مقدار کسری وجود دارد.  سیدعلی در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند برای اینکه محدودیت ارز نقدی حل شود باید سیستم بانکی و صرافی‌های بانک‌ها به این بخش ورود کنند، گفت: در حال حاضر ورود سیستم بانکی به این بخش زود است، چون فاصله نرخ بین بازار ثانویه و آزاد زیاد است. وقتی بازار به سمت قیمت‌های بازار ثانویه حرکت کرد، می‌توان از این روش برای تامین ارز نقدی هم استفاده کرد. معاون اسبق ارزی بانک مرکزی تصریح کرد: البته هم‌اکنون هم بتدریج باید به سمت تامین ارز توسط سیستم بانکی حرکت کرد و سهم بانک‌ها و صرافی‌های بانک‌ها را افزایش داد.  حباب سکه یک میلیون است
رئیس اتحادیه طلا و جواهر با بیان اینکه حباب سکه الان حدود یک میلیون تومان است، گفت: ضربه‌ای که سیاست‌های داخلی به اقتصاد‌ زده، به مراتب بیشتر از تحریم‌های خارجی است. ابراهیم محمدولی در جمع خبرنگاران، به تشریح وضعیت فعلی بازار طلا و سکه پرداخت و اظهار داشت: الان حباب سکه حدود یک میلیون تومان است ولی این حباب بیشتر ناشی از عرضه و تقاضا و سیاست‌های درون بانک مرکزی است. وی با بیان اینکه حباب طلا و سکه در بازار اقتصادی ناشی از سیاست‌هایی است که بموقع و درست اجرا نشده است، تصریح کرد: وقتی بانک مرکزی اعلام می‌کند مردم بیایید سکه پیش‌فروش بخرید ولی در زمان اجرا می‌گوید به جای سکه اوراق بگیرید یا رقم بالاتری پرداخت کنید، وضعیت مثل الان می‌شود. رئیس اتحادیه طلا با ابراز امیدواری از اینکه رئیس کل جدید بانک مرکزی مانند گذشته عمل نکند، تصریح کرد: ضربه‌ای که سیاست‌های داخلی به اقتصاد ‌زده به مراتب بیشتر از تحریم‌های خارجی است. به گفته محمد ولی، هنوز فرآیند واردات طلا و ارز اجرایی نشده و همان روال قبل طی می‌شود. رئیس اتحادیه طلا از مردم خواست اگر هم بر خرید طلا اصرار دارند به سمت مصنوعاتی بروند که کم‌اجرت باشند و طلای آب‌ شده خریداری نکنند.